Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Think

Margaret Keane, η ζωγράφος που μήνυσε τον άντρα της για να αναγνωριστεί η δουλειά της

Εκείνος υποστήριζε ότι οι πίνακές της ήταν δικοί του

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΟΥΛ 01, 2022

Margaret Keane, η ζωγράφος που μήνυσε τον άντρα της για να αναγνωριστεί η δουλειά της

Η Margaret Keane, η καλλιτέχνης των "μεγάλων ματιών" χρειάστηκε να κάνει μήνυση στον ίδιο της τον άνδρα για να αναγνωριστεί η καλλιτεχνική της αξία αφού εκείνος σφετεριζόταν το δικό της ταλέντο

Η Margaret D. H. Keane ήταν μια Αμερικανίδα καλλιτέχνης γνωστή για τους πίνακές της με θέματα με μεγάλα μάτια. Ζωγράφιζε κυρίως γυναίκες, παιδιά ή ζώα με λάδι ή μικτά υλικά. Το έργο πέτυχε εμπορική επιτυχία μέσω φθηνών αναπαραγωγών σε στάμπες, πιάτα και κύπελλα.

'Ομως για καιρό, ο άντρας της έπαιρνε τη δόξα και τα χρήματα που της άνηκαν.

Εκείνος υποστήριζε ότι οι πίνακές της ήταν δικοί του. Το απέδειξε μέσα στο δικαστήριο σε έναν μίνι διαγωνισμό ζωγραφικής με αντίπαλο τον τέως σύζυγό της. 

Τελικά κέρδισε τη δίκη, όχι όμως και τα 4 εκατομμύρια δολάρια που εκείνος είχε βγάλει σε βάρος της παριστάνοντας τον καλλιτέχνη, καθώς στο μεταξύ είχε χρεωκοπήσει. 

Γεννημένη ως Peggy Doris Hawkins, σπούδασε σχέδιο στη Νέα Υόρκη πριν βρει δουλειά στη ζωγραφική κούνια μωρών τη δεκαετία του 1950.

Σύντομα προχώρησε στη δική της τέχνη πριν γνωρίσει τον Walter Keane το 1955. Ανακάλυψε τους πίνακές της που ήταν σήμα κατατεθέν της, τα παιδιά με πιατάκια έμοιαζαν λυπημένα και άρχισε να τους πουλά σε κωμικά κλαμπ, λέγοντας όμως ότι τους έκανε εκείνος! Μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι πίνακες ήταν πανταχού παρόντες, με αστέρια όπως ο Dean Martin και η Joan Crawford να αγοράζουν τα πρωτότυπα. Ο Andy Warhol είπε τότε: «Νομίζω ότι αυτό που έχει κάνει ο Keane είναι απλά υπέροχο. Πρέπει να είναι καλό. Αν ήταν κακό, δεν θα άρεσε σε τόσους πολλούς ανθρώπους».

Το ζευγάρι χώρισε αμέσως μετά και το 1970, ανακοίνωσε ότι ήταν η πραγματική καλλιτέχνης. Το 1986 μήνυσε τόσο τον Walter Keane όσο και την USA Today επειδή ισχυρίστηκαν ότι ήταν αυτός πίσω από τους πίνακες. Κέρδισε την υπόθεση μετά από μια «ζωγραφική» στο δικαστήριο, αλλά δεν έλαβε ποτέ την αποζημίωση της αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο Walter Keane ήταν χρεοκοπημένος...

Η ιστορία της μετατράπηκε αργότερα στην ταινία Big Eyes του 2014, με πρωταγωνίστρια την Amy Adams, η οποία οδήγησε σε μια σύντομη αναζωπύρωση της δημοτικότητας για το έργο της. Πέθανε στις 26 Ιουνίου.
Περισσότερα Θέματα Think
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb