FITNESS

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική σε άνδρες και γυναίκες;

Οι ώρες διαφέρουν
Από το NEWSROOM
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική σε άνδρες και γυναίκες;
@TYLim via Twenty20

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γυμναστική είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο ότι ώρα και να γίνει. Η αποτελεσματικότητα της όμως διαφέρει από ώρα σε ώρα. Και όπως αναφέρει μια αμερικανική μελέτη, τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν διαφορετικές ώρες σε άνδρες και γυναίκες.

Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες καίνε περισσότερο λίπος το πρωί, ενώ για τους άνδρες μετράνε περισσότερο οι προπονήσεις το βράδυ. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε πάνω σε αυτό, βασίζονται σε μελέτες που έχουν γίνει σε άνδρες. Ωστόσο, οι διαφορές που υπάρχουν στις ορμόνες, στον ύπνο και στο βιολογικό ρολόι ανάμεσα στα δυο φύλα, παίζουν μεγάλο ρόλο.

Στην νέα έρευνα που έγινε, συμμετείχαν 30 άνδρες και 26 γυναίκες μεταξύ 25 και 55 ετών, όλοι τους υγιείς και δραστήριοι. Το πρόγραμμα κράτησε 12 εβδομάδες, με τους ερευνητές να παρατηρούν τα αποτελέσματα ενός πολυδιάστατου προγράμματαος γυμναστικής, με σπριντ, βάρη, αντοχή και διατάσεις.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, με τη μια να κάνει γυμναστική μια ώρα πριν από τις 8.30, ενώ η άλλη έκανε το ίδιο πρόγραμμα κάπου μεταξύ 18.00 και 20.00. Η διατροφή ήταν η ίδια για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς προχωρούσε η μελέτη, οι ερευνητές παρατηρούσαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος του καθενός, αλλά και την δύναμη, την ευλυγισία αλλά και την αεροβική ικανότητα και το κατά πόσο διαφοροποιήθηκε στην αρχή και το τέλος των 12 αυτών εβδομάδων.

«Η καλύτερη ώρα για άσκηση είναι η καλύτερη στιγμή που μπορείς να το κάνεις και να το χωρέσεις στο πρόγραμμά σου», είπε ο Δρ. Πολ Αρσέριο, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας και καθηγητής του Skidmore College της Νέας Υόρκης. Αλλά όπως συμπλήρωσε αμέσως μετά, η ιδανική ώρα μπορεί να διαφέρει σε άνδρες και γυναίκες.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που θέλουν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν το λίπος γύρω από την κοιλιά, είναι καλύτερο να γυμνάζονται το πρωί, ανέφερε ο Δρ. Αρσέριο. Ωστόσο, εκείνες που θα ήθελαν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος τους, αλλά και συνολικά την πρόσληψη τροφής και τη διάθεσή τους, είναι καλύτερο να γυμνάζονται το βράδυ.

Οι άνδρες ήταν λιγότερο «ευαίσθητοι» στην ώρα την οποία έκαναν γυμναστική. Κι αυτό γιατί βελτίωσαν τη δύναμή τους και το πρωί και το βράδυ. Η βραδινή άσκηση συγκεκριμένα είναι «ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για να βελτιώσουν την καρδιακή και μεταβολική υγεία τους, όπως και την ψυχολογία τους», σύμφωνα με τον δρ. Αρσέριο. 

Δεν είναι πολύ ξεκάθαρος ο λόγος που άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετική αντίδραση στις ώρες γυμναστικής, με τους επιστήμονες να λένε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα για να δοθεί απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 649 / position2: 1149
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb