ΣΧΕΣΕΙΣ

Αν συμβαίνει αυτό στο γάμο σου, πολύ πιθανόν να χωρίσεις

Οι άντρες θέλουν νοικοκυρές της δεκαετίας του 1950 αφού αποκτήσουν παιδιά
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Αν συμβαίνει αυτό στο γάμο σου, πολύ πιθανόν να χωρίσεις
Photo by Caique Silva from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες είναι πλέον η ραχοκοκαλιά του εργατικού δυναμικού κι όμως κουβαλούν τόσες ευθύνες που είναι σχεδόν υπεράνθρωπο ότι τα καταφέρνουν.

Το 2018, 74 άνδρες προς 100 γυναίκες έγιναν πτυχιούχοι. Περίπου το 64% των γυναικών εχουν οικογένεια και παράγουν τα ίδια χρήματα με τους συζύγους τους. Και δεν είναι περίεργο: Μεγάλωσαν και τους λένε ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν και να είναι τα πάντα.

Μέχρι να γίνουν μαμάδες.

Σε εκείνο το σημείο, πολλοί από τους συζύγους τους προφανώς περιμένουν ότι θα μετατραπούν σε υπερήρωες. Το νέο βιβλίο της Lara Bazelon "Ambitious Like a Mother", διερευνά πώς οι εργαζόμενες μητέρες αναλαμβάνουν μια "δεύτερη βάρδια" - δηλαδή όλες τις οικιακές και οικογενειακές εργασίες που γίνονται μετά τη λήξη της αμειβόμενης εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και μεταξύ των νοικοκυριών όπου οι σύντροφοι αρχικά μοίραζαν τις δουλειές τους εξίσου, η φροντίδα των παιδιών καταλήγει στις μητέρες. Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό των μητέρων είναι εκείνες που αναλαμβάνουν την ευθύνη για ραντεβού όπως τα τσεκάπ των παιδιών.

Είναι επίσης τέσσερις φορές πιο πιθανό να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους αν αρρωστήσουν - ένα στατιστικό που έγινε πολύ σαφές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Ακόμη και σε κανονικούς καιρούς, οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου δύο ώρες περισσότερες την ημέρα για να κάνουν οικιακές εργασίες από τους συντρόφους τους.

Μια ερευνητική εργασία του 2013 από τους καθηγητές οικονομικών Francine D. Blau και Lawrence M. Kahn ισχυρίστηκε ότι «οι σύγχρονοι άνδρες δεν προσαρμόζουν τον χρόνο που αφιερώνουν στις δουλειές του σπιτιού με βάση το εργασιακό καθεστώς των συζύγων τους». 

Με άλλα λόγια, το να αφιερώνετε πολλές ώρες στο γραφείο δε σημαίνει ότι ο σύζυγός σας θα μαζέψει απαραιτήτως το σπίτι και θα ξεπλύνει τα μπιμπερό. Οι γυναίκες είναι εξαντλημένες και πολλοί από τους συντρόφους τους απλώς δεν τους βοηθούν. Μια μητέρα στο βιβλίο της Bazelon εξήγησε ότι, παρόλο που κέρδισε περισσότερα από τον σύζυγό της, εξακολουθούσε να είναι υπεύθυνη για «οτιδήποτε σχετίζεται με τις σχολικές εργασίες, τα ραντεβού με γιατρούς ... Ο άντρας μου δεν έκανε καμία προσπάθεια να το καταλάβει».

«Οι επαγγελματίες εργαζόμενες μητέρες που βρίσκονται με συντρόφους που δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν αυτή την αλλαγή στην προοπτική και την κατανομή του χρόνου και των πόρων έχουν μια δύσκολη επιλογή», γράφει η Bazelon. Ή συμβιβάζονται, ή φεύγουν. 

 Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από την Αμερικανική Κοινωνιολογική Ένωση, οι γυναίκες ξεκινούν το 69% των διαζυγίων και μεταξύ των γυναικών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι το 90%.

Το 2022, για να ευδοκιμήσουν οι οικογένειες, οι σύζυγοι μπορεί να χρειαστεί να αρχίσουν να υποστηρίζουν τη σταδιοδρομία των γυναικών τους με τον τρόπο που οι γυναίκες στήριζαν τους συζύγους τους για γενιές. Οι γυναίκες δεν πρόκειται να πάνε πίσω. Αν οι άντρες θέλουν οι σχέσεις να διαρκέσουν, θα πρέπει να προχωρήσουν στον 21ο αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
11 / position1: 412 / position2: 787
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb