ΥΓΕΙΑ

4+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως, αν κολλήσατε κορωνοϊό

Για να προστατεύσετε τόσο την υγεία σας, όσο και την υγεία των άλλων
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
4+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως, αν κολλήσατε κορωνοϊό
Φωτογραφία από τον χρήστη Miguel Á. Padriñán στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί ο κορωνοϊός να είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας μας και να μην τον φοβόμαστε όσο παλιά, παρόλα αυτά, παραμένει μια πανδημία που μπορεί να έχει πολύ επιζήμια αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε περίπτωση που νοσήσετε από κορωνοϊό, ενώ είστε πλήρως εμβολιασμένοι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, ειδικά αν είστε νεότεροι σε ηλικία και δεν πάσχετε από κάποιο σοβαρό νόσημα, μιας και το πιο πιθανό είναι η λοίμωξη να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός κοινού κλρυολογήματος.

Όπως και να έχει όμως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις κινήσεις σας, μιας και όπως αναφέρει ο Simon Kolstoe, μελετητής Βιοηθικής και Πανεπιστημιακής Δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, υπάρχουν ορισμένα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που νοσήσετε τώρα:

Να είστε σε επιφυλακή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο επικρατεί η Omicron 2, η οποία προκαλεί μια πιο ήπια νόσηση, ενώ δυστυχώς έχει πιο αυξημένη μεταδοτικότητά, ακόμα κι ένα ήπιο σύμπτωμα θα μπορούσε να αποτελεί προάγγελο της λοίμωξης COVID-19. Για να αποφύγετε λοιπόν τη μετάδοση και ειδικότερα στις πιο ευάλωτες ομάδες, αποφύγετε όσο μπορείτε τις κοινωνικές συναναστροφές, ειδικά αν ήρθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Χαλαρώστε τους ρυθμούς σας

Το ότι έχετε ήπια συμπτώματα δε σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργείτε σαν να είστε πλήρως υγιείς. Αν λοιπόν ασκείστε, αποφύγετε το όσο ήπια και αν περνάτε τον κορωνϊό, αλλά και αφού αναρρώσετε θα πρέπει πάλι να δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας, μέχει να επανέλθει πλήρως.

Ορισμένοι ειδικοί δε, πιστεύουν ότι η βιαστική επιστροφή στην άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της κόπωσης μετά από αυτήν, ένα σύμπτωμα του long COVID. Σε αυτή τη διαδικασία αποκατάστασης, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε yoga για να δυναμώσετε τους πνεύμονες.

Μην ξεχνάτε τη χρήση της μάσκας

Μπορεί πλέον να μην είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, αν όμως έχετε και την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να νοσείτε, τότε η μάσκα είναι απαραίτητη τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Εμβολιαστείτε γενικά

Εκτός από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, εξίσου σημαντική είναι η προστασία του οργανισμού απέναντι σε όλους τους ιούς, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Άρα και το εμβόλιο της γρίπης είναι καλό να γίνει.

Συμφιλιωθείτε με την αλλαγή των σχεδίων σας

Μιας και κανείς δεν ξέρει πότε θα κολλήσει κορωνοϊό, δυστυχώς είναι πιθανό να σας βγάλει εκτός προγράμματος, όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε την υγεία σας και την υγεία των άλλων. Δεν πειράζει να πάνε όλα λίγο πίσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
12 / position1: 509 / position2: 886
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb