ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Gaslighting: 3 τύποι ανθρώπων που πρέπει να τρέχεις μακριά τους

Τους έχεις ήδη συναντήσει μια φορά στη ζωή σου
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Gaslighting: 3 τύποι ανθρώπων που πρέπει να τρέχεις μακριά τους
Photo by Елизавета Борзилова from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Gaslighting είναι κάτι που πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει σε κάποιο βαθμό ή μορφή.

Είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο που σας κάνει να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας στο χώρο εργασίας, είτε σας χειραγωγούν σε μια σχέση είτε το βιώνετε μεταξύ φίλων και οικογένειας, το gaslighting μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές πτυχές της ζωής μας – αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές του που συχνά δεν αναγνωρίζονται. 

Ένα άτομο που εξερευνά τους διαφορετικούς τύπους αυτής της τακτικής είναι η κλινική ψυχολόγος Stephanie Carinia. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο Instagram, η Carinia κατέρριψε τους τρεις διαφορετικούς τύπους gaslighting, ενώ αναγνώρισε ότι «μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές».

- intimidator gaslighter
- glamour gaslighter
- good guy gaslighter

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Carinia ξεκινά με τον εντοπισμό του intimidator gaslighter, τον οποίο περιγράφει ως «κλασικό gaslighter» που ξεκινά υποτιμώντας κάποιον, ενώ συχνά «εκφοβίζει, ενοχοποιείται και αποκρύπτει». Σύμφωνα με το The Gaslight Effect, οι εκφοβιστές τείνουν να σας απογοητεύουν, να χρησιμοποιούν τη σιωπή ως όπλο, να εκρήγνυνται συχνά και να σας κοροϊδεύουν ανοιχτά με το πρόσχημα του «αστείου».

Στη συνέχεια, η Carinia αναγνωρίζει ένα δεύτερο τύπο, εκείνον/η που στην αρχή παρηγορεί όλους τους φόβους και τις ανησυχίες σας, και σας βομβαρδίζει με κομπλιμέντα και δώρα.

Οι Glamour gaslighters συχνά ξεκινούν απεικονίζοντας την εικόνα ενός τέλειου συντρόφου και χρησιμοποιούν κόλπα ως τρόπο για να παρασύρουν τους ανθρώπους πριν αλλάξουν ξαφνικά και δημιουργήσουν μια τοξική και δύσκολη δυναμική σε οποιαδήποτε σχέση. 

Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και απαιτούν να συμφωνήσετε με τη διαστρεβλωμένη άποψή τους, όπως οι περισσότεροι λάτρεις του gaslighting, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσουν τη γοητεία και τον ρομαντισμό για να καλύψουν το «πόσο άσχημα» συμπεριφέρονται και «πόσο οδυνηρό το βρήκατε για πρώτη φορά». Τέλος, η ψυχολόγος εντοπίζει τον καλό τύπο, τον good guy gaslighter, που ισχυρίζεται ότι πάντα «σας κάνει τη χάρη» ενώ σας σαμποτάρει και σας αποκαλεί αχάριστη όταν αναγνωρίζετε πως φέρεται άσχημα.

«Χρησιμοποιεί ένα πολύτιμο όπλο χειριστικότητας τη σιωπηλή μεταχείριση, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε ανίσχυροι», έγραψε στην ανάρτηση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
7 / position1: 408 / position2: 803
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb