ΥΓΕΙΑ

5+1 μυστικά από την Ιαπωνία για καλύτερη ζωή

Για περισσότερα και πιο υγιή χρόνια
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
5+1 μυστικά από την Ιαπωνία για καλύτερη ζωή
Φωτογραφία από τον χρήστη DSD στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση για το προσδόκιμο ζωής, μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Εάν η μέση διάρκεια ζωής στην Ελβετία είναι περίπου 83,4 έτη, στην Ιαπωνία είναι 84,3 έτη. Ωστόσο, το σημαντικότερο δεν είναι απλώς να ζήσετε πολύ, αλλά να ζήσετε ευτυχισμένοι και με υγιή τρόπο.

Εμείς επικροτούμε τους Ιάπωνες για τον τρόπο που απολαμβάνουν τη ζωή μετά τη συνταξιοδότησή τους και βρήκαμε μερικά μυστικά που χρησιμοποιούν για να διατηρήσουν το σώμα και το πνεύμα τους νέο.

Όσο μικρότερη η μερίδα του φαγητό, τόσο καλύτερη

Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι μικρότερες μερίδες φαγητού οδηγούν σε πιο αργό κολατσιό. Αυτό είναι που πραγματικά πρέπει να καταλάβετε καλύτερα για τον οργανισμό σας, το αν είστε ήδη χορτάτοι ή όχι. Δώστε προτεραιότητα σε πολλά μικρά πιάτα μέσα στην ημέρα αντί για ένα μεγάλο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να σας βοηθήσει να μην τρώτε υπερβολικά και σας αποτέλεσμα, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Φάτε μέχρι να χορτάσετε στο 80%

Το να τρώτε πολύ γρήγορα δεν είναι ό,τι καλύτερο,  καθώς χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζετε να τρώτε για να στείλει ο εγκέφαλός σας σήματα πληρότητας στο στομάχι. Οι Ιάπωνες γνωρίζουν αυτό το γεγονός και χρησιμοποιούν έναν απλό κανόνα: τρώνε μόνο μέχρι να χορτάσουν στο 80% ή μόλις τα 8/10 του γεύματός τους. Δεν χρειάζεται να πετάξετε το υπόλοιπο φαγητό, απλά πάρτε το μαζί σας ή βάλτε το στο ψυγείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να τρώτε στο κάθε πιάτο σας ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι και 0,9 γραμμάρια αλάτι

Το Ναγκάνο είναι μια από τις πιο υγιεινές περιοχές της Ιαπωνίας. Η διάρκεια ζωής εκεί είναι περίπου 80-87 χρόνια. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι του Ναγκάνο κατανάλωναν κατά μέσο όρο 15,1 γραμμάρια αλατιού την ημέρα και αυτή η ποσότητα είχε κακή επίδραση στην υγεία. Αντίθετα, συνιστάται να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού στα 0,9 γραμμάρια καινα καταναλώνετε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικό λάδι.

Προτιμήστε το περπάτημα από την άσκηση

Ναι, είναι γνωστό ότι στους Ιάπωνες αρέσει να παραμένουν δραστήριοι όλη τους τη ζωή. Ένας από τους αγαπημένους τους τρόπους άσκησης είναι το περπάτημα. Μπορούν ακόμα να συνομιλούν  με την παρέα τους κατά τη διάρκεια του, επομένως είναι ένας συνδυασμός κέρδους και ευχαρίστησης: «Περπατάς, μιλάς, ασκείσαι και αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας».

Φάτε τόφου

Το τόφου είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της ιαπωνικής διατροφής. Δεν είναι απλώς vegan, αλλά διατηρεί το δέρμα σας νεανικό, ώστε να φαίνεστε νεότεροι. Επιπλέον, το τόφου μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους (αν δεν το παρακάνουμε με άλλο είδος τροφής).

Κάντε καυτά μπάνια ή ντους

Το τελετουργικό ενός ατμόλουτρου δεν είναι απλώς χαλαρωτικό αλλά κάνει καλό και στην υγεία μας. Κάτι ακόμα — πρέπει να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια που βοηθούν το δέρμα. Προσέξτε να μην μείνετε πολύ ώρα στο καυτό νερό γιατί μπορεί να υπερθερμανθείτε. Ο καλύτερος δείκτης της τέλειας θερμοκρασίας στη σάουνα είναι το ίδιο σας το σώμα. Πρώτα και κύρια, πρέπει να είναι ευχάριστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 493 / position2: 1454
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb