Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Wellness

Το gadget που όλοι αγαπάμε αλλά μάλλον μας κάνει πιο πολύ κακό από καλό

Είναι πολύ χρήσιμα στη θεωρία, όμως στην πράξη κάπως το χάνουν

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 28, 2022

Το gadget που όλοι αγαπάμε αλλά μάλλον μας κάνει πιο πολύ κακό από καλό
Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Tarazevich στο Pexels

Το έξυπνο ρολόι σας μπορεί να τα έχει όλα, αλλά όταν πρόκειται για τη γενική υγεία σας, μπορεί να σας κάνει κακό.

Συσκευές όπως τα έξυπνα ρολόγια έχουν γίνει όλο και πιο εξελιγμένες, με ορισμένα μοντέλα πλέον να μπορούν να ανιχνεύουν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς. Αυτά τα φορητά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ειδοποιούν στη συνέχεια τους χρήστες όταν κάτι δεν φαίνεται - κάτι που ακούγεται χρήσιμο στη θεωρία, αλλά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, λένε οι επαγγελματίες.

Το 2020, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας διαπίστωσε ότι αυτοί οι τύποι συσκευών μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική ηρεμία των χρηστών προκαλώντας ψυχολογικά προβλήματα, όπως το αυξημένο άγχος.

Οι ερευνητές της μελέτης εξέτασαν τα αρχεία μιας 70χρονης γυναίκας με κολπική μαρμαρυγή - μια κατάσταση που ορίζεται από ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού - που είχε επεισόδια άγχους από τη χρήση ενός ευαίσθητου έξυπνου ρολογιού που έκανε 916 εγγραφές ηλεκτροκαρδιογραφίας σε ένα χρόνο. Η ασθενής πίστευε ότι οι πολλές ειδοποιήσεις του ρολογιού σηματοδοτούσαν στεφανιαία περιστατικά, γεγονός που την έκανε να ανησυχεί περισσότερο.

Λόγω του έξυπνου ρολογιού της, η γυναίκα έκανε 12 περιττές επισκέψεις στην κλινική, καθώς και έναν αριθμό τηλεφωνημάτων σε παρόχους — κανένα από τα οποία δεν άλλαξε την υπάρχουσα θεραπεία της, σημειώνει η μελέτη. Έπληξε επίσης την ψυχική της υγεία και τελικά έλαβε έξι συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για να αντιμετωπίσει το άγχος.

Οι γιατροί λένε ότι αυτό γίνεται όλο και πιο συχνά πλέον.

«Με τη χρήση των έξυπνων ρολογιών και άλλων φορητών συσκευών γυμναστικής, υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι ασθενείς τώρα, κάτι που είναι ένα δίκοπο μαχαίρι», είπε ο Άνταμ Σκόλνικ, καρδιολόγος στο NYU Langone, στην The Post.

«Από τη μία πλευρά, είναι καταπληκτικό γιατί οι ασθενείς μπορούν να εντοπίσουν νωρίτερα μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολύ συχνά ψευδείς συναγερμοί για ρυθμούς που ερμηνεύονται ως μη φυσιολογικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυσιολογικοί».

Αυτό που οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν είναι ότι οποιοδήποτε στρες στο σώμα - όπως ανεπαρκής ύπνος, άγχος ή αλκοόλ - μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές, προσωρινές και καλοήθεις στεφανιαίες αλλαγές.

Ο Σταύρος Μουνταντωνάκης, διευθυντής ηλεκτροφυσιολογίας καρδιάς στο Lenox Hill Hospital, δήλωσε στην The Post ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο. «Όταν οι ασθενείς είναι νευρικοί ή ανήσυχοι, μερικές φορές… κοιτάζουν το ρολόι τους για να λάβουν μια απάντηση και αυτό τους αγχώνει περισσότερο, το οποίο στη συνέχεια αυξάνει την αδρεναλίνη στο σώμα και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται ακόμη περισσότερο», είπε.

Περισσότερα Θέματα Wellness
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb