ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως υποφέρεις από οικολογικό άγχος;

Μην το γελάς, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από όσο μπορεί να νομίζεις
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μήπως υποφέρεις από οικολογικό άγχος;
Φωτογραφία από τον χρήστη Andrea Piacquadio στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχεις παρατηρήσει τελευταία ότι αγχώνεσαι για το αν θα σου φτάσει ο μισθός ή αν είσαι σε φάση αναζήτησης εργασίας, αν θα βρεις τελικά δουλειά; Μήπως ο ύπνος σου είναι λίγο χάλια και γενικά μήπως έχεις έξτρα άγχος από ότι συνήθως;

Φαίνεται ότι πέρα από όλα όσα είχαμε στο κεφάλι μας, μια νέα κατηγορία άγχους έχει κάνει την εμφάνιση της, το λεγόμενο οικολογικό άγχος, το οποίο μπορεί να σε έχει χτυπήσει και εσένα, ακόμα και χωρίς να το έχεις καταλάβει.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Climate Change and Health, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερος κόσμος υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη λόγω των όσων συμβαίνουν στον πλανήτη. Μάλιστα, πολλοί είναι και εκείνοι που νιώθουν θυμό για την οικολογική καταστροφή και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, γεγονότα που όλα μαζί καλώς ή κακώς φέρουν ένα μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.

Το οικολογικό άγχος, είναι μια κατάσταση που έχει ακμάσει τα τελευταία χρόνια που αυξάνονται και οι ειδήσεις για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ειδικούς της ψυχικής υγείας. Στην ουσία είναι η δυσκολία του να διαχειριστεί κανείς όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο και το άγχος που βιώνει για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιο ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι όμως το γεγονός ότι μέρος αυτού του άγχους προκύπτει όταν ο περίγυρος σου, οικογένεια και φίλοι, δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη σου για αλλαγή και την επιθυμία σου για την υιοθέτιση πιο eco-friendly συνηθειών.

Τα συμπτώματα του οικολογικού άγχους είναι συνήθως όταν νιώθεις αμφιβολίες για το αν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω για να βοηθήσεις τον πλανήτη, αν ρωτάς τον εαυτό σου το πόσο eco-friendly είσαι πραγματικά και γενικά, αν παρόμοιου είδους ερωτήματα καίνε το κεφάλι σου ξανά και ξανά.

Παρόλα αυτα, δεν πρέπει να σε πιάνει πανικός, καθώς υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτήν την δύσκολη κατάσταση και να κατευνάζεις τις ανησυχίες σου. 

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα του οικολογικού άγχους, που είναι η αϋπνία, η έλλειψη εστίασης και η απομάκρυνση από την οικογένεια σου. Έπειτα μίλα για τις σκέψεις και τα αισθήματα σου σε ανθρώπους που εμπίστευεσαι. Άκουσε τις απόψεις τους και κάνε διάλογο. Δοκίμασε να μετακινήσε με ποδήλατο, πόδια, longbaord και γενικά με εναλλακτικούς τρόπους. Όσον αφορά τα ρούχα σου, επέλεξε ανακυκλώσιμα ή second hand, όπως επίσης επέλεξε και vegan και cruelty free καλλυντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 464 / position2: 1217
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb