THINK

Πώς είναι να είσαι γυναίκα στον κόσμο των Ταλιμπάν

Οι γυναίκες επιβάλλεται να είναι αόρατες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πώς είναι να είσαι γυναίκα στον κόσμο των Ταλιμπάν
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ζητούν την βοήθεια διεθνών οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων τους αφού θα χάσουν εν μία νυκτί, τη δουλειά τους, τις σπουδές τους, το μέλλον τους, τη ζωή τους, την ελευθερία τους.

Πριν το 2002, όταν οι Ταλιμπάν είχαν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν, εφάρμοζαν τον Ισλαμικό νόμο της Σαρίας, στην πιο αυστηρή μορφή του. Λιθοβολούσαν όποιον διέπραττε μοιχεία, ειδικά τις γυναίκες, ενώ όσες ήταν άνω των 12 ετών διέκοπταν το σχολείο. Πλέον, παρότι υπόσχονται ειρήνη και πως θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, αξιωματούχος των Ταλιμπάν σε δηλώσεις του είπε πως το αν θα εφαρμοστεί ξανά ο νόμος της Σαρίας θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.

Δεν είναι λίγες οι Αφγανές που επιλέγουν τη φυγή ή ακόμα και την αυτοκτονία από τη πιθανότητα να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

FYI

1. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1996, οι Ταλιμπάν διέταξαν να απαγορευτεί σε όλες τις γυναίκες η εργασία. Εκτιμάται ότι το 25 τοις εκατό των κρατικών υπαλλήλων ήταν γυναίκες.

2. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αναγκάζονταν να φορούν μπούρκα ανά πάσα στιγμή στο κοινό, επειδή, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, "το πρόσωπο μιας γυναίκας είναι πηγή διαφθοράς" για τους άνδρες που δεν σχετίζονται με αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Σε έναν συστηματικό διαχωρισμό που συχνά αναφέρεται ως απαρτχάιντ φύλου, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργάζονται, δεν επιτρέπεται να εκπαιδεύονται μετά την ηλικία των οκτώ ετών και μέχρι τότε επιτρέπεται μόνο η μελέτη του Κορανίου. 

4. Οι γυναίκες που αναζητούσαν εκπαίδευση αναγκάζονταν να φοιτήσουν σε υπόγεια σχολεία, όπου κινδυνεύουν να εκτελεστούν μαζί με τους δασκάλους τους.

5. Δεν τους επιτράπηκε η θεραπεία από άντρες γιατρούς, εκτός εάν συνοδεύονταν από άντρα συνοδό, κάτι που οδήγησε σε ασθένειες που δεν θεραπεύονταν. Πολλές γυναίκες έτσι έχασαν τη ζωή τους.

6. Από την ηλικία των οκτώ ετών και μετά, τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν επιτρεπόταν να είναι σε άμεση επαφή με άνδρες εκτός από στενό «συγγενή αίματος», σύζυγο ή πεθερό.

7. Οι γυναίκες δεν πρέπει να εμφανίζονται στους δρόμους χωρίς συνοδεία συγγενή ή χωρίς να φορούν μπούρκα. Οι γυναίκες επίσης δεν πρέπει να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια καθώς κανένας άντρας δεν πρέπει να ακούει τα βήματα μιας γυναίκας για να μην μπει σε πειρασμό.
8. Οι γυναίκες εκτός του ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν μόνες, όπως φαίνεται δεν πρέπει καν να φαινεται πως υπάρχουν - δεν πρέπει να μιλούν δυνατά δημόσια καθώς κανένας ξένος δεν πρέπει να ακούει τη γυναικεία φωνή τους. 

9. Απαγορεύεται η φωτογράφιση, η κινηματογράφηση και η προβολή εικόνων γυναικών σε εφημερίδες, βιβλία, καταστήματα ή στο σπίτι.Απαγορεύτηκε φυσικά και η παρουσία γυναικών στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση ή σε δημόσιες συγκεντρώσεις κάθε είδους.


10. Επιβλήθηκε ακόμη και η αλλαγή οποιωνδήποτε τοπωνυμίων που περιλάμβαναν τη λέξη "γυναίκες". Για παράδειγμα, ο «γυναικείος κήπος» μετονομάστηκε σε «Κήπος της άνοιξης». 

11. Απαγορεύτηκε στις γυναίκες να εμφανίζονται στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων ή των σπιτιών τους. Όλα τα παράθυρα του ισογείου και του πρώτου ορόφου των κατοικιών θα πρέπει να βάφονται πάνω ή να σφραγίζονται για να αποτρέψουν τις γυναίκες να είναι ορατές από το δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 924 / position2: 1411
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb