ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα τρία στάδια που περνούν τα θύματα κακοποίησης μέχρι να μιλήσουν

Είναι μια διαδικασία πόνου που μπορεί να πάρει μέχρι και χρόνια
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Τα τρία στάδια που περνούν τα θύματα κακοποίησης μέχρι να μιλήσουν
Φωτογραφία από τον χρήστη Vitor Castro στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές φορές, άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης, δεν μπορούν να μιλήσουν για τα σκληρά βιώματα τους και είτε τους παίρνει πάρα πολύ καιρό μέχρι να νιώσουν καλά και να το κάνουν, είτε δεν τα αποκαλύπτουν ποτέ.

Τα άτομα που είναι θύματα κακοποίησης, συνήθως διακατέχονται από δυο συγκεκριμένα αισθήματα, της ντροπής και ης ενοχής, που είναι μεν κοντινά, αλλά είναι και διαφορετικά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα θύματα των κακοποιήσεων περνούν από τρία ψυχολογικά στάδια, μέχρι να φτάσουν στο σημείο να μιλήσουν ανοιχτά για τα όσα έπαθαν.

Πρώτη φάση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έντονη συναισθηματική και ψυχική αναστάτωση.Τα θύματα κρατούν μέσα τους βαθιά κρυμμένο το μυστικό της κακοποίησης τους και νιώθουν λύπη και αγωνία.

Δεύτερη φάση:

Σε αυτό το στάδιο, τα θύματα προσπαθούν να ξεχάσουν και να ξεπεράσουν την τραυματική τους εμπειρία, δικαιολογώντας τον θύτη και ενοχοποιώντας τους εαυτούς τους.

Τρίτη φάση:

Εκεί είναι που έχουν πέσει σε κατάθλιψη και νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον. Τότε είναι που παύουν να δικαιολογούν τον θύτη τους.

Η τραυματική εμπειρία της κακοποίησης επηρεάζει την ψυχή των ατόμων σε πολλά επίπεδα και κυριώς τα κάνει να νιώθουν αδύναμα και να σιγά σιγά να κόβεται νοητά από τον υπόλοιπο κόβω. Ένας άνθρωπος που έχει βιώσει μια τραυματική εμπειρία έχει την τάση να απομονώνεται, να νιώθει αβοήθητος και να νιώθει ότι έχει περιορισμένες επιλογές μέσα του, αλλά και με άλλους ανθρώπους.

Οι κακοποιημένοι άνθρωποι τείνουν να βρίσκονται σε μια ατέρμονη κατάσταση πόνου, η οποία μειώνει την αυτοπεποίθηση τους, ενώ όταν μπορούν να αποστασιοποιηθούν από αυτό το συναίσθημα, νιώθουν ανακουφισμένοι.

Αυτό που πρέπει να κάνει θύμα σωματικής ή σeξουαλικής κακοποίησης, είναι να μπορέσει να ανακτήσει και πάλι την αυτονομία του και την ψυχική του δύναμη. Φυσικά, αυτή είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και κόπο, όμως όσο δύσκολο και αν φαίνεται σε ένα θύμα να μιλήσει, πρέπει να βρει το θάρρος να το κάνει για να προστατεύσει τον εαυτό του και όποιον άλλον πέσει θύμα του ίδιου θύτη, αλλά και να λυτρωθεί ψυχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 433 / position2: 631
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb