Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
Wellness

Πρόωρη περίοδος: Τι θέλει να σου πει το σώμα σου

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, γιατί είναι κάτι πολύ φυσιολογικό

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΜΑΡ 10, 2021

Πρόωρη περίοδος: Τι θέλει να σου πει το σώμα σου
Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Zimmerman στο Pexels

Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες φορές η περίοδος σου να σου έρχεται πιο νωρίς από ότι περίμενες. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά σίγουρα δεν είναι για να πανικοβάλλεσαι. Το σώμα σου απλώς, προσπαθεί να σου επικοινωνήσει ότι κάτι έχει αλλάξει, για αυτό και η περίοδος σου έχει απορυθμιστεί.

Άλλαξες διατροφή ή πρόγραμμα γυμναστικής

Η διατροφή και η γυμναστική επηρεάζουν τις ορμόνες και οι ορμόνες ελέγχουν τον κύκλο της περιόδου. Αν λοιπόν αλλάξεις κάτι σε αυτά τα δυο, να περιμένεις ότι μπορεί να σου έρθει λίγο πιο νωρίς η περίοδος. Το ιδίο μπορεί να σου συμβεί και αν βάλεις ή χάσεις κιλά, γιατί πάλι οι ορμονές τρελαίνονται και ο κύκλος σου αλλάζει.

Έχεις άγχος

Το άγχος προκαλεί μια σειρά χημικών αλλαγών στο σώμα, που μπορούν να είναι οι βασικές αιτίες για της πρόωρης περιόδου. Επίσης, μπορεί να σου προκαλέσει και καθυστέρηση. Απλώς το σώμα αντιδρά στις αλλαγές.

Άλλαξες το καθημερινό σου πρόγραμμά

Γενικά οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα σου μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες σου και όπως αλλάζει ο ύπνος, έτσι συμβαίνει και με την περίοδο. Μόλις το πρόγραμμα σου αποκατασταθεί θα επιστρέψει στα κανονικά της και η περίοδος σου.

Ο κύκλος περιόδου σου δεν είναι ακόμα τακτικός

Αν η περίοδος σου ήρθε πρόσφατα για πρώτη φορά, τότε είναι λογικό ο κύκλος σου να είναι ακανόνιστος, κάτι που είναι πιθανό να την κάνει να έρθει πιο νωρίς. Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις μια καινούργια κατάσταση στο σώμα σου και χρειάζεται τον χρόνο της για να σταθεροποιηθεί.

Έχεις κηλίδες αίματος

Αν δεις κηλίδες αίματος πριν σου έρθει περίοδος, τότε μπορεί να έχεις απλά κάποιες κηλίδες. Αυτές, μπορεί να είναι ροζ ή καφέ και να βρίσκονται στο εσώρουχο σου ή το χαρτί που σκουπίστηκες. Κάποιες γυναίκες έχουν τέτοιες κηλίδες και στην οωρρηξία, η οποία βρίσκεται ακριβώς στη μέση του κύκλου.

Έχεις κάποια ιατρική πάθηση

Μια ασθένεια ή μια επιπλοκή στην υγεία σου μπορεί να προκαλέσει ακόμα την πρόωρη περίοδο.

Παίρνεις φαρμακευτική αγωγή

Κάποια φάρμακα επηρεάζουν τις ορμόνες σου και αυτό μπορεί να ταράξει τον κύκλο σου και να σου έρθει περίοδος νωρίτερα.

Ασκείσαι υπερβολικά

Η ήπια άσκηση βοηθά στην περίοδο, όμως η πολύ έντονη μπορεί να την κάνει να έρθει πρόωρα.
Περισσότερα Θέματα Wellness
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb