TV ΣΕΙΡΕΣ

Το «Queen`s Gambit» και γιατί πρέπει να το δεις οπωσδήποτε

Υπάρχουν πολλοί λόγοι
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Το «Queen`s Gambit» και γιατί πρέπει να το δεις οπωσδήποτε
@bostonglobe.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχετε παίξει ποτέ στη ζωή σας σκάκι; Αν όχι, τότε κι εσείς μπορείτε να δείτε το «The Queen’s Gambit». Στη νέα σειρά του Netflix, το σκάκι βρίσκεται στο επίκεντρό. Αλλά το παιχνίδι σαν παιχνίδι έχει λίγη σημασία. Το παιχνίδι ως τρόπος ζωής, όπως και σε κάθε άλλο παιχνίδι ή άθλημα, είναι αυτό που θα σε κάνει να παρακολουθήσεις μονορούφι την ιστορία της Beth Harmon, ενός κοριτσιού – θαύματος που έμαθε σκάκι στο υπόγειο ενός ορφανοτροφείου παίζοντας με τον επιστάτη και έφτασε ως την κορυφή.

Η Beth κατέληξε στο ορφανοτροφείο όταν η μητέρα της σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό, ενώ και η ίδια βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο. Μέσα στη σύγχυση της, ανακάλυψε το σκάκι που μαζί με μερικά χάπια την έκαναν να το σκέφτεται φωτογραφικά και να δοκιμάζει συνδυασμούς κάθε βράδυ στο ταβάνι του κοιτώνα της. Όταν τελικά υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι, άρχισε να παίζει σκάκι σε τουρνουά και να κερδίζει τον έναν αντίπαλο μετά τον άλλο.

Το σκάκι είναι η ζωή της και η ζωή της το σκάκι. Εκτός των τετραγώνων του δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει. Γι’ αυτήν το σκάκι είναι τα «κουτάκια» που όλοι μπαίνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, που διαφορετικοί συνδυασμοί τους έχουν κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα. Η Beth ξέρει από «κουτάκια». Αυτό είναι όλη της η ζωή. Όταν δεν παίζει σκάκι, σκέφτεται το σκάκι. Το μόνο άλλο πράγμα που κάνει είναι να ψάχνει απαντήσεις για το παρελθόν της και να πίνει αλκοόλ. Όταν στην ζωή της δεν υπάρχει στιγμιαία το σκάκι, τότε γίνεται δυσλειτουργική. Γι’ αυτό και ζει μέσα από αυτό, γι’ αυτό.

https://www.indiewire.com/2020/09/the-queens-gambit-official-trailer-1234588414/

@indiewire.com

Σε μια ατμόσφαιρα που τείνει προς νουάρ, η μεθυστική Anya Taylor-Joy, με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια της, δίνει μια εξαίσια ερμηνεία δημιουργώντας έναν χαρακτήρα που είτε ερωτεύεσαι, είτε ταυτίζεσαι, είτε κατανοείς. Η εμμονή της είναι εκείνη των πρωταθλητών, το μυαλό της είναι τόσο τακτικό όσο και χαοτικό και η προσωπικότητά της είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο και αυτοκαταστροφική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θα μάθετε και πολλά για το σκάκι, αν αυτό επιζητάτε. Θα μάθετε όμως πως λειτουργεί μια ιδιοφυία όταν ανακατεύεται με τον υπόλοιπο κόσμο. Θα μάθετε τι βρίσκεται πέρα από την νίκη, πέρα από την κορυφή. Και δεν είναι άλλο από την  αγάπη, την ανάγκη της, την προστασία της, την ασφάλεια της. Αυτά έψαχνε η Beth. Και τα βρήκε σε 64 δίχρωμα τετράγωνα ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
4 / position1: 948 / position2: 2205
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb