ΥΓΕΙΑ

Ήπια και Μέτρια συμπτώματα covid: Ποία είναι και τι σημαίνουν

Όσα πρέπει να ξέρεις για την ασθένεια της πανδημίας
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Ήπια και Μέτρια συμπτώματα covid: Ποία είναι και τι σημαίνουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πανδημία είναι εδώ και δυστυχώς πολύς κόσμος νοσεί από τον νέο κορωνοϊό. Το καλό της υπόθεσεις είναι ότι ο ιός δεν κάνει την ίδια ζημιά σε όλους, καθώς κάποιοι τον περνάν με ήπια συμπτώματα.

H Covid-19 εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων, που εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στο αναπνευστικό, το οποία διαφέρουν και στην σοβαρότητα εκδήλωσης τους. Αν και οι ασθενείς με την πιο σοβαρή μορφή της εν λόγω ασθένειας έχουν συχνά κακή πρόγνωση, οι περισσότεροι ασθενείς θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ή μέτριας.

Πρόσφατα, στο κορυφαίο Ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσιεύτηκε μια ανασκόπηση για την αντιμετώπιση των ασθενών με ήπια ή μέτριας βαρύτητας Covid-19. Σύμφωνα με τους καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος, συνοχίζονται τα στοιχεία των δυο μορφών εκδήλωσης της ασθένειας.

Μεταξύ ασθενών που είναι συμπτωματικοί, η μέση περίοδος επώασης του ιού είναι περίπου 4 με 5 ημέρες και το 97,5% έχει συμπτώματα εντός 11-12 ημερών μετά τη μόλυνση και τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αδιαθεσία μέχρι και μυαλγίες. Μερικοί ασθενείς επίσης, έχουν και γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ανορεξία, ναυτία και διάρροια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, έχει αναφερθεί ανοσμία και αγευσία σε έως και 68% των ασθενών και φαίνεται ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Σε ορισμένους νοσηλευόμενους ασθενείς, τα αναπνευστικά προβλήματα εμφανίζονται περίπου 5 με 8 ημέρες μετά την έναρξη των αρχικών συμπτωμάτων, ενώ η εμφάνισή της υποδηλώνουν ότι η ασθένεια χειροτερεύει.

Από την άλλη, ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα, γενικά δεν χρειάζονται πρόσθετη αξιολόγηση. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς που έχουν ήπια συμπτώματα στην αρχή, είναι πιθανό να εμφανίσουν απότομη επιδείνωση περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξή τους.

Όσοι εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα Covid, συνήθως αναρρώνουν σπίτι, απομωνομένοι.

Πότε απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή

Αν τα συμπτώματα της Covid εμφανιστούν ξανά ή χειροτερέψουν στους ασθενείς που πριν είχαν ήπια συμπτώματα, είναι απαραίτητο να εξεταστούν ξανά, ώστε να διαπιστωθεί το πρόβλημα και να προληφθεί η κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 516 / position2: 1286
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb