ΥΓΕΙΑ

Το να βήχεις στον αγκώνα σου ίσως δεν είναι και τόσο ασφαλές τελικά

Πως μπορούν να διαδοθούν τα μικρόβια και με αυτό το μέτρο πρόληψης
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Το να βήχεις στον αγκώνα σου ίσως δεν είναι και τόσο ασφαλές τελικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περισσότερος κόσμος όταν βήχει καλύπτει το στόμα με τον αγκώνα του ώστε να μην διαδοθούν τα μικρόβια. Όμως μια νέα έρευνα δείνει ότι δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μπλοκάρεις τους μικροοργανισμούς.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids, αναφέρει ότι μόνο όταν φοράς μακρυμάνικες μπλούζες σταματούν την μεταφορά των μικροβίων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο γuμνός αγκώνας δυστυχώς δεν μπορεί να σταματήσει την διασπορά των μικροοργανισμών στον αέρα όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι, καθώς υπάρχει κενό μεταξύ του δέρματος και του στόματος σου, άρα και αέρας που κινείται ελεύθερα.

Το ίδιο ισχύει και για το φτέρνισμα, είτε το καλύπτεις με το ένα είτε με τα δυο χέρια, καθώς λόγω του κενού είναι πολύ εύκολο να φύγει ο αέρας με όλα τα σωματίδια. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό ο αέρας από ένα φτέρνισμα ή βήχα μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 μέτρα, επομένως είναι αρκετά επικίνδυνο για όποιον βρίσκεται κοντά σου εκείνη την στιγμή.

Σ'υμφωνα όμως με την καθηγήτρια βιολογίας Miryam Wahrman από το Πανεπιστήμιο Paterson, ο πιο ασφαλής τρόπος για να φτερνίζεσαι ή να βήχεις και να μην διασπείρεις τα μικρόβια, είναι χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντηλο και να το πετάς αμέσως μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 389 / position2: 993
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb