ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί οι άνθρωποι όταν ερωτεύονται γίνονται τεμπέληδες;

Μια έρευνα έδωσε την απάντηση
Από το NEWSROOM
Γιατί οι άνθρωποι όταν ερωτεύονται γίνονται τεμπέληδες;
Photo by Becca Tapert on Unsplash

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια έρευνα του 2017, έφτασε στο συμπέρασμα πως όταν ερωτεύεσαι γίνεσαι λιγότερο παραγωγικός. Και αν το καλοσκεφτείς υπάρχει νόημα σε αυτό το συμπέρασμα, αφού μια νέα σχέση τρώει πολύ από τον χρόνο σου. Περνάς τον χρόνο σου βγαίνοντας ραντεβού, να σκέφτεσαι το νέο/νέα σύντροφο ή ακόμα και να γνωρίζεις φίλους και γονείς, ενώ τον ίδιο χρόνο τον περνούσες νωρίτερα σε πιο παραγωγικές διαδικασίες.

Η έρευνα όμως πάει ένα βήμα πιο μακριά. Δεν είναι μόνο ότι γίνεσαι λιγότερο παραγωγικός επειδή περνάς χρόνο με τον σύντροφό σου αλλά και επειδή αναπτύσσεις και έναν μειωμένο γνωστικό έλεγχο. Στην έρευνα συμμετείχαν 43 άνθρωποι, με τον καθένα από αυτούς να βρίσκεται στο στάδιο του «παθιασμένου έpωτα», που αλλιώς λέγεται «φάση του γαμήλιου ταξιδιού» και συμβαίνει του πρώτους έξι μήνες μιας σχέσης. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής των Henk Van Streenbergen, όταν έδωσε στους συμμετέχοντες κάποιες εργασίες με γνωστικό περιεχόμενο, ανακάλυψες πως αυτές οι δουλειές έγιναν πρόχειρα.

Τους ζήτησαν να ταξινομήσουν αντικείμενα με βάση τη σχετικότητα, αλλά δεν τα πήγαν και πού καλά. Ο Van Streenbergen έβγαλε το συμπέρασμα πως δεν ήταν θέμα νοημοσύνης, αλλά λόγω του ότι σκέφτονταν τον νέο/νέα σύντροφό του και ήταν πλημμυρισμένοι από εpωτικά συναισθήματα.

Όταν λοιπόν ένα άτομο, όπως πιστεύει ο Van Streenbergen, καταλαμβάνεται από αισθήματα αγάπης, τότε αυτό επηρεάζει την ικανότητα του να συμμετέχει σε εργασίες που απαιτούν αυτοέλεγχο. Μπορεί να φέρεται απλό σαν συμπέρασμα αλλά ο Van Streenbergen είναι πεπεισμένος πως αυτά τα δυο συνδέονται, αφού έχει και παλαιότερα αποδειχθεί πως ο έpωτας επηρεάζει πολλά σημεία του εγκεφάλου.

Όταν είμαστε εpωτευμένοι, ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη ντοπαμίνη, την οποία ακολουθεί μια κάποιου είδους συμπεριφορά επιβράβευσης. Την ίδια στιγμή εκκρίνονται και τεστοστερόνη και οιστρογόνα προκαλώντας μια σειρά επιδράσεων σε άνδρες και γυναίκες που σχετίζονται με την σeξουαλική ορμή. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η μείωση της σεροτονίνης. Τα επίπεδα σεροτονίνης είναι συνήθως χαμηλά σε ανθρώπους που έχουν άγχος. Αν λοιπόν η σεροτονίνη μειώνεται όταν βρίσκεις έναν νέο έpωτα, αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα αισθήματα όπως η νευρικότητα και το στρες, την στιγμή που ξεκινάμε μια νέα σχέση. Αυτό θα μπορούσε να είναι και η εξήγηση για την χαμηλότερη γνωστική λειτουργία.

Μπορεί η έρευνα να μην είναι ακριβής και τα δυο αυτά πράγματα να μην συνδέονται. Αλλά την επόμενη φορά που θα ερωτευτείτε και θα χάσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας, ή θα ονειροπολείτε να κάνετε πράγματα με τον νέο/νέα σας σύντροφο, ενώ έπρεπε να δουλεύετε, ίσως την θυμηθείτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
3 / position1: 1284 / position2: 2360
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb