ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί ακούω ήχους από τον σκληρό δίσκο;

Ένας επίμονος θόρυβος
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Γιατί ακούω ήχους από τον σκληρό δίσκο;
pastedo από το Pixabay

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν μερικά σημάδια αποτυχίας του σκληρού δίσκου εκτός από την εμφανή οθόνη σφάλματος και την αποτυχία εκκίνησης. Ένας επίμονος θόρυβος με κλικ, μερικές φορές ονομάζεται "κλικ του θανάτου", είναι μια ένδειξη ότι η αποτυχία του σκληρού δίσκου είναι επικείμενη. Η τεχνολογία των σκληρών δίσκων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Διαθέτουν πλέον μεγαλύτερες χωρητικότητες αποθήκευσης, πιο γρήγορες ταχύτητες, πιο συμπαγή μεγέθη και όλα για λιγότερα χρήματα. Οι περισσότεροι (80%) σκληροί δίσκοι διαρκούν τέσσερα χρόνια ή περισσότερο. Με συχνή χρήση όμως, η πιθανότητα ζημιάς είναι πάντα αναλλοίωτη.

Τι κάνει κλικ;

Οι χρήστες των υπολογιστών παρατήρησαν για πρώτη φορά τον ήχο κτυπήματος που σχετίζεται με την αποτυχία του σκληρού δίσκου τη δεκαετία του 1990. Ενώ υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, ένα θόρυβο κλικ στο σκληρό δίσκο συχνά προκύπτει από την ελαττωματική κίνηση του ενεργοποιητή ανάγνωσης-εγγραφής του δίσκου. Κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης, μια κεφαλή δίσκου κινείται ομαλά για την παρακολούθηση δεδομένων σε ένα δίσκο. Εάν οι κινήσεις αυτές γίνουν ακανόνιστες και απροσδόκητες, ο ελεγκτής δίσκου προσπαθεί να επαναφέρει τη θέση του επαναφέροντας επανειλημμένα την αρχική του θέση. Αυτό το χτύπημα προκαλεί ένα ακουστικό "κλικ" και ο θόρυβος θα συνεχιστεί καθώς η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας σκληρός δίσκος κάνει έναν ήχο κλικ. Σε παλαιότερους σκληρούς δίσκους, ο θόρυβος κλικ συνήθως συνδέεται με ένα πρόβλημα με την κεφαλή του δίσκου. Σε νεότερα μοντέλα, ωστόσο, το κλικ μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε προβλήματος λογισμικού είτε υλικού. Και στις δύο περιπτώσεις, τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο κλικ μπορούν να ανακτηθούν.

Αιτίες του κλικ

Ο τύπος κλικ βοηθάει τους έμπειρους τεχνικούς ανάκτησης σκληρού δίσκου να γνωρίζουν ποιες λύσεις θα ακολουθήσουν με βάση την πιθανή αιτία του προβλήματος. Δοκιμάστε το αυτί σας στους διαφορετικούς ήχους αποτυχίας του σκληρού δίσκου. Ο τύπος κλικ στο σκληρό δίσκο βοηθάει τους έμπειρους τεχνικούς ανακύκλωσης να γνωρίζουν ποιες λύσεις θα ακολουθήσουν με βάση την πιθανή αιτία του προβλήματος. Δεν είναι εύκολο να διαφοροποιηθούν, αλλά κατανοούμε τα κύρια αίτια. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ενός σκληρού δίσκου κλικ:

Φυσική ζημιά σε σκληρό δίσκο

Μπορεί να παρουσιαστεί βλάβη στο σκληρό δίσκο εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, όπως η έκθεση σε φωτιά, το νερό ή τα υψηλά μαγνητικά πεδία, ή να υποστεί οξεία κρούση ή περιβαλλοντική μόλυνση, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε συντριβή κεφαλής.

Ένας σκληρός δίσκος έχει κινούμενα μέρη και κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, αυτά τα μέρη θα βιώσουν φυσιολογική φθορά, με αποτέλεσμα φυσική αποτυχία και θόρυβο κάνοντας κλικ.

Ανεπαρκής ισχύς

Η ελαττωματική μονάδα PSU (Μονάδα τροφοδοσίας) θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία θορύβου στον σκληρό δίσκο

Κατεστραμμένο PCB

Οι υπέρταση ρεύματος μπορούν να προκαλέσουν ζημιά τόσο στην πλακέτα τυπωμένων κυκλωμάτων (PCB) όσο και στη μονάδα HSA (Head Stack Assembly)

Θέματα Περιοχής Υπηρεσιών (SA)

Η περιοχή υπηρεσιών, η οποία αποθηκεύει συγκεκριμένα δεδομένα κατασκευαστών που απαιτούνται για τη λειτουργία του σκληρού δίσκου. Θα μπορούσε να καταστραφεί / να καταστραφεί λόγω σφαλμάτων κατά την ανάγνωση μονάδας ή σε κακούς τομείς, με αποτέλεσμα την αδυναμία μετάφρασης των πληροφοριών στη μονάδα δίσκου.

Απαίτηση ευθυγράμμισης κεφαλίδων ανάγνωσης / εγγραφής

Τα εξαρτήματα όπως οι κεφαλές ή οι βραχίονες του άξονα είναι εκτός γραμμής εάν ο σκληρός δίσκος πέσει ή χειριστεί περίπου.

Πώς να καθορίσει το σκληρό σας δίσκο

Υπάρχουν μερικές απλές επιδιορθώσεις εάν ο σκληρός δίσκος σας κάνει θορύβους. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι ο σκληρός δίσκος σας έχει αρκετή ισχύ. Μια μόνο πρίζα μπορεί να είναι χαλασμένη εάν συνδέονται πολλές συσκευές ταυτόχρονα, έτσι ώστε να συνδέσετε τον σκληρό δίσκο απευθείας σε μία μόνο πηγή τροφοδοσίας. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, ελέγξτε αν τα καλώδια αυτά προορίζονται για αυτόν το σκληρό δίσκο και τον υπολογιστή ή αν τα χρειάστηκε να τα αντικαταστήσετε. Αν η μονάδα εξακολουθεί να κάνει κλικ, θα υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Η καλύτερη ευκαιρία για την αποθήκευση των δεδομένων σας είναι να ολοκληρώσετε αμέσως ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας.

Αυτές είναι απλές επιλογές αντιμετώπισης προβλημάτων που θα σας δώσουν τις καλύτερες πιθανότητες να διορθώσετε το πρόβλημα του σκληρού δίσκου και να ανακτήσετε δεδομένα από το σκληρό σας δίσκο. Η ανάκτηση δεδομένων από έμπειρους επαγγελματίες είναι η καλύτερη δυνατή λύση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μύθοι σχετικά με την ανάκτηση ενός σκληρού δίσκου με έναν ήχο κλικ

Χρησιμοποιώντας το λογισμικό αποκατάστασης στοιχείων για να αποκτήσετε τα αρχεία και να τα μεταφέρετε σε μια νέα μονάδα δίσκου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας σκληρός δίσκος κλικ δείχνει ένα φυσικό ή μηχανικό πρόβλημα με τη μονάδα δίσκου. Το λογισμικό δεν θα λειτουργήσει σε αυτή την περίπτωση και η συνέχιση της λειτουργίας του δίσκου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην πιατέλα και να κάνει την ανάκτηση δεδομένων πιο δύσκολη.

Τοποθετώντας το σκληρό σας δίσκο στην κατάψυξη για να συσφίξετε τους μηχανικούς και να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο

Αυτή η ξεπερασμένη τεχνική θα προκαλέσει μόνο διάβρωση στις πιατέλες και τα ηλεκτρικά εξαρτήματα όταν οι υδρατμοί στο εσωτερικό του κινητήρα παγώσουν και κατόπιν αποψυχθούν

Αντικατάσταση πίνακα ελέγχου μέσα στο σκληρό δίσκο

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο για μια ηλεκτρική βλάβη, αλλά είναι πολύ πιο σε βάθος από το να αλλάζετε απλά την πλακέτα ελεγκτή. Επίσης, ένας σκληρός δίσκος κλικ είναι πολύ σπάνια ποτέ προκαλείται από ένα PCB ή πίνακα ελέγχου.

Ανοίγοντας τη μονάδα δίσκου για να επιχειρήσετε ανάκτηση ή αντικατάσταση κεφαλών

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν συνιστούμε αυτή τη μέθοδο. Το άνοιγμα της μονάδας για την επισκευή κεφαλών ανάγνωσης / εγγραφής απαιτεί εγκατάσταση Cleanroom. Χωρίς αυτό το περιβάλλον, η σκόνη θα εγκατασταθεί στις δίσκους δίσκου, καθιστώντας την κατάσταση ανάκτησης πολύ δυσκολότερη ή βλάπτοντας τις πληροφορίες πέρα ​​από την ανάκτηση.

Η ανάκτηση δεδομένων από έναν σκληρό δίσκο κλικ απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη, κατάλληλα εργαλεία και κατάλληλο υλικό και λογισμικό για την ανάκτηση των πληροφοριών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
29 / position1: 614 / position2: 1344
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb