ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά από ένα μπέργκερ

Μπορεί και να μην θέλεις να φας ξανά

Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά από ένα μπέργκερ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το fast food έχει επιπτώσεις στην υγεία, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η επιστήμη θέλοντας να σε κάνει να προσέξεις περισσότερο τον εαυτό σου σου δείχνει μέσα από τις επισήμες μελέτες της ότι ένα γεύμα τέτοιου είδους μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για το σώμα και τον οργανισμό σου και δεν πρόκειται μόνο για τα περιττά κιλά.

Πιο συγκεκριμένα, σου τα λέει όλα αναλυτικά η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για το fast food, η οποία διαπίστωσε ότι το μέγεθος των μερίδων, οι θερμίδες, τα λιπαρά και το αλάτι που περιέχονται σε αυτά τα γεύματα που έχουν αυξηθεί σημαντικά πλέον.

Για παράδειγμα, ένα κοινό χάμπουργκερ μπορεί να σου δώσει 500 θερμίδες, 25 γραμμάρια λίπους, 40 γραμμάρια υδατανθράκων, 10 γραμμάρια ζάχαρης και 1.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα όμως, το μπέργκερ θα επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματός σου σε διάστημα περίπου 15 λεπτών αφού ξεκινήσεις το γεύμα σου, καθώς και θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, αφού το σώμα σου μετατρέπει όλες αυτές τις θερμίδες σε ενέργεια.

Έτσι, θα ακολουθήσει η απελευθέρωση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αισθανθείς ότι πεινάς ξανά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αν δε όλη η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται συχνά μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός στο οξειδωτικό στρες που βλάπτει τα κύτταρα όταν λαμβάνουν υπερβολικό αριθμό θερμίδων σε ένα μόνο γεύμα.

Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά φέρουν επίσης άμεσα τις συνέπειες τους. Όταν οι ερευνητές έδωσαν σε υγιείς συμμετέχοντες πρόχειρο φαγητό το οποίο είχε υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και στη συνέχεια μέτρησαν την ενδοθηλιακή τους λειτουργία, διαπίστωσαν ότι οι αρτηρίες τους δεν διαστέλλονταν ικανοποιητικά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Επιπλέον, οι υψηλές ποσότητες νατρίου στο μοσχαρίσιο κρέας του μπιφτεκιού μπορούν να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Μια άκομα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι τα αλμυρά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε διάστημα μόλις 30 λεπτών.

Τέλος, οι ερευνητές πρόσφεραν στους συμμετέχοντες ένα γεύμα 1000 θερμίδων πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και διαπίστωσαν ότι εντός τεσσάρων ωρών είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια και λιπαρά οξέα στο αίμα τους, καθώς και έκπτωση της λειτουργίας των αρτηριών τους. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των συμμετεχόντων είχε την ίδια ανταπόκριση με αυτή σε μία λοίμωξη.

Επομένως αντιλαμβάνεσαι ότι το πρόχειρο φαγητό όποιας μορφής δεν είναι και το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου, για αυτό προσπάθησε όσο μπορείς να το αποφύγεις και να τρέφεσαι με πιο καθαρά υλικά στην καθημερινότητα σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 357 / position2: 792
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb