
Σου έχει τύχει να ανοίξεις TikTok «για 5 λεπτά» και να κλείσεις το κινητό δύο ώρες μετά, νιώθοντας... περίεργα; Κάπως άδειος, λίγο αγχωμένος, με ένα ανεξήγητο βάρος ή ακόμα και ενοχές; Δεν είσαι ο μόνος.
Η πλατφόρμα μπορεί να είναι γεμάτη χιούμορ, έμπνευση και δημιουργικότητα — αλλά μπορεί εξίσου εύκολα να γίνει μηχανή παραγωγής πίεσης. Όχι γιατί φταίει η εφαρμογή από μόνη της, αλλά λόγω του πώς τη χρησιμοποιούμε και του τι μας σερβίρει το αλγόριθμο.
Κύλησες στο scroll – και τώρα;
Η υπερβολική πληροφορία σε σύντομα, κοφτά βίντεο κουράζει το μυαλό. Δεν προλαβαίνεις να επεξεργαστείς τίποτα. Εικόνες, ήχοι, γνώμες, χιούμορ, σώματα, life hacks, κριτική, ομορφιά, δράματα, όλα μαζί χωρίς σταματημό. Και κάπου εκεί μέσα, το TikTok καταφέρνει να ενεργοποιεί έναν μόνιμο μηχανισμό σύγκρισης: «Γιατί αυτοί τα έχουν όλα κι εγώ όχι;», «Μήπως πρέπει να αλλάξω κι εγώ κάτι;», «Μήπως δεν είμαι αρκετός;»
Νιώθεις πως χάνεις το χρόνο σου;
Αν κάθε φορά που κλείνεις την εφαρμογή έχεις τύψεις, τύπου «θα μπορούσα να έχω διαβάσει, να έχω κοιμηθεί, να έχω κάνει κάτι για μένα», τότε αυτό είναι ένα red flag. Η χρήση του TikTok μπορεί να προκαλέσει ψηφιακή κόπωση, και να φέρει στρες χωρίς να το καταλάβεις καν.
Το FOMO σε έχει τσακίσει;
Το Fear of Missing Out είναι πιο ύπουλο απ’ ό,τι νομίζεις. Περνάει μέσα από trends, φίλτρα, fashion inspo, viral tips και ατελείωτα glow-ups. Το TikTok μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πως πρέπει συνέχεια να είσαι κάπου, να κάνεις κάτι, να είσαι κάποιος. Και η συνεχής αυτή εγρήγορση, σιγά-σιγά, φθείρει.
Οk, και τι κάνουμε;
Δεν λέμε να το διαγράψεις — αν και για κάποιους, ένα detox είναι ευεργετικό. Αλλά: Κράτα επίγνωση του πώς νιώθεις μετά από 10, 20, 30 λεπτά scrolling.
Στείλε unfollow σε creators που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα, ακόμα κι αν είναι “τέλειοι”. Δημιούργησε περισσότερο και κατανάλωσε λιγότερο. Το TikTok μπορεί να γίνει εργαλείο, όχι παγίδα. Βάλε όρια στον χρόνο χρήσης. Υπάρχουν apps ή ακόμα και ρυθμίσεις εντός TikTok που σε βοηθούν.
Αν το TikTok σε πιέζει, σε κουράζει ή σε ρίχνει ψυχολογικά, τότε δεν φταις εσύ — αλλά ίσως πρέπει να πάρεις πίσω τον έλεγχο. Το feed δεν είναι η πραγματικότητα. Κι εσύ δεν είσαι αλγόριθμος.