ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτή η συνήθεια από την εφηβεία μπορεί να τονώσει απίστευτα την ψυχολογία σου!

Οι ειδικοί μίλησαν και εμείς συμφωνούμε απόλυτα!
Γράφει η MATINA KONTOY
Αυτή η συνήθεια από την εφηβεία μπορεί να τονώσει απίστευτα την ψυχολογία σου!
Φωτ. αρχείου / pexels

Πώς νιώθεις κάθε φορά που ακούς ένα τραγούδι που αγαπούσες πολύ στα σχολικά σου χρόνια; Χαρά, νοσταλγία και στιγμές από το παρελθόν έρχονται σίγουρα ξανά στο μυαλό σου. Αυτή η μικρή στιγμή, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας, λένε οι ειδικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τραγούδια που ακούγαμε πολύ στην εφηβεία μας, σίγουρα μας φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από χρόνια αμέριμνα. Είτε τα ακούμε τυχαία, είτε έχουμε δημιουργήσει συγκεκριμένη playlist με παλιά τραγούδια, η επιστήμη αποκάλυψε πως αυτή η συνήθεια είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για το νευρικό μας σύστημα και συνεπώς για την ψυχολογία μας.

Ένα σύντομο μουσικό «ταξίδι» στο παρελθόν, δημιουργεί αυτό που η επιστήμη ονομάζει «νευρική νοσταλγία». Η μουσική που ακούγαμε στα σχολικά και εφηβικά μας χρόνια καταγράφεται στο μυαλό τελείως διαφορετικά από ότι η μουσική που ακούμε ως ενήλικες.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στη νευρική νοσταλγία, η οποία μπορεί να προέρχεται και από άλλες μορφές media, όπως οι παλιές τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες, η επαφή με αυτού του είδους την κουλτούρα ωφελεί τον οργανισμό μας μειώνοντας το στρες. Ακόμα, συρρικνώνει το συναίσθημα της μοναξιάς και παρότι προέρχεται από το παρελθόν, μάς δίνει σκοπό για να δούμε αισιόδοξα το μέλλον. Μάς βοηθάει να «βγούμε» για λίγο από τον τωρινό ενήλικο εαυτό μας, να νιώσουμε ξανά όπως παλιά και εντέλει να συνδεθούμε καλύτερα με τον πραγματικό μας εαυτό!

@nikkiroy.collection #stitch with @Chelsie Ashley ♬ original sound - Nikki // Real 🌎 Mental Health

Μπορούμε να γιατρέψουμε το παιδί που βρίσκεται μέσα μας και να φροντίσουμε τις πληγές του. Πώς; Ακούγοντας τραγούδια που μας βοηθούσαν παλιά, βλέποντας σειρές που αγαπήσαμε και ζώντας ξανά όλες εκείνες τις στιγμές που έχουν διαμορφώσει αυτό που είμαστε σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται όμως με τα τραγούδια που μας φέρνουν στο νου δυσάρεστες αναμνήσεις; Ακούγοντας μουσική από εκείνη την εποχή, μπορούμε να μπούμε ξανά στο mindset του να εξερευνήσουμε τι μας συνέβη και να διαχειριστούμε διαφορετικά το τραύμα μας. Αν και δε γίνεται να επιστρέψουμε και να αλλάξουμε αυτό που μας συνέβη, μπορούμε να φροντίσουμε πλέον τα τραύματά μας.

Σε κάθε περίπτωση η μουσική από μόνη της βοηθάει την ψυχική και σωματική υγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις λειτουργίες του μυαλού που συνδέονται με τον ύπνο. Η μουσική φέρνει χαρά και οι ειδικοί ψυχικής υγείας μάς παροτρύνουν να θυμηθούμε τον παλιό μας εαυτό, με σκοπό να βελτιώσουμε τον καινούργιο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 332 / position2: 2127
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb