STYLE

Τα πιο ξεχωριστά φυτά και βότανα που θα συναντήσεις στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας

Μια όαση στο κέντρο της πόλης που απαρτίζεται από 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνους και άλλα φυτά, που ανήκουν σε 519 είδη και ποικιλίες!
Γράφει η MATINA KONTOY
Τα πιο ξεχωριστά φυτά και βότανα που θα συναντήσεις στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας
Wikipedia

Λίγα μόλις μέτρα από το μετρό του Συντάγματος και δίπλα ακριβώς από τη Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται ο εθνικός κήπος, που μαζί με τον κήπο του Ζαππείου μεγάρου, καλύπτει 284 στρέμματα γεμάτα πράσινο, σπάνια είδη φυτών, δενδρυλλίων και πτηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κήπος είναι προσβάσιμος από επτά εισόδους. Από την κεντρική είσοδο στη Λεωφόρο Αμαλίας, από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τρεις εισόδους στην οδό Ηρώδου Αττικού και από ακόμη δύο στην περιοχή του Ζαππείου πάρκου.

View this post on Instagram

A post shared by Drone Photographer & Video (@drone_greek)

Στην αρχαιότητα μέρος του κτήματος που βρίσκεται ο Εθνικός κήπος ανήκε στο φιλόσοφο και βοτανολόγο Θεόφραστο, έναν εκ των διαδόχων του Αριστοτέλη.  

Αργότερα, έμεινε γνωστός ως βασιλικός κήπος ή κήπος της Αμαλίας, συζύγου του βασιλιά Όθωνα, στην οποία οφείλει και την ύπαρξή του.

Το ενδιαφέρον της Βασίλισσας Αμαλίας, για τον Κήπο ήταν τέτοιο που λέγεται ότι περνούσε τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα ασχολούμενη προσωπικά με τη φροντίδα του. Επίσης, φύτεψε η ίδια τις χαρακτηριστικές Ουασινγκτόνιες, ύψους 25μ. περίπου, που συναντά κανείς κατά την είσοδό του στον Κήπο, από την πύλη της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1924 μετονομάστηκε σε Εθνικό κήπο και έχει από τότε ανοιχτές τις 7 εισόδους του σε όλους.

View this post on Instagram

A post shared by Be a Greek (@beagreek_athens)

Τον κήπο απαρτίζουν 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνοι και άλλα φυτά, που ανήκουν σε 519 είδη και ποικιλίες. Από αυτά, τα 102 είναι ελληνικά με κουτσουπιές, πικροδάφνες, χαρουπιές, αλλά και φυτά που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως οι Καζουαρίνες της Αυστραλίας ή οι κινέζικοι Αείλανθοι. Εμβληματικά φυτά του κήπου, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία του, είναι οι αιωνόβιες Αριές, τα Κυπαρίσσια και οι Κανάριοι Φοίνικες.

Δάφνη

Βελανιδιά

Οι αιωνόβιες βελανιδιές είναι από τα δέντρα που ξεχωρίζουν στον κήπο. Η βελανιδιά (Quercus ilex) θεωρείται το πιο ιερό δέντρο της Ελλάδας από την αρχαιότητα, καθώς συνδεόταν με τον πατέρα των θεών, Δία. Πιστεύονταν πως μετέφερε μηνύματα από τον Δία μέσα από τους ήχους των κλαδιών της που μάλιστα στο μαντείο της Δωδώνης, αρχαιότερο από αυτό των Δελφών, οι ιέρειες - μάντισσες ερμήνευαν σε χρησμούς.

Μουριά

Στην κύρια είσοδο του Εθνικού κήπου συναντάμε μια υπέροχη μεγαλεπήβολη Μουριά. Στον κήπο βρίσκουμε και τα 2 είδη μουριάς, Μorus alba και Μorus nigra, που φημίζονται για τα 3 διαφορετικά σχήματα φύλλων που αναπτύσσουν. Ισχυρά αντιοξειδωτική, με βιταμίνη C και μέταλλα, μεγάλης αξίας και στην κινέζικη ιατρική ως το καλύτερο αντιγηραντικό σε κάθε επίπεδο.

View this post on Instagram

A post shared by George Laz (@george.laz1)

View this post on Instagram

A post shared by Mike Strintzis (@mike_strintzis)

View this post on Instagram

A post shared by Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (@opanda.gr)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
5 / position1: 2258 / position2: 2738
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb