SKIN CARE

Πώς να αντιμετωπίσεις τις φλεγμονές στο δέρμα σου

Ποια είναι τα κοινά σημάδια της φλεγμονής;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πώς να αντιμετωπίσεις τις φλεγμονές στο δέρμα σου
collage

Το να μεγαλώνουμε είναι μια τρελή βόλτα: Χαιρόμαστε με πράγματα που δε φανταζόμασταν ποτέ πως θα χαρούμε, νιώθουμε κουρασμένοι όλη την ώρα και συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο πως ο χρόνος περνά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και επειδή ο χρόνος περνά το συνεχές άγχος της ύπαρξης σε αυτό το χρονοδιάγραμμα μάλλον μας κάνει να γερνάμε ακόμα πιο γρήγορα.

Η Macrene Alexiades, MD, PhD, PLLC, διευθύντρια των ιδιωτικών κλινικών Park Avenue και Hamptons στη δερματολογία και τη χειρουργική με λέιζερ, μοιράζεται τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις φλεγμονές και πώς να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη στο δέρμα και το σώμα μας.

Τι είναι η φλεγμονή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδηλώσεις γήρανσης στο ανθρώπινο σώμα οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή και υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου, λέει η Δρ Macrene. 

«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή περιλαμβάνουν το «αντιγόνο φορτίο», δηλαδή την υπερβολική έκθεση σε εξωτερικές ουσίες και μικρόβια κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου», εξηγεί. «Αυτό προκαλεί υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, συσσώρευση ενεργοποιημένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και υπερπαραγωγή παραγόντων του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλούν εκφυλισμό σε διάφορους ιστούς του σώματος».

Με πιο απλά λόγια, ένα υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί φλεγμονή, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βλάβη στο σώμα μας.

Ποια είναι τα κοινά σημάδια της φλεγμονής;

«Από επιστημονική και ιατρική άποψη, υπάρχουν δείκτες φλεγμονής που μπορούν να ανιχνευθούν στην κυκλοφορία του αίματος», λέει η Δρ Macrene. «Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας αναφέρουν ότι αυτοί οι δείκτες σχετίζονται με την άνοια, τη νόσο του Πάρκινσον, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την αθηροσκλήρωση, τον διαβήτη τύπου 2, τη σαρκοπενία, την οστεοπόρωση κλπ».

Η φλεγμονή συμβάλλει επίσης στην ταχύτερη γήρανση του δέρματός μας. Επιταχύνει την απώλεια κολλαγόνου και τις ρυτίδες και αποδυναμώνει τον φραγμό του δέρματος μας, που μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα όπως ξηρότητα, ερυθρότητα, ακμή και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε τη φλεγμονή;

Η κύρια σύσταση της Δρ. Macrene είναι να μειώσετε το άγχος, το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, αλλά δεν είναι αδύνατο. Η ξεκούραση, η υγιεινή διατροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά και βότανα και η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης σε τοξίνες (όπως ο καπνός του τσιγάρου, το αλκοόλ και η ρύπανση) μπορούν επίσης να βοηθήσουν. «Τα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα όπως ο κουρκουμάς, τα ωμέγα, η ashwagandha και η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι χρήσιμα», λέει η Δρ Macrene.

Κινηθείτε

«Είναι ενδιαφέρον ότι μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη έδειξε πρόσφατα ότι δραστηριότητες όπως η κηπουρική ήταν αποτελεσματικές στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών στην κυκλοφορία του αίματος των ασθενών», εξηγεί αναλυτικά.

Για όσους από εμάς ζούμε σε περιβάλλον με υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία, συνιστά να περνάμε χρόνο έξω αργά το απόγευμα και να φοράμε αντηλιακά ρούχα για να μειώσουμε την επίθεση από ελεύθερες ρίζες. Και είναι αυτονόητο, αλλά θα το πούμε - όλοι πρέπει να φοράμε αντηλιακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
13 / position1: 131 / position2: 449
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb