THINK

Αλλη μια χρονιά που μετράμε γυναικοκτονίες: Παγκόσμια στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες

«Η γυναικοκτονία είναι μια παγκόσμια τραγωδία πανδημικών διαστάσεων»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Αλλη μια χρονιά που μετράμε γυναικοκτονίες: Παγκόσμια στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες
Φωτογραφία από Karolina Grabowska

Ενώ οι συνολικοί αριθμοί ανθρωποκτονιών παγκοσμίως έχουν αρχίσει να μειώνονται μετά την κορύφωση το 2021, ο αριθμός των γυναικοκτονιών δεν μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών σχετίζονται με το φύλο, και οι μισές από τις ανθρωποκτονίες γυναικών διαπράττονται από στενούς συντρόφους ή άλλα μέλη της οικογένειας. «Η γυναικοκτονία είναι μια παγκόσμια τραγωδία πανδημικών διαστάσεων», δήλωσε ο Morris Tidball-Binz, ο Ειδικός Εισηγητής για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις του ΟΗΕ.

Οι κίνδυνοι της βίας με βάση το φύλο και της γυναικοκτονίας αυξάνονται καθώς ο κόσμος μας βυθίζεται σε συγκρούσεις, ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, περιβαλλοντικές και οικονομικές κρίσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 89.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν το 2022 - ο υψηλότερος αριθμός ετησίως καταγράφηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των
Οι ανθρωποκτονίες παγκοσμίως έχουν αρχίσει να μειώνονται το 2022 μετά από μια άνοδο το 2021, ο αριθμός των γυναικείων ανθρωποκτονιών δεν μειώθηκε.

• Οι περισσότερες δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών έχουν κίνητρα φύλου. Το 2022, περίπου 48.800 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, περισσότερα πάνω από 133 γυναίκες ή κορίτσια δολοφονούνταν κάθε μέρα από κάποιον στην οικογένειά τους.
• Ενώ οι περισσότερες ανθρωποκτονίες παγκοσμίως διαπράττονται εναντίον ανδρών και αγοριών (80% το 2022), αυτές των γυναικών και κοριτσιών
επηρεάζονται δυσανάλογα από την ανθρωποκτονία στο σπίτι: αντιπροσωπεύουν περίπου το 53% ολων των θυμάτων δολοφονιών στο σπίτι και το 66% όλων των θυμάτων δολοφονιών από συντρόφους.
• Οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλες τις περιοχές σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από αυτό το είδος βίας με βάση το φύλο.

Με περίπου 20.000 θύματα το 2022, η Αφρική ξεπέρασε την Ασία ως η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σε απόλυτες τιμές.

Το 2022, η Αφρική ήταν επίσης η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σε σχέση με το μέγεθος του γυναικείου πληθυσμού της (2,8 θύματα ανά 100.000 γυναίκες), αν και οι εκτιμήσεις υπόκεινται σε αβεβαιότητα λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας δεδομένων.

• Μεταξύ 2010 και 2022, η Ευρώπη σημείωσε μέση μείωση του αριθμού των γυναικοκτονιών (κατά 21%), αν και με διαφορές ανάλογα τη χώρα, και με ορισμένες οπισθοδρομήσεις στη Δυτική και Νότια Ευρώπη, ειδικά από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19
2020.
• Η Αμερική έχει δει αποκλίνουσες τάσεις στον αριθμό των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια. Ενώ η Κεντρική και Νότια Αμερική παρουσίασαν πτώση σε ετήσια βάση, οι δολοφονίες μεταξύ 2017 και 2022 (κατά 10% και 8% αντίστοιχα), η Βόρεια Αμερική σημείωσε σημαντική αύξηση (κατά 29%),2 ενώ η Καραϊβική κατέγραψε μια πιο μέτρια αύξηση (κατά 8%).
• Η περιορισμένη διαθεσιμότητα δεδομένων σημαίνει ότι η εκτίμηση των τάσεων δεν είναι δυνατή στην Αφρική, την Ασία, και την Ωκεανία. Ωστόσο, τα διαθέσιμα εθνικά δεδομένα τάσεων από αρκετές ασιατικές χώρες υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος γυναικοκτονίας για τις γυναίκες και τα κορίτσια ίσως και να μειώνεται - αργά.

Απαιτείται παγκόσμια δράση, πάνω απ' όλα, για να σταματήσει εξαρχής η βία.
Χρειαζόμαστε ισχυρή πολιτική υποστήριξη, σε όλες τις περιφέρειες και στο υψηλότερο επίπεδο, για να προωθήσουμε ισχυρότερες επενδύσεις
πρόληψη.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε θεσμούς που είναι πιο περιεκτικοί και καλά εξοπλισμένοι για να τερματιστεί η ατιμωρησία και βοηθούν τα θύματα, από τους ανταποκριτές της πρώτης γραμμής μέχρι το δικαστικό σώμα. Ακόμα πρέπει να επενδύσουν και να υποστηρίξουν τη συλλογή και την έρευνα δεδομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 475 / position2: 841
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb