ΣΧΕΣΕΙΣ

H επιστήμη σου εξηγεί γιατί μιλάς μωρουδίστικα στο σύντροφό σου

Ο όρος «baby talk» δεν αφορά τον τρόπο που μιλούν μεταξύ τους τα μωρά
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
H επιστήμη σου εξηγεί γιατί μιλάς μωρουδίστικα στο σύντροφό σου
Φωτογραφία από HONG SON

Το baby talk, να μιλάς δηλαδή σαν να απευθύνεσαι σε μωρό, μπορεί να δείχνει κάτι καλό - Αλλά τι λένε οι ειδικοί;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιθανότερο είναι ότι έχετε βιώσει τη συζήτηση του μωρού εκτός της δυναμικής του ενήλικα - βρέφους και σε ρομαντικές καταστάσεις - σωστά; Σε όλους έχει συμβεί ας μη το κάνουμε θέμα...

Είτε τραβάς τα λόγια σου, ειτε χρησιμοποιείς ανόητα ονόματα για να αναφερθείς στον σύντροφό σου, αυτός ο τρόπος ομιλίας στις σχέσεις είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι φαντάζεσαι. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Ινστιτούτο Kinsey διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα όλων των ζευγαριών επιδίδονται στο baby talk ως τρόπο έκφρασης της στοργής.

Σύμφωνα με την ειδικό στην ομιλία και την ακοή Patricia Kuhl, αυτό το ιδιαίτερο στυλ ομιλίας διευκολύνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τα μωρά, βοηθώντας τα να μάθουν πώς να επικοινωνούν. Και δεν είναι φαινόμενο μόνο στα αγγλικά. Οι ομιλητές σε κάθε πολιτισμό και κάθε γλώσσα θα αλλάξουν τον τόνο τους και θα υπερβάλουν τον τονισμό τους όταν επικοινωνούν με μωρά. To ίδιο συμβαίνει και με τους μεγάλους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει όσων έγραψε στο The Conversation ο Ramesh Kaipa, αναπληρωτής καθηγητής Επιστημών Επικοινωνίας και Διαταραχών του Oklahoma State University, τα 2/3 των ζευγαριών χρησιμοποιούν baby talk σε στιγμές άκρατου ρομαντισμού, κάτι που πυροδοτεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.

«Αυτό το ιδιαίτερο στιλ ομιλίας διευκολύνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με τα μωρά και τα βοηθά να μάθουν πώς να επικοινωνούν», είχε ήδη αποκαλύψει η Patricia Kuhl, καθηγήτρια Επιστημών Λόγου και Ακοής (με ειδίκευση στην κατάκτηση της γλώσσας και τις νευρωνικές βάσεις της), συνδιευθύντρια του Institute for Learning & Brain Sciences του University of Washington και υπογράφουσα ουκ ολίγων μελετών που έχουν δημοσιευθεί σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά. Όπως βεβαιώνει, είναι κάτι που συμβαίνει σε κάθε πολιτισμό και κάθε γλώσσα.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη πλευρά του φαινομένου: ο σχηματισμός ενός ειδικού γλωσσικού τοπίου που είναι κάπως απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, ένας χώρος έκφρασης των ζευγαριών που είναι απαλλαγμένος από τις πολυπλοκότητες και τα έθιμα των συνηθισμένων συνομιλιών ενηλίκων.

Η χρήση της «ιδιότυπης» ή εξατομικευμένης επικοινωνίας είναι μια σημαντική πτυχή των στενών φιλιών και των σχέσεων. Ένας παρευρισκόμενος που ακούει μπορεί να είναι αναστατωμένος. Αλλά για το ζευγάρι, είναι ένα σημάδι του δεσμού τους - ένα όριο που το ξεχωρίζει από όλους τους άλλους...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
6 / position1: 189 / position2: 946
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb