WELLNESS

Ένας γιατρός λέει ποιους υδατάνθρακες δεν πρέπει να τρως ποτέ αν θες να χάσεις βάρος

Έστω, σχεδόν ποτέ
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Ένας γιατρός λέει ποιους υδατάνθρακες δεν πρέπει να τρως ποτέ αν θες να χάσεις βάρος
Φωτογραφία από Tima Miroshnichenko

Οι υδατάνθρακες, κοινώς γνωστοί ως υδατάνθρακες, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφή μας, παρέχοντας ενέργεια για τις σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, δεν ειναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ μερικοι είναι απαραίτητοι για μια ισορροπημένη διατροφή, άλλα μπορεί να εμποδίσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους. Η κατανόηση της διάκρισης μεταξύ «καλών» και «κακών» υδατανθράκων είναι ζωτικής σημασίας.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, συμβάλλοντας σε μια αίσθηση πληρότητας και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι επεξεργασμένοι ή απλοί υδατάνθρακες, που συχνά υπάρχουν σε σνακ με ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να οδηγήσουν σε γρήγορες αιχμές και πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υπονομεύοντας πιθανώς τους στόχους απώλειας βάρους.

Η Dr. Kezia Joy, MD, αποκάλυψε ότι οι υψηλά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα σνακ, είναι οι ένοχοι που πρέπει να αποφύγετε σε αυτό το σενάριο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υψηλά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να εμποδίσουν σημαντικά την πρόοδο της απώλειας βάρους. Αυτοί οι υδατάνθρακες, που βρίσκονται συχνά σε σνακ με ζάχαρη, στο λευκό ψωμί και σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, υφίστανται εκτεταμένη βελτίωση που αφαιρεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες.

Οι υψηλά επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν επεξεργασμένους κόκκους όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αρτοσκευάσματα, τα οποία έχουν αφαιρεθεί από φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Τα ζαχαρούχα σνακ και τα ποτά όπως τα μπισκότα, οι καραμέλες και τα αναψυκτικά παρέχουν "άδειες θερμίδες" και μπορεί να οδηγήσουν σε Αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, γεύματα μικροκυμάτων και γρήγορο φαγητό είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη.

Σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε αυτούς τους ανθυγιεινούς υδατάνθρακες που αφορούν το βάρος και τη γενική ευεξία μας. «Τείνουν να έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλώντας γρήγορα peak στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα και υπερκατανάλωση τροφής. Επίσης, στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, που είναι σημαντικά για τη διατήρηση του αισθήματος πληρότητας και για τη γενική υγεία Επιπλέον, μπορεί να είναι πολύ πυκνά σε θερμίδες, καθιστώντας εύκολη την κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων χωρίς να αισθάνεστε ικανοποιημένοι».

Ευτυχώς, έχουμε στη διάθεσή μας μια πληθώρα πιο υγιεινών υδατανθράκων. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις όχι μόνο υποστηρίζουν την απώλεια βάρους αλλά συμβάλλουν επίσης στην αίσθηση πληρότητας και παρέχουν πολύτιμα διατροφικά οφέλη.

Η Joy συνιστά να προτιμάμε τροφές ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. «Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, κινόα, κριθάρι και προϊόντα ολικής αλέσεως, που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μπορούν να σας βοηθήσουν να χορτάσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και γενικά χαμηλότερα σε θερμίδες από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, ενώ δεν είναι χαμηλοί σε θερμίδες, παρέχουν υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 257 / position2: 1018
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb