ΥΓΕΙΑ

Ημέρα Υγείας του Μαστού: Πώς να κάνεις μόνη σου ψηλάφηση στο στήθος σου

Η αυτοεξέταση είναι μια συνήθεια που σώζει ζωές. Συνήθισέ την!
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Ημέρα Υγείας του Μαστού: Πώς να κάνεις μόνη σου ψηλάφηση στο στήθος σου
Pexels

O pink Oκτώβρης μας βρίσκει απόλυτα συνυφασμένες με το χρώμα αλλά και με τη διάθεση για αυτοφροντίδα. Και τι φωνάζει πιο δυνατά αυτοφροντίδα από το να φροντίζουμε την υγεία μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mία καλή καθημερινότητα , η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση βελτιώνουν τη γενική μας υγεία. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γι΄ αυτό δεν πρέπει να παραλείπουμε τον προληπτικό μας έλεγχο, ανάλογα με την ηλικία μας! 

Η Κωνσταντίνα Καλοειδά, MD, Μαιευτήρα-Γυναικολόγος μας εξηγεί:

«Αν κατηγοριοποιούσαμε τα βήματα της πρόληψης καρκίνου του μαστού, τότε η αυτοεξέταση μαστών θα ήταν σίγουρα το πρώτο. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη διαδικασία που γίνεται από εμάς τις ίδιες, συνήθως μια εβδομάδα μετά την περίοδό μας και η συχνότητά της ποικίλει ανάλογα με την ηλικία μας. Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει πολυάριθμες ενέργειες και καμπάνιες ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες φαίνεται να μην γνωρίζουν πώς γίνεται ή να το αμελούν, αυξάνοντας, έτσι, τις πιθανότητες να καθυστερήσουν μια έγκαιρη, σωτήρια πρόγνωση.

Η αυτοεξέταση περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα με τα οποία μια γυναίκα μπορεί να κατανοήσει αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα ή την υφή του μαστού, ή να ψηλαφίσει κάποια μάζα στον μαστό ή την περιοχή της μασχάλης. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καρκίνος, αλλά πιθανός καλοήθης όγκος ή κάποιο άλλο μόρφωμα, τυχαίο εύρημα, που αντιμετωπίζεται εύκολα, κατά περίπτωση. Γι’ αυτό η διαδικασία της αυτοεξέτασης δεν πρέπει να τρομάζει ή να φοβίζει, αλλά, αντιθέτως, πρέπει να γίνεται συνειδητά, με γνώμονα την πρόληψη και την έγκαιρη θεραπεία.  Η αυτοεξέταση είναι μια συνήθεια που σώζει ζωές. Συνηθίστε την!» 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pink.gr (@pinkgr.official)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
1 / position1: 1777 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb