THINK

Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία

Υπηρέτησε τρεις πρωθυπουργικές θητείες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία
Collage

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο ήταν η Sirimavo Bandaranaike. Εκλέχτηκε τρεις φορές πρωθυπουργός της Κεϋλάνης και της Σρι Λάνκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένη σε μια αριστοκρατική οικογένεια Σινχαλέζων Kandyan, η Sirimavo Bandaranaike εκπαιδεύτηκε σε καθολικά, αγγλικά σχολεία, αλλά παρέμεινε βουδίστρια και μιλούσε τη Σινχαλά καθώς και τα αγγλικά.

Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, εργάστηκε σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα πριν παντρευτεί και δημιουργήσει οικογένεια.

Ο σύζυγός της έγινε πρωθυπουργός το 1956, κι εκείνη κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού, ως άτυπη σύμβουλος. Το κοινωνικό της έργο επικεντρώθηκε στη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές της Σρι Λάνκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τη δολοφονία του συζύγου της το 1959, η Bandaranaike πείστηκε σύντομα από την ηγεσία του κόμματος να εισέλθει η ίδια στην πολιτική και να διαδεχτεί τον σύζυγό της ως πρόεδρος. Υπηρέτησε τρεις πρωθυπουργικές θητείες: το 1960-1965, το 1970-1977 και το 1994-2000, ενώ διετέλεσε κατά καιρούς και υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και υπουργός Σχεδιασμού και Εργασίας.

Η Bandaranaike προσπάθησε να μεταρρυθμίσει την πρώην Κυριαρχία της Κεϋλάνης σε μια σοσιαλιστική δημοκρατία εθνικοποιώντας οργανώσεις στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας, των μέσων ενημέρωσης και του εμπορίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 203 / position2: 570
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb