WELLNESS

Πώς θα αισθάνεσαι πιο ξύπνια το πρωί: Δες τη σουηδική πρακτική υπόσχεται ενέργεια

Ποιο είναι το κόλπο;
Από το NEWSROOM
Πώς θα αισθάνεσαι πιο ξύπνια το πρωί: Δες τη σουηδική πρακτική υπόσχεται ενέργεια
Stockinger Julia /Pinterest

Εδώ και χρόνια ακούς το πόσο σημαντικό είναι να ξυπνάς νωρίς. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να μην αισθάνεσαι νυσταγμένη για αρκετή ώρα το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδέα του “πρωινού τύπου”, δεν είναι ιδανική για όλες. Αρκετές από εμάς, νυστάζουν αρκετά το πρωί και δε μπορούν να συνέλθουν χωρίς μια τεράστια κούπα καφέ. Απ’ ότι φαίνεται, οι Σουηδοί έχουν τη λύση στο πρόβλημα με μια πρακτική που ονομάζεται gökotta.

Τι είναι η σουηδική τάση gökotta

Ο όρος gökotta δεν έχει μετάφραση, αλλά σε γενικές γραμμές, σχετίζεται με το να ξυπνάς νωρίς για να ακούσεις τραγούδια πουλιών. Σύμφωνα με την παράδοση, η πρακτική αυτή αρχίζει την Ημέρα της Ανάληψης (40 ημέρες μετά το Πάσχα. Στη συνέχεια, η περίοδος του gökotta εκτείνεται μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Ο προπονητής της πρακτικής Nichola Henderson, πιστεύει ότι μέρος της απήχησής της είναι η σύνδεση που φέρνει με τον έξω κόσμο. «Ως ανθρώπινα όντα, μας ελκύει η φύση και μας αρέσει ο ρυθμός των επαναλαμβανόμενων φυσικών θαυμάτων», εξηγεί. «Η σουηδική πρακτική να σηκώνεσαι την αυγή και να ακούς τραγούδια πουλιών είναι κάτι που πιθανότατα απολάμβαναν οι πρόγονοί μας», προσθέτει. «Πριν από τη σύγχρονη εποχή μας υψηλής τεχνολογίας, ο φυσικός μας ρυθμός θα ήταν εναρμονισμένος με τον φυσικό κόσμο, με το φως της ημέρας και την ανατολή του ηλίου και τους ήχους της φύσης να μας ξυπνούν απαλά».

Τα οφέλη του gökotta για την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα

Σύμφωνα με τους σουηδούς, το να ξυπνάς νωρίς, μπορεί να ενεργοποιήσει το ρολόι τοθ οργανισμού και να βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, το ηλιακό φως φαίνεται ότι βοηθα στη βελτίωση της διάθεσής μας. Η σύνδεσή μας με χώρους πρασίνου, σύμφωνα με έρευνες συνδέεται με καλή υγεία και ευεξία, καθώς και με μια πιο χαρούμενη προοπτική. Η ρουτίνα αυτή φαίνεται να βοηθά και στη μείωση του άγχους.

Πώς θα το εφαρμόσεις στην καθημερινότητα

Δεν είναι δύσκολο να εφαρμόσεις την τάση. Πρέπει να ξυπνάς το πολύ ως τις 6 του καλοκαιρινούς μήνες και να βγεις έξω το πρωί. Δεν χρειάζεται να μείινεις πολύ ώρα έξω, αρκούν και 15 λεπτά. Αν μπορείς να ακούσεις τα πουλιά είναι ιδανικό, αλλιώς μπορείς να βάλεις ήχο πουλιών από το internet. Έτσι, θα είσαι πιο συνδεδεμένη με τη φύση, αλλά και πιο δραστήρια και παραγωγική το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb