ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ψυχολογικά τραύματα: Στο λέει το σώμα σου

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι απλώς η φωνή του σώματός σας ότι υποφέρει ψυχολογικά!
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ψυχολογικά τραύματα: Στο λέει το σώμα σου
Φωτογραφία από Anastasiya Lobanovskaya

Όταν η σύγχρονη ιατρική δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει τι συμβαίνει στο σώμα σας, τα συναισθήματα θα μπορούσαν να είναι η βασική αιτία της αδιαθεσίας σας. Πώς μπορεί το τραύμα σας να επηρεάσει τη φυσική σας κατάσταση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και δεν είναι πάντα προφανές, το τραύμα και οι δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στα σωματικά συμπτώματα περισσότερο από όσο νομίζετε.

Ερευνα δείχνει ότι σχεδόν το 83% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν τραύμα και τουλάχιστον το 6% αναπτύσσει τα σοβαρά συμπτώματα της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD). Ωστόσο, δε χρειάζεται να έχετε βιώσει σοβαρό τραύμα για να εκφράσει το σώμα σας επώδυνες ή αγχωτικές καταστάσεις με σωματικούς τρόπους.

Δεν βιώνετε και ζείτε τη ζωή χρησιμοποιώντας τη σκέψη ή το συναίσθημα. Το βιώνετε και το θυμάστε μέσω φυσικών αισθήσεων, όσφρησης, ακοής και οπτικών εικόνων. Το σώμα σας δημιουργεί κορτιζόλη όταν στρεσάρεται και νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες όταν είμαστε χαρούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι χημικές ουσίες παράγουν σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, επομένως είναι απολύτως λογικό τα γεγονότα να καταγράφονται και να αποθηκεύονται στη φυσική σας μνήμη, καθώς και στη συναισθηματική και διανοητική σας μνήμη.

Πώς μπορεί λοιπόν το τραύμα σας να επηρεάσει τη φυσική σας κατάσταση;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τους τύπους και τη σοβαρότητα του τραύματος και των αντιδράσεων στρες. Αυτά περιλαμβάνουν την ηλικία κατά την οποία συνέβησαν τα γεγονότα, την ένταση και τη διάρκεια, τη συχνότητα (μία φορά ή πολλαπλές εμφανίσεις), τις δεξιότητες αντιμετώπισης που αποκτήθηκαν, την αντίδραση της οικογένειας και άλλους όταν μοιράζεται η εμπειρία και αν η εμπειρία έχει μοιραστεί καθόλου. 

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε το τραύμα στο σώμα τόσο με διακριτικούς όσο και με ακραίους τρόπους.

Σκεφτείτε το σφίξιμο στους μύες σας, όπως τα εξαιρετικά σφιχτά ισχία όταν κάτι σας ζορίζει. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως εθιστικές τάσεις, διατροφικές διαταραχές, εντερικά προβλήματα, πονοκεφάλους, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή την αρτηριακή πίεση, δερματικές παθήσεις ή ευαισθησία, αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος, χαμηλή λίμπιντο - η λίστα συνεχίζεται.

Τα καλά νέα; Μπορούμε να θεραπευθούμε από αυτό.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δείτε έναν ειδικό, για να σας καθοδηγήσει στην θεραπεία.  Να είστε ανοιχτόμυαλοι. Ακόμη και γεγονότα που δε φαίνονταν αγχωτικά εκείνη τη στιγμή μπορούν να δημιουργήσουν συμπτώματα αργότερα. Το να μάθετε πώς να συνδέεστε με τη διαίσθηση και το σώμα σας για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση, αγάπη για τον εαυτό σας και καθοδήγηση είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 208 / position2: 869
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb