ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή μεταφύτευση των φυτών σου

Μάθε όλα τα μυστικά για να έχεις πάντα υπέροχα φυτά!
Γράφει η MATINA KONTOY
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή μεταφύτευση των φυτών σου
Φωτ. αρχείου / envato

Τα φυτά που έχουμε στις γλάστρες, σταδιακά απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στις βασικές διεργασίες τους. Η λύση είναι η μεταφύτευση σε μία μεγαλύτερη γλάστρα. Αυτό θα βοηθήσει τα φυτά να αναζωογονηθούν, καθώς θα δώσει περισσότερο χώρο στις ρίζες για να αναπτυχθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιδανική εποχή για να γίνει η μεταφύτευση των φυτών είναι στις αρχές της άνοιξης, καθώς τότε τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Μπορούμε επίσης να κάνουμε την αλλαγή γλάστρας και στις αρχές του φθινόπωρου, αφού ολοκληρωθεί η άνθιση των φυτών.

Ποια είναι οι ενδείξεις ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση;

  • Αν ένα φυτό που διατηρούμε σε γλάστρα παρά τη φροντίδα που του προσφέρουμε παραμένει αδύναμο και δεν αναπτύσσεται.
  • Αν το φυτό έχει πυκνό ριζικό σύστημα που ξεχειλίζει από το κάτω μέρος της γλάστρας.
  • Όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας.

Φωτ. αρχείου / envato

Διαδικασία:

  • Επίλεξε νέα γλάστρα σε μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερη από την προηγούμενη γλάστρα. Αν χρησιμοποιήσεις πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και δε θα ανθίσει πάρα πολύ. Επίλεξε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει από το πότισμα, για να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία.

  • Διάλεξε νέο φυτόχωμα κατάλληλο για τα φυτά που θέλεις να μεταφυτεύσεις.
  • Τοποθέτησε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια ή βότσαλα για να έχεις ακόμα καλύτερη στράγγιση του νερού που περισσεύει από το πότισμα.

  • Από την αρχική γλάστρα αφαίρεσε προσεκτικά το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του.

  • Τσίμπησε με τα δάχτυλά σου τις λεπτές ριζούλες του φυτού, ώστε να ανανεωθούν και να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά από την καινούρια γλάστρα.

  • Τοποθέτησε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και πρόσθεσε το χώμα μέχρι να γεμίσει, η γλάστρα. Έπειτα πότισε ελαφρά το χώμα για να καθίσει και να παραμείνει σταθερό το φυτό. Το επόμενο πότισμα καλό είναι να γίνει σε περίπου μία εβδομάδα, για να δώσεις χρόνο στο φυτό να προσαρμοστεί.

  • Μην ξεχάσεις να βάλεις κάτω από τη γλάστρα το ανάλογο πιατάκι για να μη στάζουν νερά κατά το πότισμα. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης, τοποθέτησε το φυτό σε σκιερή θέση για μία βδομάδα, για να εξασφαλίσεις ικανοποιητική υγρασία, αλλά και για να ριζώσει καλύτερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb