THINK

Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μαμά στην Ελλάδα του 2023

Δύο νέες γυναίκες μας απαντούν
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Πώς είναι να είσαι εργαζόμενη μαμά στην Ελλάδα του 2023

Το 2023 που οι ρυθμοί ζωής και τα πάντα γύρω μας τρέχουν με ταχύτητες φωτός, το να είσαι γυναίκα και μάλιστα εργαζόμενη με παιδί, είναι σίγουρα αρκετά δύσκολο σε μία καθημερινότητα με απανωτά meetings, deadlines, κοινωνικές υποχρεώσεις και ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό σου ...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Pink.gr ρώτησε της Στέλλα και τη Μαρία, δύο εργαζόμενες μητέρες, πώς είναι η ζωή τους από όταν απέκτησαν ακόμα έναν ρόλο στην κοινωνία, αυτόν της μητέρας.

Η Στέλλα είναι νέα μαμά και προσπαθεί να αξιοποιήσει το χρόνο της σωστά για να μπορέσει να καλύψει τις επαγγελματικές και τις οικογενειακές της υποχρεώσεις. "Σε γενικές γραμμές το ότι έγινα μαμά με έχει κάνει πιο οργανωτική και αποδοτική.

"Το ότι είμαι μαμά δε με δυσκολεύει τόσο. Το ότι είμαι γυναίκα με έχει δυσκολέψει πολλές φορές"

Προσπαθώ σε λιγότερο χρόνο να κάνω τις ίδιες δουλειές που έκανα και πριν. Άλλες φορές με επιτυχία άλλες όχι. Μέρος της δουλειάς μου είναι να ταξιδεύω σε νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, ενώ η έδρα μου είναι στη Θεσσαλονίκη, οπότε αυτό απαιτεί μέρες απουσίας από το σπίτι. Αυτό είναι κομμάτι στο οποίο με δυσκολεύει το ότι έγινα μαμά. Ωστόσο, όταν υπάρχει ένα υποστηρικτικό δίκτυο όλα είναι εφικτά!". Αντίθετα, η Μαρία, η οποία έχει παιδί στην προεφηβεία, δυσκολεύεται περισσότερο να ταυτιστεί με κάποιον άλλο ρόλο από αυτόν της μητέρας: "Το ότι είμαι μαμά δε με δυσκολεύει τόσο. Το ότι είμαι γυναίκα με έχει δυσκολέψει πολλές φορές".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα πράγμα που συμφωνούν όμως και οι δύο γυναίκες είναι η οργάνωση. Η Μαρία αναφέρει: "Από πάντα ήμουν ένα control freak, οπότε πάντα έβρισκα τρόπο να τελειώνω όσα αναλάμβαναν", ενώ η Στέλλα στην ερώτηση για το πώς οργανώνει τη μέρα της για να τα προλάβει όλα, λέει: "Για μένα είναι πολύ βοηθητικό, πριν κάνω οτιδήποτε, να κάνω μια καταγραφή των εκκρεμοτήτων της ημέρας και να θέτω στόχους. Πολλές φορές δεν καταφέρνω να ολοκληρώσω όλα όσα ήθελα, ωστόσο είναι κάτι που με δίνει μια αίσθηση ελέγχου".

Τι γίνεται με τις δουλειές του σπιτιού; Εξακολουθεί να είναι μία δουλειά αποκλειστικά γυναικεία ή τα πράγματα έχουν αλλάξει; "Ασχολούμαστε και οι 3 με τις δουλειές του σπιτιού. Στον βαθμό που του αναλογεί καθενός, αλλά ταυτόχρονα ο ένας γίνεται το back up του άλλου. Λειτουργούμε ως μια σωστή επιχείρηση σε αυτό το κομμάτι", λέει η Μαρία. Από την πλευρά της η Στέλλα, υποστηρίζει: "Νομίζω ότι δε θα μπορούσα να έχω κανονική δουλειά ελεύθερου επαγγελματία αν δεν είχα βοήθεια στο σπίτι και στήριξη από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Φυσικά και κάνω αρκετά πράγματα μέσα στο σπίτι αλλά είναι και πολλά που δεν τα κάνω εγώ".

Σίγουρα, με τον ερχομό ενός παιδιού μεγαλώνουν και οι ευθύνες. Τι είναι αυτό που τους λείπει λοιπόν από τη ζωή τους "πριν"; "Νομίζω περισσότερο από όλα μου λείπει αυτή η αίσθηση του να μπορώ να κάνω πράγματα δίχως πρόγραμμα. Να πάω για ένα καφέ, ένα ποτό, μια εκδρομή. Τώρα για να κάνω κάτι από όλα αυτά πρέπει να υπάρξει από πίσω μια μεγάλη οργάνωση ! Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη!", δηλώνει η Στέλλα, ενώ η Μαρία υποστηρίζει πως δεν της λείπει απολύτως τίποτα. "Ίσα, ίσα κάνω πολλά και πιο ενδιαφέροντα πράγματα τώρα πια", ολοκληρώνει.

"Περισσότερο από όλα μου λείπει αυτή η αίσθηση του να μπορώ να κάνω πράγματα δίχως πρόγραμμα. Να πάω για ένα καφέ, ένα ποτό, μια εκδρομή"

Υπάρχουν όμως, αδιαμφισβήτητα, και πολύ όμορφες στιγμές μέσα στη μέρα, παρά το άγχος, την πίεση και την κούραση. "Να πω μια αγαπημένη στιγμή; Τις προάλλες που είπα στον Αλεξ (σ.σ. ο γιος της) να κάνει κοπάνα από τα αγγλικά κι εγώ από τη δουλειά και πήγαμε μαζί βόλτα με τα ποδήλατα στην παραλία", λέει η Μαρία, ενώ η Στέλλα καταλήγει: "Πολλές ώρες της ημέρας είναι οι αγαπημένες μου και δεν ξέρω αν μπορώ να τις ξεχωρίσω. Η ώρα που ξυπνάει ο μικρούλης μου και μου χαμογελάει το πρωί. Ο πρώτος μου καφές στο γραφείο, που ξέρω ότι έχω κάποιες ώρες δικές μου. Η ώρα που βάζουμε τον μικρό για ύπνο και περνάμε λίγο χρόνο οι δυο μας με τον αγαπημένο μου. Η καθεμία από αυτές τις στιγμές έχει διαφορετικές ποιότητες και είναι όλες αγαπημένες!"

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 161 / position2: 1217
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb