THINK

Celebrities που μιλούν ανοιχτά για το πώς είναι να είσαι γυναίκα στην εποχή μας

Εκτός από την καλλιτεχνική τους φύση, εμπνέουν με την προσωπικότητά τους
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Celebrities που μιλούν ανοιχτά για το πώς είναι να είσαι γυναίκα στην εποχή μας

Διάσημες φεμινίστριες σε όλη την ιστορία βοήθησαν στο να φέρουν τον αγώνα των γυναικών για ισότητα στο προσκήνιο της συνείδησης της κοινωνίας με διάφορους τρόπους κι εμείς τις τιμούμε και τις ευγνωμονούμε γι' αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον 20ο αιώνα υπήρχαν γυναίκες όπως η Simone de Beauvoir, η φεμινίστρια συγγραφέας που έγραψε το θεμελιώδες φεμινιστικό κείμενο The Second Sex, η Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια Emmeline Pankhurst που ηγήθηκε το βρετανικό κίνημα Suffragette και η Αμερικανίδα φεμινίστρια δημοσιογράφος Gloria Steinem που μέχρι σήμερα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα γυναικεία δικαιώματα και υπερασπίζεται το γυναικείο απελευθερωτικό κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια, φεμινίστριες celebrities όπως η Beyoncé, η Ariana Grande, η Viola Davis και η Emma Watson έχουν χρησιμοποιήσει τη φήμη τους στο Χόλιγουντ και όχι μόνο, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με την ισότητα των φύλων και να βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει να είσαι φεμινίστρια στη σύγχρονη εποχή. 

Ακολουθεί μια λίστα με τις πιο διάσημες φεμινίστριες celebrities που πρέπει να γνωρίζεις ...

Beyonce

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις πρώτες μέρες της καριέρας της Beyoncé στη δεκαετία του '90, έκανε σαφές το φεμινιστικό της μήνυμα και την αποστολή της. Στη δεκαετία του 1990, έγινε διάσημη με το γυναικείο γκρουπ της Destiny's Child με επιτυχημένα τραγούδια όπως «Independent Women», «Survivor», «Say My Name», «Bills, Bills, Bills» και «Girls». Οι τραγουδίστριες γιόρτασαν τη δύναμη των γυναικών, την ανθεκτικότητά τους, τη σημασία της πίστης στον εαυτό τους και της αλληλοϋποστήριξης. Στο τραγούδι του 2011 «Run The World (Girls)» η τραγουδίστρια συνόψισε τέλεια τη δύναμη των γυναικών, τραγουδώντας τους στίχους: «Είμαστε αρκετά έξυπνες για να κάνουμε αυτά τα εκατομμύρια, αρκετά δυνατές για να αλλάξουμε τα παιδιά και μετά να επιστρέψουμε στη δουλειά». Το τραγούδι έχει γίνει από τότε φεμινιστικός ύμνος. Το 2013, η Beyoncé κυκλοφόρησε το επιτυχημένο τραγούδι της «Flawless», το οποίο περιλαμβάνει ένα απόφθεγμα που έγραψε και ανήγγειλε η συγγραφέας Chimamanda Ngozi Adichie που λέει: «Φεμινίστρια: το άτομο που πιστεύει στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ισότητα των φύλων».

Emma Watson

Η Emma Watson είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας φεμινιστικά είδωλα από τότε που εμφανίστηκε στις οθόνες μας ως η έξυπνη και ειλικρινής Hermoine Granger στο franchise ταινιών Χάρι Πότερ το 2001. Το 2014, ξεκίνησε την εκστρατεία HeForShe και εκφώνησε μια ομιλία στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκαθάρισε την έννοια του φεμινισμού και κατέστρεψε το επιχείρημα ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο «μισανδρικό». «Όσο περισσότερο μιλούσα για τον φεμινισμό, τόσο περισσότερο συνειδητοποίησα ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών έχει γίνει πολύ συχνά συνώνυμος με το μίσος για τον άνδρα. Αν υπάρχει κάποια σκέψη που ξέρω με βεβαιότητα, είναι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε.

Viola Davis

Η Viola Davis υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του γυναικείου απελευθερωτικού κινήματος και μίλησε για τη σημασία του αγώνα για τα δικαιώματα του άλλου τη στιγμή του Me Too κατά τη διάρκεια της Πορείας Γυναικών του Λος Άντζελες το 2018. «Κάθε μέρα, η δουλειά σου ως Αμερικανός πολίτης δεν είναι απλώς να παλεύεις για τα δικαιώματά σου, αλλά είναι να παλεύεις για το δικαίωμα κάθε ατόμου που παίρνει μια ανάσα, του οποίου η καρδιά χτυπάει και αναπνέει σε αυτή τη γη», είπε.

Angelina Jolie

Η βραβευμένη με Όσκαρ ξεχωρίζει τόσο για τις επιτυχημένες ταινίες της όσο και για το φιλανθρωπικό της έργο. Μετά από χρόνια υπηρεσίας στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και την υπόθεση των προσφύγων ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης, η Jolie διορίστηκε Ειδική Απεσταλμένη τον Απρίλιο του 2012. Με τα χρόνια, η δουλειά της με τον ΟΗΕ έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στους αγώνες των γυναικών σε περιοχές που έχουν καταρρεύσει από τον πόλεμο και την είδε να δέχεται Ανθρωπιστικό Βραβείο Jean Hersholt το 2013. Τον Μάρτιο του 2020 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Jolie έγραψε για το TIME για τη σημασία του να δίνουμε στις νέες γυναίκες αγάπη και σεβασμό.

Ariana Grande

Αρκεί να ακούσεις τη μουσική της Grande για να ξέρεις ότι είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα που βασίζεται στο δικό της ταλέντο, την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά της για να πετύχει. Το 2015, η κορυφαία των chart απάντησε στη σεξιστική ερώτηση μιας ραδιοφωνικής παρουσιάστριας αφού τη ρώτησε χωρίς ποιο  θα μπορούσε να αντέξει για περισσότερο: το τηλέφωνο της ή το μακιγιάζ της. «Είναι αυτό που πιστεύεις ότι τα κορίτσια δυσκολεύονται να επιλέξουν μεταξύ;» ρώτησε. «Αυτό υποθέτουν οι άντρες ότι δυσκολεύονται να διαλέξουν τα κορίτσια; Χρειάζεσαι λίγη αναθεώρηση  για την ισότητα εδώ ». Το 2016, η Grande πήγε στο Twitter για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι οι γυναίκες δεν είναι «αντικείμενα ή βραβεία». Είμαστε ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ», αφού ένας θαυμαστής συνεχάρη τον πρώην φίλο της, τον εκλιπόντα Mac Miller, για το «χτύπησε αυτό», αναφερόμενος στο σώμα της. Το 2018, η σταρ μίλησε για την απάντηση σε ένα περιστατικό με αυτοκίνητο που αφορούσε το Miller, αφού οι θαυμαστές άρχισαν να την κατηγορούν για αυτό. «Τι παράλογο που ελαχιστοποιείς τον γυναικείο αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση… Δεν είμαι μπέιμπι σίτερ ή μητέρα και καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να είναι … Το να ντροπιάζεις/κατηγορείς τις γυναίκες για την ανικανότητα ενός άντρα να τα βγάλει πέρα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα», έγραψε στο Twitter. 

Jennifer Lawrence

Μετά το χακάρισμα της Sony το 2014, το οποίο αποκάλυψε ότι πληρώθηκε λιγότερο από τους συμπρωταγωνιστές της στο American Hustle σε μια ταινία, η Lawrence ήταν ένας από τους πρώτους σταρ που μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα των μισθολογικών διαφορών του Χόλιγουντ. Παρά το γεγονός ότι δίσταζε να μιλήσει για το θέμα λόγω των συντριπτικών οικονομικών της προνομίων, το έκανε για το Lenny Letter το 2015. "Γιατί βγάζω λιγότερα από τους άντρες συμπρωταγωνιστές μου;" τιτλοφόρησε το κομμάτι και αναγνώρισε τη σιωπή της όταν επρόκειτο να συζητήσει τον φεμινισμό τα προηγούμενα χρόνια. «Όταν πρόκειται για το θέμα του φεμινισμού, παρέμεινα κάπως σιωπηλή», έγραψε. «Δεν μου αρέσει να συμμετέχω σε συζητήσεις που αισθάνονται ότι είναι «τρέντι» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι δεν είναι τέλεια και ότι της ήταν «δύσκολο» να συζητήσει τις εμπειρίες της ως εργαζόμενη γυναίκα «γιατί μπορώ με ασφάλεια να πω ότι τα προβλήματά μου δεν είναι ακριβώς σχετιζόμενα». Σημείωσε στο τέλος του δοκιμίου της ότι ένα email της Sony που διέρρευσε «αποκάλυψε έναν παραγωγό που αναφερόταν σε μια συνάδελφο πρωταγωνίστρια σε μια διαπραγμάτευση ως «κακομαθημένο παιδί. Για κάποιο λόγο, απλά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον να λέει κάτι τέτοιο για έναν άντρα ».Το 2018, η Lawrence επέκρινε αναφορές σχετικά με ένα φόρεμα Versace που φορούσε σε μια φωτογραφία στο Λονδίνο, περιγράφοντάς το ως «εντελώς γελοίο». Έγραψε στο Facebook «Αυτό είναι σεξιστικό, αυτό είναι γελοίο, αυτό δεν είναι φεμινισμός. Η υπερβολική αντίδραση για όλα όσα λέει ή κάνει κάποιος, η δημιουργία διαμάχης για ανόητα αβλαβή πράγματα, όπως το τι επιλέγω να φορέσω ή να μην φορέσω, δεν μας προχωρά. Δημιουργεί ανόητα περισπασμούς από πραγματικά ζητήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
13 / position1: 424 / position2: 1036
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb