ΒΙΒΛΙΑ

10 βιβλία για το φεμινισμό και την ενδυνάμωση των γυναικών

Τα βιβλία που αγάπησαν τις γυναίκες - 10 προτάσεις για σένα, τη φίλη, την κόρη σου και κάθε θηλυκότητα αλλά και γιατί όχι, το σύντροφο ή το γιο σου
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
10 βιβλία για το φεμινισμό και την ενδυνάμωση των γυναικών

Το να καταδείξεις και να αναλύσεις τις ανάγκες των γυναικών για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας του φεμινισμού. Δεν χρειάζεται όμως να πέσεις κατευθείαν στα βαθιά! Σου προτείνουμε διάφορα βιβλία για να βουτήξεις στον υπέροχο κόσμο του φεμινισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Simone de Beauvoir - To δεύτερο φύλο

Η κυκλοφορία του Δεύτερου φύλου στη Γαλλία το 1949 προκάλεσε σκάνδαλο δίχως προηγούμενο· τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ το Βατικανό το περιέλαβε στη "μαύρη" λίστα του. Το βιβλίο που σημείωσε θρίαμβο στην Αμερική και έκανε διάσημη την Μποβουάρ σε όλο τον κόσμο αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους βασικούς θεωρητικούς πυλώνες του φεμινιστικού κινήματος. 

Βρες το εδώ

Isabelle Motrot - Γυναίκες: 40 Αγωνίστριες για την ισότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψετε γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά της βίας, της στέρησης της ελευθερίας και βοήθησαν ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Έκαναν τόσο πολλά για όλους, γυναίκες και άνδρες, ενώ οι πράξεις τους είχαν πάντα την ίδια κατεύθυνση, προς την εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Ποια θα επιλέξετε ως δικό σας πρότυπο;

Βρες το εδώ

Cinzia Arruzza - Φεμινισμός για το 99%: Μανιφέστο

Πώς θα είναι ο φεμινισμός του 21ου αιώνα; Το νέο κύμα μαχητικού φεμινισμού που ξεσπά σε κάθε γωνιά του πλανήτη απαντά στο ερώτημα διεκδικώντας την ανατροπή της έμφυλης καταπίεσης μέσα από τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού· του συστήματος που συναρθρώνει την ταξική εκμετάλλευση με την έμφυλη βία, τον ρατσισμό και την αποικιακή βία, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, την περιβαλλοντική καταστροφή. 

Βρες το εδώ

Chimamanda Ngozi Adichie - Aς είμαστε όλοι φεμινιστές

Το βιβλίο αποτελεί εκδοχή του λόγου της Chimamanda Ngozi Adichie στο TEDx. Σε αυτή της την ομιλία η Chimamanda περιγράφει τι νομίζουν οι περισσότεροι ότι είναι ο φεμινισμός και τι πραγματικά είναι. Με απλά παραδείγματα, εξηγεί τι προσφέρει ο φεμινισμός σε όλους μας και αποδεικνύει πως αξίζει να είμαστε όλοι φεμινιστές.

Βρες το εδώ

Πολλοί συγγραφείς - Είμαι Επικίνδυνη

100 γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες, επιλογές, τόλμησαν να καταθέσουν την ιστορία τους με ειλικρίνεια και ελευθερία. Οικειοποιήθηκαν την ταμπέλα που έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να ορίσει γυναίκες που τολμούσαν να είναι διαφορετικές και δημιούργησαν ένα μοναδικό μωσαϊκό ιστοριών που σοκάρουν, συγκινούν, αφυπνίζουν, προκαλούν ρίγη ταύτισης και αυθόρμητες κραυγές διαφωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα ξεσκεπάζουν τις πραγματικότητες που πολλές φορές αγνοούμε και αμφισβητούμε όταν δεν μοιάζουν με τη δική μας.

Βρες το εδώ

Αόρατες γυναίκες - Caroline Perez

Η Βρετανίδα ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Caroline Criado Perez συγκεντρώνει για πρώτη φορά μελέτες περίπτωσης, ιστορίες και νέες έρευνες από όλο τον κόσμο που φωτίζουν τους υπόγειους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες αποκλείονται από την κυβερνητική πολιτική και την ιατρική έρευνα, την τεχνολογία, τους εργασιακούς χώρους, τον αστικό σχεδιασμό και τα μέσα ενημέρωσης. Το βιβλίο εκθέτει τα μεροληπτικά επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνουν έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από το αντρικό σώμα και έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την ευζωία των γυναικών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βρες το εδώ

Mary Beard - Γυναίκες και εξουσία

Από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κλασικίστρια και μπεστσελερίστρια συγγραφέα, ένα επίκαιρο μανιφέστο. Σε αυτό το γενναίο βιβλίο, η συγγραφέας απευθύνεται στους μισογύνηδες και τα τρολ ανά τον κόσμο που ανηλεώς επιτίθενται στις γυναίκες –πολύ συχνά και στην ίδια– και τις μειώνουν. Εντοπίζει τις απαρχές αυτού του μισογυνισμού στην αρχαιότητα, εξετάζοντας τις παγίδες του φύλου και τους τρόπους με τους οποίους η ιστορία κακομεταχειρίζεται τις ισχυρές γυναίκες από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήδη στην Οδύσσεια του Ομήρου, δείχνει η συγγραφέας, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να έχουν ηγετικούς ρόλους, με τον δημόσιο λόγο να ορίζεται ως εγγενώς αρσενικός. Παράλληλα η συγγραφέας αντλεί από την προσωπική της εμπειρία με τον σεξισμό.

Βρες το εδώ

Evaristo Bernadine - Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο

Δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, κάθε ηλικίας, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς, έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δυσκολίες. Οι ιστορίες τους για τους φίλους, την οικογένεια, τους εραστές και τις ερωμένες πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.

Βρες το εδώ

Breen Marta - H πτώση της πατριαρχίας

Στην Πτώση της Πατριαρχίας, τo βραβευμένο δίδυμο Marta Breen και Jenny Jordahl μεταφέρουν τους αναγνώστες σε μια ανασκόπηση της πολιτισμικής ιστορίας της πατριαρχίας και, με πολύ χιούμορ, παρουσιάζουν το πώς οι άνδρες, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γούντι Άλεν, έχουν περιγράψει τον κόσμο μέσα από το ανδρικό βλέμμα. Οι γυναίκες, στο πέρασμα των χρόνων, έχουν πολεμήσει ενάντια στην καταπίεση· ας αναδείξουμε τη μάχη αυτή!

Βρες το εδώ

Kasey Edwards, Dr. Christopher Scanlon - Μεγαλώνοντας Κορίτσια που Αγαπούν τον Εαυτό τους

Βασισμένοι σε επιστημονική έρευνα, αλλά και στην προσωπική εμπειρία που έχουν ως γονείς, οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού παρουσιάζουν με απλότητα και σαφήνεια εφτά βασικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα κορίτσια σ’ έναν κόσμο όπου δεν είναι πάντα εύκολο, και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο, να είσαι κορίτσι.

Βρες το εδώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
20 / position1: 180 / position2: 1034
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb