ΜΟΔΑ

Τα πιο διφορούμενα παπούτσια της σεζόν ήδη γέμισαν τις βιτρίνες: Πώς να τα φορέσεις

Είναι η νέα εμμονή σε στυλ Scandi!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Τα πιο διφορούμενα παπούτσια της σεζόν ήδη γέμισαν τις βιτρίνες: Πώς να τα φορέσεις

Τα τσόκαρα επιστρέφουν, αλλά μάλλον δεν χρειάζεται να σου το πω αυτό. Τα αγαπάς ή τα μισείς, είναι δύσκολο να ξεφύγουμε όλες από το γεγονός ότι τα παπούτσια με ανοιχτή φτέρνα φαίνεται να κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε γωνιά του δρόμου ...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κορυφαίοι από την πασαρέλα, οι Gucci, Prada, Saint Laurent και πολλές άλλες ετικέτες πολυτελείας χρησιμοποίησαν τα ξύλινα παπούτσια στις συλλογές τους για την άνοιξη/καλοκαίρι 2023. Και, όπως ήταν αναμενόμενο, η street style ακολούθησε το παράδειγμά της, με όλους από το Mango και το River Island μέχρι το Asos και το Jigsaw να συμμετέχουν στη δράση.

Αλλά από πού προήλθαν τα ξύλινα παπούτσια και είναι μια μόδα που πέρασε και δεν ακούμπησε ή ένα βασικό στυλ που ήρθε για να μείνει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τσόκαρα, που πρωτοεμφανίστηκαν με πιο μοντέρνο τρόπο γύρω στη δεκαετία του '70, συνοδευόμενα από μίνι φούστες, παντελόνια και σέξι shag κούρεμα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα casual παπούτσι.

Fast forward 20 χρόνια, και έκαναν μια θαυματουργή επανεμφάνιση τη δεκαετία του '90 – τα flatform παπούτσια ήταν τελικά το απόγειο της μόδας. Αλλά το απλοϊκό παπούτσι μπορεί να εξυπηρετεί έναν πιο στοχαστικό σκοπό, σύμφωνα με τον Eelko Moorer, επικεφαλής μαθημάτων για το MA Footwear στο London College of Fashion, UAL.

«Είναι ένας τρόπος ντυσίματος και μπορούν να θεωρηθούν ως μια δήλωση ενάντια στο να είσαι υπερβολικά στιλιζαρισμένος ή σέξι», μοιράστηκε, κάνοντας μας να αμφισβητήσουμε την επανεμφάνιση των clogs με μίνι φούστες της δεκαετίας του '70, μπλουζάκια babydoll της δεκαετίας του '90 και τα έξυπνα κοψίματα και τις σέξι σιλουέτες του περασμένου καλοκαιριού.

Ίσως, αρχίζουμε να κουραζόμαστε από το styling που επικεντρώνεται στο sexy, αναζητώντας αντ' αυτού μεγαλύτερα κομμάτια με layering. Κοιτάζοντας ξανά τους μεγάλους οίκους, άλλες βασικές τάσεις της σεζόν – μαζί με τα τσόκαρα – είναι τα υπερμεγέθη blazers, τα έντονα ραμμένα δύο κομμάτια και οι statement φούστες που παίζουν με τις αναλογίες, οπότε φαίνεται απολύτως εύλογο. 

Τα τσόκαρα που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ολλανδία γύρω στο 1230 έχουν κολλήσει στο στυλ Scandi για πολλούς αιώνες. Αποτελούμενο από δερμάτινο επάνω μέρος καρφωμένο σε ξύλινη σόλα – ή εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από ξύλο αν κοιτάξουμε το αρχικό ολλανδικό σχέδιο – η απλοϊκή δομή τους είναι αυτό που τα ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο παπούτσι.

«Από τον 14ο αιώνα και μετά, τα τσόκαρα ήταν μέσα και έξω από τη μόδα στις μεσαίες τάξεις», μοιράστηκε ο Moorer. «Η εικασία μου είναι επειδή είναι εμβληματικά και επειδή παρέχουν ένα σύνολο αναφορών στην εντοπιότητα, την αγροτικότητα, την «πραγματικότητα», τη σύνδεση με τη φύση, και με αυτόν τον τρόπο, σε εναλλακτικές και αντικουλτούρες, αυθεντικότητα, κληρονομιά και άλλα παρόμοια.»

Και το ρουστίκ στυλ παπουτσιών σίγουρα ικανοποιεί όλα τα παραπάνω σημεία, ενώ επίσης τροφοδοτεί περαιτέρω την εμμονή μας με το στυλ Scandi. Από την εύρεση της ευτυχίας με το hygge μέχρι τη συνεχή ανάπτυξη της Εβδομάδας Μόδας της Κοπεγχάγης, ηάνεση της περιοχής δε δείχνει σημάδια πτώσης ....

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
14 / position1: 354 / position2: 644
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb