ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Ποια είναι τα λουλούδια που... τρώγονται;

Εσύ τα έχεις δοκιμάσει;
Γράφει η MATINA KONTOY
Ποια είναι τα λουλούδια που... τρώγονται;
Φωτ. αρχείου / envato

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, τα λουλούδια στη μαγειρική χρησιμοποιούνταν σε εστιατόρια που στόχευαν να πάρουν αστέρι Michelin. Πλέον, όμως, στην εποχή του Instagram και των ριάλιτι μαγειρικής η τάση είναι ανοιχτή για όλους και οι διατροφολόγοι, μας παροτρύνουν να προσθέτουμε στα πιάτα μας βρώσιμα λουλούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποια άνθη φυτών, βέβαια, μας είναι ήδη γνωστά σαν λαχανικά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, πχ. η αγκινάρα ή το κουνουπίδι. Άλλα τα πίνουμε ως αφεψήματα, όπως το χαμομήλι, ενώ άλλα τα χρησιμοποιούμε καθημερινά σαν καρυκεύματα πχ. η ρίγανη. Οι πανσέδες, οι κολοκυθοανθοί, καθώς και τα λουλούδια του αρακά, του φασολιού, του αγγουριού και του αγιοκλήματος, μπορείς να τα απολαύσεις ολόκληρα, και είναι πιο γευστικά με αυτόν τον τρόπο.

Τα λουλούδια μπορούμε να τα μεταχειριστούμε όπως τα μπαχαρικά. Το βασικό μέρος των λουλουδιών που χρησιμοποιούμε για τα γλυκά, τις σαλάτες ή τα φαγητά μας είναι τα πέταλα. Δίνουν στα φαγητά ωραίο άρωμα και είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (κάτι το οποίο μαρτυρούν οι υπέροχες αποχρώσεις τους), ενώ δεν έχουν θερμίδες.

Φωτ. αρχείου / envato

Τα βρώσιμα λουλούδια δεν τα αγοράζουμε από ανθοπωλεία αλλά από καταστήματα που τα προμηθεύονται από παραγωγούς που τα καλλιεργούν χωρίς να έχουν χημικά και συντηρητικά ή τα καλλιεργούμε μόνοι μας από σπόρους, μόνο για αυτό το σκοπό.  Τα λουλούδια της γλάστρας του εμπορίου προέρχονται από ριζώματα, όχι από σπόρο. Τα ριζώματα αυτά έχουν ορμόνες και είναι εν δυνάμει δηλητηριώδη, άρα απαγορευτικά για βρώση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τριαντάφυλλα

Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη τριαντάφυλλων διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το καλύτερο είναι ότι σχεδόν όλα είναι βρώσιμα, ωστόσο δεν έχουν όλα τα τριαντάφυλλα την ίδια γεύση.
Ένας απλός κανόνας που μπορείς να ακολουθήσεις για την επιλογή του ιδανικού τριαντάφυλλου στην μαγειρική σου είναι να το μυρίσεις. Αν μυρίζει ευχάριστα το πιθανότερο είναι να είναι και …νόστιμο! Σε κάθε περίπτωση τα ροζ πέταλα - που προτιμούνται στη μαγειρική - έχουν μια αρωματική και ελαφρώς γλυκιά γεύση. Μπορείς να τα καταναλώσεις ωμά σε διάφορες σαλάτες, ή να τα φτιάξεις γλυκό του κουταλιού, ζελέ και ποτά. Τα ψιλοκομμένα ροποπέταλα μπορούν επίσης να συνοδέψουν το γιαούρτι σου.

Φωτ. αρχείου / envato

 

Γαρύφαλλα

Χάρη στη ζωντανή, πιπεράτη γεύση τους, τα γαρύφαλλα προσθέτουν γεύση και χρώμα σε ένα πιάτο. Πασπάλισε με ψιλοκομμένα πέταλα σαλάτες με μαρούλι ή χρησιμοποίησε τα γαρύφαλλα ως γαρνίρισμα στα κέικ για να δώσουν μια ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Φωτ. αρχείου / envato

Πανσές

Πλούσιος σε διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις, ο πανσές βγαίνει σε διάφορα χρώματα και δίνει μια λεπτή, λουλουδένια γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα σε πράσινες σαλάτες. Λειτουργεί επίσης καλά με καλοκαιρινά κοκτέιλ και φρουτοσαλάτες. Για ένα γρήγορο και εύκολο ορεκτικό, δοκίμασε να απλώσεις τυρί κρέμα σε ένα κράκερ και να το συνοδέψεις με άνθη πανσέ.

Φωτ. αρχείου / envato

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Style
9 / position1: 435 / position2: 1530
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb