BETTER LIFE

Πώς να δώσεις τέλος στο gaslighting που κάνεις στον εαυτό σου

Τα επιβλαβή πράγματα που λέμε στον εαυτό μας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται και οι άλλοι;
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Πώς να δώσεις τέλος στο gaslighting που κάνεις στον εαυτό σου
Photo by

Όταν έρχεται η ώρα να συνομιλήσεις με τον εσωτερικό σου εαυτό, τι ακούς; Είσαι ένας άνθρωπος που απλά ευχαριστεί τους άλλους κάνοντας πέρα τα δικά του θέλω ή το εσωτερικευμένο σου άγχος σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι όλοι γύρω σου σε μισούν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο τρόπος που μιλάμε και σκεφτόμαστε τον εαυτό μας έχει ισχυρό αντίκτυπο στον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το gaslighting είναι μια συμπεριφορά χειραγώγησης που μπορούμε να βιώσουμε από άλλους, μπορεί επίσης να κινδυνεύουμε να "κάψουμε" τον ίδιο τον εαυτό μας.

«Είναι σαν ένας εσωτερικός επικριτής επιπλήττει συνεχώς τον εαυτό σου, υπονομεύοντας τον και αναγκάζοντάς σε να αμφισβητήσεις τη δική σου κρίση, τις αναμνήσεις ή τις αντιλήψεις σου», εξηγεί η ειδικός σε θέματα τραυμάτων, Dr Lisa Turner. Σύμφωνα με την Δρ Turner, το εσωτερικό gaslighting θα σε πείσει ότι το απόλυτο αποτέλεσμα στη χειρότερη περίπτωση δεν είναι μόνο δυνατό, αλλά και βέβαιο και για όλα φταις εσύ.

Η αρνητική εσωτερική κριτική επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μας, αλλά το εσωτερικό gaslighting μπορεί επίσης να μας κάνει πιο ευάλωτους σε άτομα που τείνουν να κάνουν gaslighting στους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα καταλάβεις εάν κάνεις gaslighting στον εαυτό σου

Υπάρχουν μερικά βασικά σημάδια που μπορεί να αγνοείς. Αυτά περιλαμβάνουν την υποβάθμιση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων σου, το να μην μπορείς να δεχτείς ένα κομπλιμέντο ή έναν έπαινο και να πιστεύεις πάντα ότι κάνεις λάθος, ότι είσαι ελαττωματικός ή άχρηστος.

Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε people-pleasing, υπερβολική ανοχή και ανεκτικότητα, καταστροφικές καταστάσεις, να περιμένεις πάντα το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια κατάσταση και συναισθηματικό σφουγγάρι (δηλαδή να ρουφάς τα ξεσπάσματα  και τα τραύματα των άλλων ως δικά σου).

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Στο βιβλίο της CET Yourself Free, η Δρ Turner εξηγεί ότι το εσωτερικό gaslighting είναι συχνά το αποτέλεσμα τραύματος, όπως η παραμέληση, η χειραγώγηση και η ανασφάλεια κατά την παιδική ηλικία. «Το πρόβλημα με την προσπάθεια να αντιμετωπίσεις ή να δουλέψεις γύρω από το εσωτερικό gaslighting είναι ότι δεν αντιμετωπίζεις ποτέ την αιτία του», λέει.

Εάν όντως νιώθεις έτοιμη να ελέγξεις την αρνητική αυτοομιλία σου, η Δρ Turner λέει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να αναζητήσεις υποστήριξη από έμπιστους φίλους, την οικογένεια ή έναν θεραπευτή. Μαζί τους, θα πρέπει να αρχίσεις να εργάζεσαι για την αύξηση της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής σου ανθεκτικότητας, ασκώντας αυτοσυμπόνια και συγχώρεση, ειδικά για τον εαυτό σου, και θέτοντας όρια με άτομα που επιδίδονται σε τέτοιες τοξικές συμπεριφορές.

Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αναζητούμε εκπαίδευση και πόρους για υγιή επικοινωνία και σχέσεις. Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να κρατάς ένα ημερολόγιο ή αρχείο γεγονότων για να παρακολουθείς τις αντιδράσεις σου. Όταν εσύ ή άλλοι αναρωτιέστε τι συνέβη, έχεις ένα αρχείο να αναφερθείς και να επιβεβαιώσεις τι πραγματικά συνέβη και όχι στη φαντασία σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 294 / position2: 909
× PINK.GR
Nextweb