THINK

Vivienne Westwood: Η πανκ θεά της μόδας που δεν φοβήθηκε ποτέ να πάει κόντρα σε όλα

Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Vivienne για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΔΕΚ 30, 2022
Vivienne Westwood: Η πανκ θεά της μόδας που δεν φοβήθηκε ποτέ να πάει κόντρα σε όλα

Η Vivienne Westwood (με πραγματικό όνομα το Vivienne Isabel Swire) έφυγε πριν 2 μήνες σε ηλικία 81 ετών. Η βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας, επιχειρηματίας και ακτιβίστρια. Πασίγνωστη για τις δημιουργίες της ανά τον κόσμο, εξέθεσε τα ρούχα που σχεδίασε τα οποία θεωρούνται έργα τέχνης σε διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις. Θεωρείται ως το άτομο που έκανε γνωστή τη μόδα της πανκ στο ευρύ κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια δεν ήταν απλώς σχεδιάστρια μόδας, ήταν καλλιτέχνης. Η Westwood έγινε γνωστή με τα αμφιλεγόμενα στυλ πανκ και new wave τη δεκαετία του 1970 και συνέχισε έκτοτε να ντύνει τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο. Ήταν επίσης γνωστή για τα ανδρόγυνα σχέδιά της, τα μπλουζάκια με σλόγκαν και την αναρχική αλλά απόλυτα πολύχρωμη και δημιουργική στάση της απέναντι σε κάθετι κατεστημένο.

Κάποτε ντύθηκε Margaret Thatcher για το εξώφυλλο ενός περιοδικού και οδήγησε ένα λευκό τανκ κοντά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού David Cameron για να διαμαρτυρηθεί κατά του της ρύπανσης. Η Vivienne έδειξε επίσης την επαναστατική της φύση όταν έλαβε το βραβείο OBE από τη βασίλισσα το 1992. Η Westwood εκμεταλλεύτηκε τη φήμη της για να υπερασπιστεί ζητήματα όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός και να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τις πολιτικές που πλήττουν τους φτωχούς. "Πάντα είχα πολιτική ατζέντα", είχε δηλώσει στο περιοδικό μόδας L’Officiel το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tο 1969 άνοιξε ένα κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου και έμελλε να ήταν εκείνη που σημάδεψε το πανκ κίνημα των 70s.

Το κατάστημα, σύμφωνα με το CNN, άλλαξε πολλά ονόματα: Let it Rock, Too Fast to Live, Too Young to Die, Sex, Seditionaries, όμως το αντίκτυπο που είχε στους δρόμους ήταν τεράστιο. 

Τιμήθηκε τέσσερις φορές, το 1990, 1992, 1998 και 2003 με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας, με αρκετούς επωνύμους να έχουν κατά καιρούς επιλέξει να φορέσουν δημιουργίες τους.

Η Vivienne Westwood είχε παντρευτεί τρεις φορές, απέκτησε δυο γιους και μια εγγονή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 383 / position2: 1128
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb