ENTERTAINMENT

Γυναίκες rock stars που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής

Plus - άκου την Playlist που ετοιμάσαμε στο Pink Playlist!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Γυναίκες rock stars που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στη rock σκηνή, είτε θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν, είτε όχι.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι γυναίκες rock stars αγαπιούνται ως είδωλα, αλλά κάποτε δεν ήταν έτσι. Υπήρχαν πολλά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν οι γυναίκες για να τα καταφέρουν στη μουσική βιομηχανία, και αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στις πρώτες μέρες του rock 'n' roll, και ακόμη περισσότερο για τις έγχρωμες γυναίκες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις γυναίκες που αψήφησαν τις πιθανότητες, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο της rock.

Stevie Nicks

Στην κορυφή της λίστας μας έχουμε τη Stevie Nicks από την Αριζόνα. Μεγαλώνοντας στη δεκαετία του '50, ξεκίνησε τη μουσική τραγουδώντας ντουέτα με τον παππού της. Η μελλοντική ροκ σταρ ταξίδευε συχνά όσο μεγάλωνε και γνώρισε τη μελλοντική σύντροφό της στο συγκρότημα Lindsey Buckingham κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του γυμνασίου της στην Καλιφόρνια. Οι δυο τους εντάχθηκαν στο συγκρότημα Fleetwood Mac, και το ντεμπούτο τους άλμπουμ το 1975 εκτόξευσε όλα τα μέλη στο αστέρι, αλλά όχι περισσότερο από τη Nicks.

Janis Joplin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννημένη το 1943 στο Τέξας, το όνομα της Janis Joplin είναι σχεδόν συνώνυμο με το ροκ. Η Joplin ξεκίνησε αρχικά να τραγουδά με ένα συγκρότημα, αλλά έγινε διάσημη ως σόλο καλλιτέχνις για τη "ραγισμένη" φωνή της και τις συναρπαστικές συναυλίες της. Ένα από τα αστέρια του Woodstock, ήταν πιο γνωστή για τις διασκευές των "Piece of My Heart" και "Summertime". Αν και πέθανε το 1970 σε ηλικία 27 ετών, θεωρείται ότι έχει μεγάλη επιρροή στους σύγχρονους καλλιτέχνες και εξακολουθεί να είναι μουσικός με κορυφαίες πωλήσεις, με 18,5 εκατομμύρια άλμπουμ να έχουν πωληθεί.

Joan Jett

Γεννημένη το 1958, η Joan Jett πρόσφερε μια συναρπαστική νέα εποχή του ροκ εν ρολ. Έγινε γνωστή με το συγκρότημα The Runaways και το τραγούδι τους "Cherry Bοmb" και αργότερα δημιούργησε το δικό της συγκρότημα με το όνομα Joan Jett and the Blackhearts. Τα κιθαριστικά-πανκ τραγούδια της όπως το "Bad Reputation" και το "I Love Rock'n'Roll" έχουν παραμείνει δημοφιλή από τότε που κυκλοφόρησαν, με το τελευταίο να είναι διασκευή από το συγκρότημα Arrows. Το άλμπουμ, που πήρε το όνομά του από το τραγούδι, έχει γίνει από τότε 2 φορές πλατινένιο και χρυσό, με πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις.

Patti Smith

Γνωστή πλέον ως η «βραβευμένη ποιήτρια της πανκ», η Smith συνδύασε την αγάπη της για την ποίηση και τη ροκ μουσική και κυκλοφόρησε το άλμπουμ Horses το 1975. Εκείνη την εποχή, είχε μέτρια εμπορική επιτυχία. Έκτοτε έχει αναγνωριστεί ως μια σημαντική ηχογράφηση στην ιστορία του rock 'n' roll. Έχει εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame και έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Courtney Love

Γεννημένη από αντικομφορμιστές γονείς στην Καλιφόρνια, η Courtney Love πάντα ήθελε να γίνει ροκ σταρ. Έπαιξε σε μια σειρά από πανκ συγκροτήματα μεγαλώνοντας μέχρι που σχημάτισε το εναλλακτικό ροκ συγκρότημα Hole το 1989, το οποίο την οδήγησε στη φήμη της grunge σκηνής. Έγινε πρωτοσέλιδο για την πολυδιαφημισμένη προσωπική της ζωή, η οποία περιελάμβανε τον γάμο της με τον συνάδελφο της ροκ σταρ Kurt Cobain και τα νομικά της ζητήματα. Αλλά μέσα σε όλα αυτά, έκανε μουσική. Τώρα, έχει μια υποψηφιότητα για χρυσές σφαίρες, τρεις προτάσεις για grammy και συνεχίζει την περιοδεία με τους Hole.

PJ Harvey

Κατά τη διάρκεια της ακμής του alt.rock της δεκαετίας του '90, η απόκοσμη φωνή της Polly Jean Harvey και η πρωτοποριακή θεατρική παρουσία της τη βοήθησαν να ξεχωρίσει από την πληθώρα των τραγουδιστών-τραγουδοποιών της εποχής. Οι στίχοι της ταιριάζουν μόνο με την ωμότητα της μουσικής της και συνεχίζει να είναι όχι μόνο μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες της rock, αλλά μία από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτέχνες της rock σήμερα.

Kim Deal 

Η Kim Deal εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του '80 ως μπασίστρια και συν-τραγουδίστρια των indie rock Pixies πριν ξεκινήσει το δικό της συγκρότημα, The Breeders, με την αδερφή της Kelley Deal. Από το "Gigantic" μέχρι το "Cannonball", η φωνή της βρίσκεται πίσω από μερικές από τις πιο διαχρονικές επιτυχίες της rock της δεκαετίας του '90.

Shirley Manson

H σκωτσέζα τραγουδίστρια Shirley Manson έχει αναμφισβήτητα γίνει μια από τις πιο κουλ γυναίκες της rock. Πέρα από το ότι είναι γνωστή για τα αδιαμφισβήτητα φωνητικά χαρίσματα και τους άγριους στίχους της, η frontwoman των Garbage είναι μια φεμινιστική εικόνα που υποστηρίζει τις γυναίκες και τις υποεκπροσωπούμενες κοινότητες. Με επιτυχίες όπως το "I'm Only Happy When It Rains" και το "Why Do You Love Me", η Manson έχει σταθερά τη δυνατότητα να επιδεικνύει το εντυπωσιακό φωνητικό εύρος της, που κυμαίνεται από ...γρυλίσματα μέχρι αιθέρια απαλότητα.

Chrissie Hynde 

Ως frontwoman των Pretenders, η Chrissie Hynde είναι σταθερή στη ροκ σκηνή από το 1978 και, κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήταν σταθερά ανάμεσα στις καλύτερες γυναίκες τραγουδίστριες της rock. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Hynde έχει συνεργαστεί με όλους, από τη Cher μέχρι τον Frank Sinatra και, ως μέρος των The Pretenders, εισήχθη στο Rock And Roll Hall Of Fame το 2005. Η τολμηρή σκηνική της παρουσία και η φεμινιστική της ενέργεια την έχουν κάνει εμπνευσμένη φιγούρα στη μουσική βιομηχανία.

Κι αν θέλεις λίγη έμπνευση από αυτά τα χαρισματικά κορίτσια, αλλά και άλλα αγαπημένα που δεν υπάρχουν στη λίστα, άκου την Playlist που ετοιμάσαμε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Entertainment Πριν 91 εβδομάδες
10 rock τραγούδια για τα δικαιώματα των γυναικών
Για να μην ξεχνιόμαστε
Δάφνη Τσάρτσαρου
Entertainment Πριν 83 εβδομάδες
Διάσημοι rock stars που πέθαναν από ναρκωτικά
10 διάσημοι μουσικοί που ""έφυγαν"" από υπερβολική δόση
Δάφνη Τσάρτσαρου
Περισσότερα Θέματα Entertainment
10 / position1: 434 / position2: 1425
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb