THINK

ΗΠΑ: Ποια ήταν η Jane Roe εξαιτίας της οποίας οι αμβλώσεις έγιναν νόμιμες το 1973

Η γυναίκα, η υπόθεση της οποίας οδήγησε στην ιστορική απόφαση του δικαιώματος της έκτρωσης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
ΗΠΑ: Ποια ήταν η Jane Roe εξαιτίας της οποίας οι αμβλώσεις έγιναν νόμιμες το 1973

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση γυρίζει την Αμερική αιώνες πίσω. Norma McCorvey – το πραγματικό όνομα της ενάγουσας στην υπόθεση Roe v. Wade για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ - ήταν η γυναίκα, η υπόθεση της οποίας οδήγησε στην ιστορική απόφαση του δικαιώματος της έκτρωσης

Σχεδόν μισό αιώνα πριν, η υπόθεση Roe v. Wade εξασφάλισε το νόμιμο δικαίωμα της γυναίκας να κάνει έκτρωση. Η απόφαση αμφισβητήθηκε με ολοένα αυξανόμενη ένταση, διχάζοντας και αναδιαμορφώνοντας την αμερικανική πολιτική.  Η ενάγουσα της υπόθεσης Roe, με το ψευδώνυμο Jane Roe, ήταν μια σερβιτόρα του Ντάλας, που ονομαζόταν Norma McCorvey. Επιθυμώντας να διακόψει την εγκυμοσύνη της, κατέθεσε αγωγή τον Μάρτιο του 1970 εναντίον του εισαγγελέα της κομητείας του Ντάλας,  αμφισβητώντας τους νόμους του Τέξας που απαγόρευαν τις αμβλώσεις.

Η Normaγεννήθηκε στο Simmesport της Λουιζιάνα, και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στην κατοικία της οικογένειάς της στο Lettsworth στην Pointe Coupee Parish.

Αργότερα στην παιδική της ηλικία, η οικογένεια μετακόμισε στο Χιούστον. Ο πατέρας της McCorvey, Olin Nelson, επισκευαστής τηλεόρασης, άφησε την οικογένεια του όταν η Normaήταν 13 ετών και οι γονείς της χώρισαν στη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή και ο μεγαλύτερος αδερφός της μεγάλωσαν από τη μητέρα τους, Mary (το γένος Gautreaux), μια βίαια αλκοολική γυναίκα. Ο πατέρας της Normaπέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 1995. 

Η Normaείχε προβλήματα με το νόμο που από την ηλικία των δέκα ετών, όταν λήστεψε το ταμείο σε ένα βενζινάδικο και έφυγε τρέχοντας στην Οκλαχόμα Σίτι με έναν φίλο.

Ξεγέλασαν μια εργάτρια ξενοδοχείου για να τους αφήσει να νοικιάσουν ένα δωμάτιο, και ήταν εκεί για δύο ημέρες.

Η Norma συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου κηρύχθηκε φύλακας του κράτους και ένας δικαστής την έστειλε σε ένα καθολικό οικοτροφείο, αν και δεν έγινε καθολική ως το 1998.

Αργότερα, η Normaστάλθηκε στο State School for Girls στο Gainesville του Τέξας, από 11 έως 15 ετών. Είπε ότι αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδος της παιδικής της ηλικίας και κάθε φορά που την έστελναν σπίτι, σκόπιμα έκανε κάτι κακό για ναα σταλεί πίσω. Μετά την απελευθέρωση, η Norma ζούσε με τον ξάδερφο της μητέρας της, ο οποίος φέρεται να τη βίαζε κάθε βράδυ για τρεις εβδομάδες. Όταν η μητέρα του Normaτο έμαθε, ο ξάδερφός της είπε ότι η Norma έλεγε ψέματα....

Ενώ εργαζόταν σε ένα εστιατόριο, η Norma γνώρισε τον Woody Norma(γεννημένος το 1940) και τον παντρεύτηκε σε ηλικία 16 ετών το 1963. Αργότερα τον άφησε αφού φέρεται να της επιτέθηκε.

Μετακόμισε με τη μητέρα της και γέννησε το πρώτο της παιδί, τη Melissa, το 1965. Μετά τη γέννηση της Melissa, η Νοrma ανέπτυξε σοβαρό πρόβλημα με το ποτό και τα ναρκωτικά. Στο βιβλίο της ανέφερε ότι πήγε ένα σαββατοκύριακο για να επισκεφτεί δύο φίλους και άφησε το μωρό της στη μητέρα της. Όταν επέστρεψε, η μητέρα της αντικατέστησε τη Melissa με μια κούκλα και ανέφερε τη Norma στην αστυνομία ότι είχε εγκαταλείψει το μωρό της και κάλεσε την αστυνομία να τη βγάλει από το σπίτι.

Δεν της έλεγε πού ήταν η Μελίσα για εβδομάδες και τελικά την άφησε να επισκεφτεί το παιδί της μετά από τρεις μήνες και μετά από καιρό της έδωσε να υπογράψει κάτι χαρτιά - αυτά τα "χαρτιά" ήταν τα έγγραφα υιοθεσίας, που έδιναν στη μητέρα της την επιμέλεια της Melissa, και η Norma εκδιώχθηκε στη συνέχεια από το σπίτι. Το δεύτερο παιδί της, η Jennifer, είχε υιοθετηθεί από ένα ζευγάρι στο Ντάλας. Το τρίτο παιδί ήταν εκείνο του οποίου η σύλληψη οδήγησε στην ιστορική απόφαση Roe.

Το 1969, σε ηλικία 21 ετών, η Νοrma έμεινε έγκυος για τρίτη φορά και επέστρεψε στο Ντάλας. Σύμφωνα με εκείνη, φίλοι της τη συμβούλεψαν ότι έπρεπε να ισχυριστεί ψευδώς ότι είχε βιαστεί από μια ομάδα μαύρων ανδρών και ότι θα μπορούσε έτσι να κάνει νόμιμη άμβλωση σύμφωνα με το νόμο του Τέξας, ο οποίος γενικώς, απαγόρευε τις περισσότερες αμβλώσεις. Οι πηγές διαφέρουν ως προς το αν ο νόμος του Τέξας είχε τέτοια εξαίρεση για τον βιασμό.

Λόγω έλλειψης αστυνομικών αποδεικτικών στοιχείων ή τεκμηρίωσης, το σχέδιο δεν ήταν επιτυχές, και ο Normaαργότερα είπε ότι ήταν κατασκευασμένο.

Προσπάθησε να κάνει παράνομη άμβλωση, αλλά η συνιστώμενη κλινική είχε κλείσει από τις αρχές. Ο γιατρός της, Richard Lane, της πρότεινε να συμβουλευτεί τον Henry McCluskey, δικηγόρο υιοθεσιών στο Ντάλας. Η Normaδήλωσε ότι την ενδιέφερε μόνο μια άμβλωση, αλλά συμφώνησε να συναντηθεί με τον McCluskey.

Τελικά, παραπέμφθηκε στους δικηγόρους Linda Coffee και Sarah Weddington, που αναζητούσαν έγκυες γυναίκες που ζητούσαν το δικαίωμα στις αμβλώσεις.

Η υπόθεση Roe v. Wade χρειάστηκε τρία χρόνια για να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ΜακΚόρβεϊ δεν παρευρέθηκε ποτέ σε ούτε μία δίκη. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, η Norma γέννησε και έδωσε το μωρό για υιοθεσία - Η Norma είπε στον Τύπο ότι ήταν η "Jane Roe" αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης, δηλώνοντας ότι είχε ζητήσει άμβλωση επειδή ήταν άνεργη και είχε κατάθλιψη.Το 1983 είπε στον Τύπο ότι είχε βιαστεί.Tο 1987, είπε ότι ο ισχυρισμός για βιασμό ήταν αναληθής.

Mετά από χρόνια, και αφού είχε γίνει διάσημη, βρήκε το τρίτο της παιδί, τη Shelley, και μιλώντας τηλεφωνικά για πρώτη φορά στην κόρη της, η Norma δεν αναφέρθηκε στην άμβλωση. Είπε στη Shelley ότι την εγκατέλειψε επειδή – όπως θυμήθηκε η Shelley – «γιατί ήξερα ότι δεν μπορούσα να σε φροντίσω». Η Shelley δεν το ξεπέρασε ποτέ και πέρασε τη ζωή της με καταθλιπτικά επεισόδια όπως η ίδια ανέφερε σε συνεντεύξεις της.

Αυτό που μας μένει από τη Shelley, το μωρό Roe, ήταν πως όχι τόσο πως εκπροσωπούσε την ιερότητα της ζωής, αλλά η δυσκολία του να γεννιέσαι ανεπιθύμητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
19 / position1: 873 / position2: 1271
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb