ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μύθοι για την ψυχική υγεία που είναι πολύ επικίνδυνοι

Αν νιώθεις ότι αντιμετωπίζεις το οποιοδήποτε πρόβλημα, τότε πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μύθοι για την ψυχική υγεία που είναι πολύ επικίνδυνοι
Φωτογραφία από τον χρήστη Ann H στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ψυχική σου υγεία είναι εξίσου σημαντική με την φυσική και για αυτό σε περίπτωση που παρατηρήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό.

Δυστυχώς στην χώρα μας και παρά τις προόδους που γίνονται, το θέμα της ψυχικής υγείας παραμένει ταμπού, με ένα σωρό μύθους να πλανώνται γύρω από αυτό και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Παρακάτω θα διαβάσεις για μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την ψυχική υγεία, οι οποίοι μπορούν να γίνουν πολύ επικινδύνοι, αν κάποιος τις πάρει σοβαρά.

Τα θέματα ψυχικής υγείας δεν είναι κοινά

«Οι καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι εξαιρετικά κοινές και τα ποσοστά καταστάσεων όπως το άγχος και η κατάθλιψη, είναι στην πραγματικότητα σε άνοδο σε παιδιά και εφήβους», εξηγεί ο Δρ Chaudhary.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της εξ αποστάσεως μάθησης και των πολύμηνων, απομονωτικών διακοπών λειτουργίας των σχολείων, η πανδημία COVID-19 έχει αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των νέων πάσχουν από παθήσεις ψυχικής υγείας. Ο οργανισμός του Dr. Patel-Dunn, LifeStance Health, αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2021, σημειώθηκε αύξηση 200% στους νέους ασθενείς, ηλικίας 17 ετών και κάτω, που αναζητούσαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Ο Δρ Chaudhary έχει δει παρόμοια κλιμάκωση και σε ασθενείς. «Έχω δει έφηβους που δεν είχαν καμία πάθηση πριν από την πανδημία να εμφανίζουν συμπτώματα για πρώτη φορά, και έχω δει επίσης έφηβους με προϋπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας να έχουν υποτροπές των συμπτωμάτων τους (από την έναρξη της πανδημίας)», όπως λέει.

Σύμφωνα με τα ευρήματά του, οι συνθήκες ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων ήταν σε άνοδο πριν από την πανδημία. Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ αναφέρει ότι από το 2009 ως το 2019 το ποσοστό των μαθητών γυμνασίου που ανέφεραν επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας αυξήθηκε κατά 40%, σε περισσότερους από 1 στους 3 μαθητές. Επιπλέον, οι αυτοκτονικές συμπεριφορές μεταξύ των μαθητών γυμνασίου αυξήθηκαν, αυξάνοντας το ποσοστό τους κατά 36% την ίδια δεκαετία. «Οι προκλήσεις ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες είναι πραγματικές και ευρέως διαδεδομένες. Ακόμη και πριν από την πανδημία, ένας ανησυχητικός αριθμός νέων αγωνιζόταν με αισθήματα ανικανότητας, κατάθλιψης και σκέψεις αυτοκτονίας, ενώ τα ποσοστά αυτών έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο γενικός χειρουργός Vivek Murthy, στην έκθεση του HHS.

Εάν κανείς δεν προσέξει ότι έχετε κατάθλιψη, σημαίνει ότι είσαι καλά

Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να κρύψουν τα συναισθήματά τους καλύτερα από άλλους. Εάν συνεχίζεις να παίρνεις καλούς βαθμούς, διατηρείς μια κοινωνική παρουσία και συμπεριφέρεσαι σαν τα πράγματα να είναι υπέροχα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει κατάθλιψη ή άγχος.

«Μερικοί έφηβοι είναι πολύ καλοί στο να έχουν ένα φαινομενικά χαρούμενο πρόσωπο, όταν πραγματικά μέσα τους νιώθουν το αντίθετο», λέει ο Chaudhary. «Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στο τέλος της ημέρας, όλοι περνούν κάτι και ποτέ δεν ξέρεις ποιος παλεύει μέσα του και ποιος δεν βασίζεται στο πώς φαίνεται εξωτερικά».

Μπορεί επίσης να αισθάνεσαι πίεση να λειτουργήσεις σαν όλα να είναι εντάξει, ακόμα κι αν περνάς πολύ δύσκολα. Αυτό το βάρος μπορεί να προέρχεται από την πεποίθηση ότι πρέπει να είσαι δυνατή για τους φίλους ή την οικογένειά σου, φοβάσαι τι θα σκεφτούν οι άνθρωποι αν ξέρουν ότι δυσκολεύεσαι ή θέλεις να προβάλλείς την εικόνα ότι τα έχεις όλα υπο έλεγχο.

Τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος μπορούν να «ξεφύγουν» αν προσπαθήσουν αρκετά σκληρά

Τα θέματα ψυχικής υγείας δεν έχουν διακόπτη on-off. «Αυτές είναι καταστάσεις που απαιτούν πραγματική υποστήριξη και βαθιά θεραπεία, με τη μορφή συμβουλευτικών φαρμάκων ή δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης», εξηγεί ο Δρ Chaudhary.

«Μερικές φορές, διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή το άγχος επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας με τρόπους που η θεραπεία από μόνη της δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εγκέφαλός σας μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του στο σημείο που ήταν πριν αρρωστήσει. Η κατάσταση και ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου του καθενός είναι λίγο διαφορετικά, γι' αυτό και διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικούς τύπους θεραπειών».

Όσοι παλεύουν με την ψυχική τους υγεία δεν έχουν τον έλεγχο της ασθένειάς τους, προσθέτει ο Δρ Patel-Dunn. Ενώ ορισμένες ενέργειες, όπως η παρακολούθηση συστηματικής θεραπείας, το να βρίσκεσαι κοντά σε άτομα που σε αγαπούν και σε υποστηρίζουν ή η παρακολούθηση της αγαπημένης σου ταινίας, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων, χωρίς όμως να επιλύουν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος. «Αυτές οι ενέργειες μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά σίγουρα δεν έχουμε τον έλεγχο της συναισθηματικής μας κατάστασης, όπως ένας διακόπτης για το φως», προσθέτει ο Δρ. Patel-Dunn. «Έχουμε απλώς τον έλεγχο των πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων».

Τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι «τρελά»

Τα καταστροφικά στίγματα γύρω από την ψυχική υγεία - για παράδειγμα, το να χαρακτηρίσεις κάποιον ως «τρελό» - μπορεί να αποτρέψει ένα άτομα από το να αναζητήσει βοήθεια. Αλλά το να έχεις μια πάθηση ψυχικής υγείας δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα. Αυτός είναι ένας κοινωνικός μύθος που δημιουργήθηκε με βάση τις προηγούμενες γενιές.

«Ο εγκέφαλος μας είναι ένα όργανο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρρωστήσει, ακριβώς όπως μπορεί να έχετε πρόβλημα με την καρδιά ή τους πνεύμονές σας», προσθέτει ο Δρ Chaudhary. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως κάνουμε και για τις ασθένειες του σώματος. Δεν κρίνουμε τους ανθρώπους επειδή έχουν άλλου είδους ιατρικές ασθένειες, αλλά μερικές φορές, κρίνουμε άδικα τους άλλους για μια πάθηση ψυχικής υγείας. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της επίκρισης προέρχεται από το στίγμα ή τη σκέψη ότι η ψυχική ασθένεια είναι κάτι κακό. Το καλό είναι ότι όσο περισσότερο μιλούν οι άνθρωποι για τους δικούς τους αγώνες ψυχικής υγείας, τόσο περισσότερο μειώνουμε το στίγμα στον κόσμο γύρω μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
13 / position1: 358 / position2: 820
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb