ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως είσαι και εσύ θύμα του negging;

Μια ακόμα κακή τάση του dating που δυστυχώς εμφανίζεται πολύ συχνά στις μέρες μας
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μήπως είσαι και εσύ θύμα του negging;
Φωτογραφία από τον χρήστη Juan Pablo Serrano Arenas στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν χρειαζόμαστε άλλον τοξικό όρο στο dating life μας για να αντιμετωπίσουμε. Πρώτα υπήρχε το ghosting, μετά ήρθε το gaslighting, και πιο πρόσφατα, το love bοmbing, μπήκαν στη λαϊκή μας γλώσσα. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει μια άλλη «τάση» στα ραντεβού που πρέπει να γνωρίζουμε, γιατί είναι τοξική, χειριστική, συναισθηματικά καταχρηστική και πιθανότατα όλοι την έχουμε βιώσει, ίσως χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Το «negging» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πράξη του να κάνεις σκόπιμα ένα κομπλιμέντο ή μια προσβολή που μεταμφιέζεται ως «φλερτ» προκειμένου να υπονομεύσει την αυτοπεποίθηση κάποιου, με την ελπίδα ότι θα είναι πιο ευάλωτος στους χειρισμούς. Συνήθως το negging χρησιμοποιείται πιο από άντρες προς τις γυναίκες.

«Είναι ένας επιβλαβής τρόπος συμπεριφοράς, αφού δείχνει πως δεν υπάρχει σεβασμός στα συναισθήματα του άλλου, ενώ μέσα στον χρόνο επηρεάζει βαθιά την αυτοπεποίθηση του ατόμου που το δέχεται. Συνήθως, το άτομο που υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά είναι πολύ ανασφαλές και πρέπει να υποτιμά τους άλλους, ώστε να νιώσει εκείνο καλύτερα», λέει η σύμβουλος σχέσεων Christine Baumgartner.

Τώρα, ως προς το πως θα καταλάβουμε αν είμαστε θύματα αυτής της απαίσιας τάσης; Όταν τα κοπλιμέντα που ακούμε εμπεριέχουν πάντα ένα «αλλά» ή ένα αρνητικό σχόλιο, το άτομο που τα εκφράζει δεν είναι απαραίτητο πως θέλει το καλό μας. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το negging είναι μια προσβολή που δίνεται με ωραία λόγια. Εστιάζοντας όμως, στα αρνητικά το άτομο που δέχεται αυτή τη συμπεριφορά επικεντρώνεται στο πώς θα τα διορθώσει και στο πώς θα κερδίσει την εύνοια του ανθρώπου που εξέφρασε την ευγενική προσβολή. Αυτή η προσπάθεια είναι πολύ κουραστική και εξουθενώνει τον άνθρωπο συναισθηματικά και ψυχολογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μία σχέση με negging, η αρνητική κριτική έχει τον πρώτο λόγο, ενώ το άτομο που δέχεται αυτήν την συμπεριφορά προσπαθεί να αλλάξει, να γίνει εκείνο τέλειο. Αυτός όμως είναι ένας τρόπος ελέγχου και χειραγώγησης και δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο στη σχέση, το οποίο θα επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα.

Επίσης, αν το άτομο που βγαίνουμε μας συγκρίνει συνέχεια με τις πρώην του, τότε είμαστε και πάλι θύματα negging, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλει να μας κάνει να νιώσουμε κατώτερες και άρα να πέσει η αυτοπεποίθηση μας, να νιώσουμε πιο ευάλωτες και να μας χιεριστεί πιο εύκολα.

Ο μόνος τρόπος για να γλυτώσουμε από το negging, είναι πολύ απλά το να χωρίσουμε. Μόνο αν απομακρυνθούμε από αυτον άνθρωπο που μας φέρεται έτσι θα μπορέσουμε να βρούμε την ησυχία μας και τον εαυτό μας. Και μην ξεχνάς, ότι μια τέτοια τοξική σχέση μπορεί να πάει μόνο προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
5 / position1: 756 / position2: 1756
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb