ΥΓΕΙΑ

Μπορείς να έχεις περίοδο χωρίς αιμορραγία;

Δες τι λένε οι ειδικοί για αυτό το γεγονός
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Μπορείς να έχεις περίοδο χωρίς αιμορραγία;
Φωτογραφία από τον χρήστη Cliff Booth στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια περίοδος που έχει ασυνήθιστη μορφή, μπορεί πραγματικά να μπερδέψει το κεφάλι σας, ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχείτε. Είτε η περίοδός σας έχει καθυστερήσει, είτε το χρώμα του αίματος της περιόδου σας φαίνεται σκούρο, είναι απολύτως φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν όλα είναι εντάξει με τα γυναικολογικά σας.

Αν και είναι δύσκολο να μην τρομάξετε για μια μικρή αλλαγή, οι πιθανότητες είναι ότι είστε μάλλον καλά. Τι γίνεται όμως όταν πρόκειται για μια περίοδο χωρίς αίμα; Είναι δυνατόν να έχετε κάτι τέτοιο;

Αλλά πριν αναλύσουμε το θέμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ της εμμήνου ρύσεως και της ωορρηξίας. Ας το δούμε πιο προσεκτικά: η ωορρηξία είναι όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες για να γονιμοποιηθεί, ενώ η έμμηνος ρύση είναι αυτό που ονομάζουμε περίοδό, γνωστή και ως η αιμορραγία που εμφανίζεται μετά την ωορρηξία. Επειδή έμμηνος ρύση=αίμα, η κλασική απάντηση είναι ότι πιθανότατα δεν θα έχετε περίοδο χωρίς αίμα, αν και είναι δυνατό. 

Είναι δυνατόν να έχω περίοδο χωρίς αίμα;

Είναι δυνατό, αλλά σπάνιο. Μπορεί να έχετε ωορρηξία και να μην έχετε περίοδο και μπορεί επίσης να έχετε περίοδο χωρίς ωορρηξία. Ο μόνος λόγος που θα συμβεί μια περίοδος χωρίς αίμα, είναι εάν είναι η πρώτη σας περίοδος και αν ο παρθενικός υμένας σας είναι ακόμα άθικτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν έχετε ωορρηξία, σημαίνει ότι το σώμα σας απελευθερώνει ένα ωάριο και το ωάριο βρίσκεται στο αντίστοιχο ταξίδι του, αλλά μπορεί να μην έχετε περίοδο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η ωορρηξία μπορεί να μην συγχρονιστεί με την περίοδό σας, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στα επίπεδα στρες ή των προβλημάτων του θυρεοειδούς. Εάν το αντιμετωπίζετε αυτό, πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Από την άλλη, μπορεί να έχετε περίοδο, αλλά να μην έχετε ωορρηξία. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν παίρνετε αντισυλληπτικά. Όταν οι γυναίκες μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία, η ωορρηξία καταστέλλεται, επομένως δεν απελευθερώνονται ωάρια. Αλλά θα εξακολουθούν να αιμορραγούν, όμως συχνά πιο ελαφριά. Αυτή η πιο ελαφριά περίοδος ονομάζεται αιμορραγία απόσυρσης ή «ψεύτικη περίοδος». Εάν έχετε σταθερά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό σας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της περιόδου σας, το σώμα σας μιμείται αυτή την πτώση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, η οποία προκαλεί την αιμορραγία.

Αλλά όταν εντοπίζετε ή έχετε αιμορραγία στα μέσα του κύκλου σας, η αιμορραγία δεν σχετίζεται με την απελευθέρωση ωαρίων. Έτσι, ενώ οι περίοδοι ορίζονται απλώς ως αιμορραγία, η ωορρηξία είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Πώς καταλαβαίνετε αν έχετε περίοδο ή απλώς συμπτώματα περιόδου;

Μπορεί να έχετε τυχαία συμπτώματα περιόδου, όπως κράμπες ή φούσκωμα και να μην έχετε περίοδο. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα συμπτωμάτων που μπορείτε να νιώσετε ως απόκριση σε ορμονικές αλλαγές, όπως κράμπες, φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος και κόπωση. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι κάποια πρόκειται να έχει περίοδο, αλλά ίσως και όχι.

Αλλά γενικά, εάν εμφανίσετε συμπτώματα που είναι ασυνήθιστα για εσάς σχετικά με την περίοδο σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με ορμόνες ή εάν συμβαίνει κάτι άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 536 / position2: 1362
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb