ΥΓΕΙΑ

Πράγματα που ο κόλπος σου θα ήθελε να ξέρεις για αυτόν

Βασικές πληροφορίες για την ανατομία και την υγεία των γεννητικών οργάνων σου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Πράγματα που ο κόλπος σου θα ήθελε να ξέρεις για αυτόν
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν αυτά τα χείλη μπορούσαν να μιλήσουν, θα σου έλεγαν αυτά τα πράγματα. Διάβασε παρακάτω για να σταματήσεις να έχεις άγχος και να παραμείνεις υγιής.

Το να το αποκαλείς κόλπο σου «κόλπο» είναι εντάξει

Ναι, η λέξη «κόλπος» μπορεί να ακούγεται περίεργα επίσημη για κάτι που είναι προσκολλημένο στο σώμα σου, αλλά δεν είναι και ο Βόλντεμορτ. Εάν πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για μια φαγούρα ή ένα χτύπημα (ειδοποίηση spoiler: πιθανότατα θα το κάνεις κάποια στιγμή, και δεν είναι τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι #girlprobs), άσε τα συνώνυμα και απλά πες το. Θα κάνει την κουβέντα λιγότερο άβολη μακροπρόθεσμα. «Αν μου πεις ότι έχεις φαγούρα "εκεί κάτω" — τι εννοείς; Πού;» λέει η Melisa Holmes, γυναικολόγος και συνιδρυτής του Girlology.com. «Αλλά αν μου δώσεις λεπτομέρειες, είναι πολύ πιο εύκολο να σε βοηθήσω».

Αυτό που ονομάζεις κόλπο σου μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι ο κόλπος σου

Σε κάποιο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας, ο «κόλπος» έγινε κατά κάποιο τρόπο ένα τα πάντα ανάμεσα στα πόδια μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι τεχνικά σωστό. «Δεν μπορώ να σας πω πόσοι άνθρωποι - ακόμα και ενήλικες γυναίκες - με ρωτούν για τις τρίχες στον κόλπο τους», λέει η Holmes. «Πρέπει να τους πω: Δεν είναι αυτός ο κόλπος σου. Δεν έχεις τρίχες στον κόλπο σου!» Ακολουθεί λοιπόν ένα εξαιρετικά γρήγορο μάθημα ανατομίας που θα μας οδηγήσει όλες στην ίδια γνώση: Η εξωτερική σου γεννητική περιοχή, είναι γνωστή ως αιδoίο. Αποτελείται από τα μεγάλα και τα μικρά χείλη (εξωτερικά και εσωτερικά), την κλειτορίδα (είναι στο επάνω σημείο των χειλέων σας), τα μονό (αυτή η περιοχή της σάρκας πάνω από την κλειτορίδα σας, η οποία καλύπτεται από τις ηβικές τρίχες σας), την ουρήθρα σας και τον κόλπο. Τώρα ο ίδιος ο κόλπος, είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να δείτε. Είναι ο σωλήνας που συνδέει τα εξωτερικά μέρη του αναπαραγωγικού σας συστήματος με τα εσωτερικά μέρη. Εκπληκτικό, ε;

Όλα τα χείλη είναι διαφορετικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σοβαρά! Ροζ ή καφέ, λεία ή ρυτιδωμένα, όποια κι αν είναι η ανησυχία σου για τα χείλη του αιδοίου σου, θα πρέπει να σταματήσεις να την σκέφτεσαι και να αγχώνεσαι. Όπως το πρόσωπο του καθενός φαίνεται λίγο διαφορετικό, έτσι και το αιδοίο της καθεμίας φαίνεται λίγο διαφορετικό.

Τα υγρά που παρατηρείς; Το πιθανότερο, είναι φυσιολογικά

Στην πραγματικότητα, μάλλον είναι καλό για εσένα. «Ο κόλπος είναι σαν ένας φούρνος που καθαρίζεται μόνος του», εξηγεί η Jennifer Ashton, μαιευτήρας και συγγραφέας του The Body Scoop for Girls. «Το σώμα σου δημιουργεί βλεννογόνο για να ξεπλύνει τα βακτήρια. Αυτό είναι το εκκρίμα». Το διαυγές ή το άσπρο υγρό που μπορεί να παρατηρείς είναι απολύτως εντάξει, αλλά αν είναι κιτρινοπράσινο, καφέ/χρωματισμένο με αίμα ή μυρίζει ψάρι; Μην φρικάρεις, απλώς μίλησε με τον γιατρό σου, καθώς αυτά μπορεί να είναι σημάδια μόλυνσης.

Μόνο σαπούνι και νερό στο πλύσιμο

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, το να προσπαθείς να καθαρίσεις τον εαυτό σου εκεί κάτω, έχει σοβαρές πιθανότητες να διαταράξει την ισορροπία του pH μέσα στον κόλπο σου και αυτό θα προκαλέσει το είδος των πραγμάτων (λοιμώξεις, μυρωδιές, εκκρίσεις με έντονο χρώμα) που προσπαθείς να αποτρέψεις αρχικά . Τίποτα, ούτε καν νερό, δεν χρειάζεται να ανέβει εκεί. Αντ 'αυτού, βάλε λίγο σαμπουάν στο χέρι σου - είναι πιο ήπιο από το σαπούνι - και καθάρισε απαλά την περιοχή εξωτερικά, με τα δάχτυλά σας. 

Ας αναπνεύσουμε!

Όταν κοιμάστε, ιδρώνετε και τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις αγαπούν αυτές τις σκοτεινές, υγρές περιοχές. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ρούχα που μπορούν να κρατήσουν την υγρασία στην περιοχή. Γι' αυτό θα πρέπει πάντα μα πάντα να αλλάζεις το βρεγμένο μαγιό σου ή τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστικής το συντομότερο δυνατό.

Το τι κάνεις με τις τρίχες στην περιοχή της ήβης είναι δική σου δουλειά

Αλλά να ξέρεις το εξής: Δεν είναι μόνο εντάξει να μην τις θέλεις, αλλά είναι και λειτουργικό. Οι ηβικές τρίχες υπάρχουν για να παγιδεύουν τις κολπικές εκκρίσεις και τα βακτήρια μακριά από το δέρμα σας, έτσι ώστε να μην σας ερεθίζουν. Έτσι, ενώ το ξύρισμα/η αποτρίχωση είναι πιθανώς εντάξει, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε παντού κοκκινίλες και φαγούρα τελευταία ή αν παρατηρήσετε εξογκώματα στα εξωτερικά χείλη σας. Αν και αυτά μπορεί να είναι σημάδια μόλυνσης, η λύση θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο η αλλαγή της στρατηγικής ξυρίσματος.

Ναι, υπάρχει μια μυρωδιά

Κάθε γυναίκα σε αυτόν τον πλανήτη έχει μια φυσική κολπική μυρωδιά. Και αν είσαι γενικά υγιής, δεν πρόκειται να μην το παρατηρρείς, απλά θα είναι λίγο... διαφορετικό. Αν όμως μυρίζεις σαν ψάρι ή πολύ έντονα και έχεις και άλλα συμπτώματα όπως φαγούρα ή κάψιμο, τότε θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Όχι, δεν μπορείς να χάσεις κάτι μέσα σου

Ούτε ταμπόν, ούτε προφυλακτικό, τίποτα δεν μπορεί να χαθεί μέσα στο σώμα μέσω του κόλπου σου και να γιατί: Υπάρχει ένα τέλος! Αυτό το άκρο = ο τράχηλός σου, που είναι το χαμηλότερο μέρος της μήτρας σου. Στο μέγιστο μήκος του, ο κόλπος είναι περίπου 15 εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 229 / position2: 2035
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb