ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνοι μύθοι για τον HPV που δεν πρέπει να πιστεύεις

Ειδικά για την LGBTQI+ κοινότητα
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Επικίνδυνοι μύθοι για τον HPV που δεν πρέπει να πιστεύεις
Φωτογραφία από τον χρήστη Dainis Graveris στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές φήμες ακούγονται γύρω από τον ιό των κονδυλωμάτων ή του HPV, ο οποίος ελέγχεται κατά τη διάρκεια προληπτικών εξετάσεων του τραχήλου της μήτρας, όπως τεστ για HPV και τεστ Παπανικολάου.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους λένε ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να νοσήσουν από τον HPV, ότι μπορεί να το κολλήσουν μόνο από το σeξ με άντρα και χωρίς προφύλαξη, ότι είναι σπάνιο και ότι σημαίνει πάντα καρκίνο, σύμφωνα με το Jo's Cervical Cancer Trust.

Ο HPV αφορά το όνομα μιας πολύ κοινής ομάδας ιών. Αυτοί οι ιοί γενικά δεν προκαλούν προβλήματα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι τύποι τους μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή ακόμα και καρκίνο. «Ο HPV δεν είναι πολύ γνωστός στους ανθρώπους, παρά το πόσο συνηθισμένος είναι», λέει η Samantha Dixon, διευθύνουσα σύμβουλος του Jo’s Cervical Cancer Trust. «Πολλές γυναίκες και άτομα με τράχηλο το βλέπουν για πρώτη φορά στο χαρτί των αποτελεσμάτων των εξετάσεων τους και πηγαίνουν κατευθείαν στο Google, μόνο για να βρουν ιστορίες τρόμου». Εκτός από τις λανθασμένες αντιλήψεις, υπάρχει και το στίγμα, λέει η Dixon. «Επίσης, δυστυχώς, ακούμε από άτομα με HPV να ντρέπονται που κόλλησαν ή να νιώθουν ότι έχουν κάνει κάτι «λάθος», αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει».

Επειδή οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται στον HPV μέσω κολπικού ή πρωκτικού σeξ και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η πλειοψηφία των περιστατικών σχετικά με τον HPV επικεντρώνεται στις εμπειρίες cis, στρέιτ γυναικών. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω οποιουδήποτε είδους επαφής δέρμα με δέρμα ή (στόμα με δέρμα) και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτοί οι μύθοι έχουν ένα κακό αποτέλεσμα για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τα άτομα της LGBTQ+ κοινότητας. Οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες συχνά λέγεται ότι δεν χρειάζονται προληπτικούς ελέγχους τραχήλου της μήτρας. Υπάρχει ευρεία παραπληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του HPV. Τα τρανς άτομα και τα μη δυαδικά άτομα που διατηρούν τον τράχηλο τους, συχνά δεν μπορούν να έχουν άνετη πρόσβαση στις εξετάσεις. Και όσα άτομα δεν είχαν κάνει ποτέ σeξ με διεισδυτικό τρόπο μπορεί να αποφύγουν εντελώς τον έλεγχο.

Το 2018, το Ίδρυμα LGBT διαπίστωσε ότι περίπου στο 40% των LGB γυναικών έχουν πει ότι δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας λόγω του σeξουαλικού τους προσανατολισμού. Ένα πρόγραμμα καλσικού έλεγχος τραχήλου της μήτρας ειδικά για τρανς και μη δυαδικούς ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε το 2019 και ήταν επιτυχής, αλλά μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice το 2021 διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερο από το 40% των τρανς και μη των δυαδικών ατόμων με τράχηλο που ήταν κατάλληλα για γενικό έλεγχο, δεν παρευρέθηκαν και το 65%  αυτών ανέφερε ότι είχε καθυστερήσει τον έλεγχο τουλάχιστον μία φορά. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, σε λανθασμένες αντιλήψεις και ανισότητες εντός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνουν ότι τα τρανς άτομα συγκεκριμένα, μερικές φορές «αποφεύγουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας λόγω πολλών παραγόντων, όπως η δυσφορία κατά τις ιατρικές εξετάσεις και ο φόβος για διακρίσεις». Κι όμως, όπως επισημαίνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία: «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε άτομο με τράχηλο», και έτσι οι προληπτικοί έλεγχοι, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου ή σeξουαλικού προσανατολισμού, είναι απαραίτητοι.
Η Beth, 27 ετών, έλαβε πολύ λίγες πληροφορίες που ίσχυαν ειδικά για τη σχέση της με το ίδιο φύλο και τρομοκρατήθηκε όταν έμαθε ότι είχε HPV.

«Εκείνη την εποχή, νομίζω ότι ήμουν τόσο νευρική για το όλο θέμα, που ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω τις ερωτήσεις μόνη μου», λέει η ίδια. Αυτό άσκησε μεγάλη πίεση στη σχέση της. «Ουσιαστικά έγινα πολύ παρανοϊκή με το σeξ και το απέφευγα εντελώς για αρκετούς μήνες», λέει. «Έστειλα τον σύντροφό μου για μια εξέταση επιχρίσματος εν τω μεταξύ για να ηρεμήσω (το οποίο επέστρεψε εντελώς καθαρό)».

Προσθέτει ότι δεν βρήκε πολλή βοήθεια στο Διαδίκτυο για το στοιχείο LGBTQ+ και τον HPV. «Είδα πολλές πληροφορίες σχετικά με ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και πώς το αντιμετώπιζαν, αλλά δεν θα ήταν τόσο εύκολο όταν στη δική μου σχέση, το άλλο άτομο έχει επίσης τράχηλο.»

Είναι βασικό να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι άνθρωποι με τράχηλο έχουν ασφαλή και υποστηρικτική πρόσβαση σε εξατάσεις για τον HPV και το τεστ Παπανικολάου και ότι οι μύθοι γύρω από τον HPV καταρρίφθηκαν. Οκτώ στους 10 από εμάς θα κολλήσουν HPV στη διάρκεια της ζωής μας και εννέα στους 10 θα θεραπευτούν από τη μόλυνση από τον HPV φυσικά σε δύο χρόνια, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά ο εμβολιασμός και ο έλεγχος για όλους τους τύπους HPV είναι το κλειδί για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Και ενώ αυτοί οι έλεγχοι έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ακούνε επίσης ότι έχουν HPV χωρίς να καταλαβαίνουν πλήρως το τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

«Εάν ο HPV δεν γίνει κατανοητός», λέει η Dixon, «κινδυνεύουμε να γεμίσουμε με στίγμα τους ανθρώπους σε μια περίοδο που μπορεί να είναι ήδη αγχωτική και το ψυχικό βάρος μπορεί να είναι τεράστιο. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να μιλάμε για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας για να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των ατόμων με τράχηλο σε αυτόν. Αν η ντροπή συνδέεται με τα αποτελέσματα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην συμβεί ποτέ αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 468 / position2: 1721
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb