ΥΓΕΙΑ

Πώς η πανδημία επηρέασε την περίοδο των γυναικών

Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για τα τελευταία δυο χρόνια
Από το NEWSROOM
Πώς η πανδημία επηρέασε την περίοδο των γυναικών
Φωτογραφία από τον χρήστη Polina Zimmerman στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πανδημία είναι βέβαιο ότι έχει αλλάξει κατά πολύ τη ζωή μας. Η τηλεργασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των μεγαλύτερων εταιρειών, ενώ η μάσκα είναι επέκταση των προσώπων μας. Όμως ο Covid-19 έφερε και κάποιες αλλαγές που δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα.

Μετά τον εμβολιασμό για τον Covid-19 αρκετές γυναίκες ανέφεραν ορισμένες ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση τους. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι φυσιολογικές.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι γυναίκες αναφέρουν ότι αυξήθηκαν οι μέρες και ο πόνος της περιόδου, ενώ γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση δήλωσαν ότι τους ξαναήρθε περίοδος, σύμφωνα με τους New York Times.

Προς το παρόν όμως, δεν έχουμε ευρεία έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή στην περίοδο των γυναικών. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology, και διαπίστωσε πως μετά τη λήψη του εμβολίου για την COVID-19, οι γυναίκες είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο έμμηνο κύκλο, με τις περιόδους να έρχονται κατά μέσο όρο μία ημέρα αργότερα από το κανονικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τυχόν αλλαγές δεν είναι επιβλαβείς, ούτε μόνιμες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος επέστρεψε στο φυσιολογικό μία ή δύο περιόδους μετά τη λήψη του εμβολίου.

Το εύρημα της έρευνας συμφωνά και με την υπάρχουσα οδηγία για τα εμβόλια. Ότι δηλαδή το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει αρνητικές παρενέργειες στη γονιμότητα ή την εγκυμοσύνη.

Τα δεδομένα για τις αλλαγές στους εμμηνορροϊκούς κύκλους προήλθαν από σχεδόν 4.000 γυναίκες που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή γονιμότητας Natural Cycles, περίπου το 60% των οποίων είχε λάβει το εμβόλιο για τον COVID-19. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα έχουν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα. Όπως επισημαίνουν οι Times, το σύνολο των γυναικών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή Natural Cycles δεν είναι αντιπροσωπευτικό σε εθνικό επίπεδο - αυτές οι χρήστες τείνουν να είναι λευκές, μορφωμένες και πιο αδύνατες από τη μέση Αμερικανίδα και τείνουν να μην χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εξάγουν γενικεύσιμα συμπεράσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 454 / position2: 1129
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb