ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aν θες να ανέβει η ενέργειά σου, σταμάτα να τρως αυτές τις τροφές

Tροφές που πρέπει να αποφύγεις αν θέλεις περισσότερη ενέργεια
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Aν θες να ανέβει η ενέργειά σου, σταμάτα να τρως αυτές τις τροφές
Photo by KoolShooters from Pexels

Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι το φαγητό μπορεί πραγματικά να εξαντλήσει την ενέργειά μας, κατά κάποιο τρόπο. Θερμίδα ισούται με ενέργεια, σωστά; Ναι, αυτό είναι αλήθεια - θεωρητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά ή επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια για να τα διασπάσει το σώμα μας από ό,τι μας δίνουν, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε είτε μια άμεση πτώση της διάθεσης και της δυναμικής μας (όπως ένα cheeseburger στο μεσημεριανό διάλειμμα) είτε αφήνοντάς μας πεινασμένους μια ώρα μετά. 

Δοκιμάστε να μην φάτε τα παρακάτω για μερικές μέρες, και θα δείτε πόσο καλύτερα θα νιώσετε!

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Τόσο οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όσο και η κρυμμένη ζάχαρη στα «υγιεινά τρόφιμα» που έχουν ελάχιστη έως καθόλου περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν μας κάνουν καλό. Τι ακριβώς προσέχουμε λοιπόν;

«Λευκά ζυμαρικά, ψωμιά, κράκερ, καραμέλες, χυμοί, granola, κ.λπ. Έχω δει το σάκχαρο στο αίμα των πελατών να αυξάνεται δραματικά μετά την κατανάλωση πλιγούρι βρώμης, χυμούς και άλλα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο ως «υγιεινά» και στη συνέχεια έχουν πέσει και εξαντλούνται μια ώρα αργότερα. Τρόφιμα όπως το πλιγούρι βρώμης και το ρύζι μπορεί να είναι απολύτως υγιεινά, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα διαφορετικά» λέει η κλινική διατροφολόγος Cassie Brown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τούτου λεχθέντος, το πλιγούρι βρώμης είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Φτιάξτε το δικό σας στο σπίτι και προσθέστε λίγη πρωτεΐνη ή ένα βραστό αυγό στο πλάι για να ελέγξετε το σάκχαρο στο αίμα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, φροντίζοντας να παραμείνετε χορτάτοι περισσότερο.

Αλκοόλ

«Το αλκοόλ είναι στην πραγματικότητα ηρεμιστικό, γι' αυτό σε κάνει να νιώθεις ήρεμος και νυσταγμένος. Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας μειώνοντας το σημαντικό στάδιο REM του ύπνου. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη αδυναμία για ποιοτικό ύπνο REM σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης – τα οποία μπορεί να είναι εξουθενωτικά!».

Ένα ή δύο ωραία ποτήρια κρασί με ένα φανταστικό δείπνο ή για να το γιορτάσουμε δεν θα μας βλάψει αλλά το να κάνετε συνήθεια να καταναλώνετε περισσότερα από δύο ποτά, είναι λίγο, κάπως... πρόβλημα.

Υπερκατανάλωση καφεΐνης/καφέ

«Η καφεΐνη στην πραγματικότητα μπλοκάρει την ορμόνη αδενοσίνη που μας προκαλεί υπνηλία. Έτσι, όταν η καφεΐνη εξαφανιστεί και έχουμε υψηλά επίπεδα αδενοσίνης, θα νιώσουμε ξανά την κούραση. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της κορτιζόλης, γνωστής και της κύριας ορμόνης του στρες, και η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσει άγχος και κόπωση».

Κόκκινο κρέας

«Το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλή ποσότητα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας. Το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να συμβάλει στην κούραση εάν δεν το αφομοιώσουμε σωστά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε για ανισορροπία στην υγεία του εντέρου και αυξημένη φλεγμονή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 587 / position2: 1262
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb