THINK

Είναι τελικά εγωιστικό να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας;

Το να είσαι εγωιστής σημαίνει ότι υπάρχει η επιθυμία να παίρνεις από τους άλλους εις βάρος τους, ενώ η αυτοφροντίδα είναι να αναπληρώνεις τους πόρους σου χωρίς να λαμβάνεις κάτι από κάποιον άλλον

Είναι τελικά εγωιστικό να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί συνηθίζουν να λένε ότι το self care είναι προνόμιο των πλουσίων και μια περιττή πολυτέλεια για τους ανθρώπους που παλεύουν για τα προς το ζην τους.

Αυτό είναι μια σίγουρη αλήθεια, όμως για τις χώρες του Δυτικού κόσμου, όπου οι άνθρωποι δεν επιβιώνουν αλλά ζουν οι προσωπική φροντίδα δεν είναι μια πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα αρκετοί νιώθουν ενοχικά κάθε φορά που αγοράζουν ένα προϊόν περιποίησης ή όταν αφιερώνουν πολλές ώρες στον εαυτό τους. Νιώθουν πως είναι μια βαθιά εγωιστική πράξη η φροντίδα τους και ότι με αυτό τον τρόπο εκπέμπουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εαυτός τους.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να κρίνει μια μεμονωμένη πράξη κάποιου άλλου, χωρίς να αναλογιστεί την πολυεπίπεδη προσωπικότητά του.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεχωρίζουμε μια εγωιστική πράξη από μια πράξη αυτοφροντίδας. Ζούμε σε μια κοινωνία που προσφέρουμε καθημερινά σε αυτή, δεν είναι λοιπόν εγωιστικό να «κλέβουμε» λίγες ώρες για τον εαυτό μας.

Η αυτοφροντίδα έχει εκτεταμένα οφέλη για εσάς και όλους στη ζωή σας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην το βλέπουν έτσι, αλλά όσοι ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους θα το καταλάβουν. Όταν αφιερώνετε χρόνο για να ξεκουραστείτε και να κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να αποκαταστήσετε την ενέργειά σας, είστε πολύ πιο υγιείς σε όλους τους τομείς, κάτι που θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στη καθημερινότητά σας, από τις σχέσεις σας μέχρι την απόδοση της εργασίας και τις αρνητικές συνήθειες.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2.000 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες άνω των 65 ετών που φρόντιζαν τον εαυτό τους, βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση της υγείας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ορισμένες πρακτικές αυτοφροντίδας φαίνεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την κατάσταση της υγείας των ηλικιωμένων και θα πρέπει να ενθαρρύνονται μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιών ως θέμα της εθνικής πολιτικής υγείας».

Η αυτοφροντίδα δεν βλάπτει κανέναν

Το να είσαι εγωιστής σημαίνει ότι υπάρχει η επιθυμία να παίρνεις από τους άλλους εις βάρος τους, ενώ η αυτοφροντίδα είναι να αναπληρώνεις τους πόρους σου χωρίς να λαμβάνεις κάτι από κάποιον.

Ο εγωισμός σε εμποδίζει από το να δώσεις. Η αυτοφροντίδα το επιτρέπει.

Το να έχετε μια στάση «πρώτα εγώ, μόνο εγώ» προέρχεται από το να εστιάζετε αποκλειστικά στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας χωρίς να δίνετε καμία απολύτως σημασία για τους άλλους. Από την άλλη πλευρά, η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων, ώστε να μην ξοδεύετε όλη την προσωπική σας ενέργεια φροντίζοντας τους πάντες εκτός από τον εαυτό σας.

Ως αποτέλεσμα, έχετε περισσότερα να δώσετε στον εαυτό σας και στους ανθρώπους, τα έργα και τη δουλειά που σας ενδιαφέρει.

Η αυτοφροντίδα μας δυναμώνει.

Μόλις καταφέρετε να δείξετε στον εαυτό σας αγάπη χωρίς να ζητήσετε συγγνώμη για αυτό, θα παρατηρήσετε μια αύξηση στην αυτοπεποίθησή σας και στο αίσθημα ασφάλειας που θα νιώθετε. Από την άλλη αυτά τα συναισθήματα δεν συνάδουν με τον εγωισμό. Ο εγωισμός έχει τις ρίζες του στην ανασφάλεια και στην απληστία.

Η φροντίδα του εαυτού σας, σας βοηθά να αναδείξετε ότι καλύτερο έχετε

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που συμμετείχατε σε κάτι που σας έκανε να αισθάνεστε χάλια γιατί θα έκανε κάποιον άλλο να νιώσει καλά. Πώς νιώσατε μετά από αυτό εσείς;

Το να βάζουμε πρώτα τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας όχι μόνο μας ωφελεί, αλλά μας επιτρέπει να κάνουμε και καλύτερες επιλογές στην υπόλοιπη ζωή μας.

Ο εγωισμός αποκλείει τους άλλους, ενώ η φροντίδα του εαυτού όχι.

Συνήθως οι άνθρωποι αισθανόμαστε παραμελημένοι όταν οι υπόλοιποι δεν μας εξυπηρετούν η δεν κάνουν κάτι για να μας δείξουν τα συναισθήματά τους. Ωστόσο το να πούμε «όχι» ορισμένες φορές και να προάγουμε τα δικά μας θέλω μόνο εγωιστικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αυτό που είναι εγωιστικό είναι το να πιστεύουμε ότι όλοι μας γεννηθήκαμε για να εξυπηρετήσουμε τους άλλους χωρίς να δίνουμε καμία σημασία στις δικές μας ανάγκες. Η αυτοφροντίδα είναι εξίσου σημαντική με το να πίνουμε νερό και να τρώμε φαγητό, και η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
9 / position1: 817 / position2: 1738
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb