ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Hacks για καλή ψυχική υγεία που αξίζει να υιοθετήσεις

Πως να αναζητήσεις και να βρεις την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεσαι
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Hacks για καλή ψυχική υγεία που αξίζει να υιοθετήσεις
Φωτογραφία από τον χρήστη Lisa στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι εύκολο να μην εστιάσεις στην ψυχική σου υγεία όταν δεν αισθάνεσαι τόσο άσχημα — ίσως σκέφτεσαι: Δεν αισθάνονται όλοι αγχωμένοι και ανήσυχοι αυτές τις μέρες;—αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα όταν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Όμως κανονικά, πρέπει να είσαι προνοητική σχετικά με αυτό, ώστε να είσαι πραγματικά καλά.

Ο οργανισμός Mental Health America, ο οποίος διεξάγει μια καμπάνια που ονομάζεται B4Stage4, έθεσε ως εξής το εν λόγω θέμα στο site του: «Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα όπως η απώλεια ύπνου, το αίσθημα κόπωσης χωρίς λόγο, το αίσθημα πτώχευσης, τα αισθήματα άγχους ή ακρόασης φωνών, τότε πρέπει να δράσουν. Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν ποτέ σοβαρά. Όπως π.χ. ο βήχας, συχνά υποχωρούν από μόνα τους και δεν αποτελούν κίνδυνο. Αλλά όταν δεν υποχωρούν, χρειάζονται συνήθως 10 χρόνια από την πρώτη τους εμφάνιση μέχρι κάποιος να λάβει τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία».

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πως να τα βγάλεις πέρα με το ελαττωματικό σύστημα φροντίδας ψυχικής υγείας της χώρας μας και να μπορέσεις να βρεις την κατάλληλη θεραπεία:

Δώσε χρόνο στην αναζήτηση του κατάλληλου ψυχοθεραπευτή

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να βρεις ένα θεραπευτή με τον οποίο θα αισθάνεσαι καλά. Η αναζήτηση αυτή ίσως διαρκέσει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Μπορείς να ξεκινήσεις να ψάχνειος ψυχοθεραπευτή διαβάζοντας τα βιογραφικά των θεραπευτών στην πόλη σου και να βρεις σχόλια και κριτικές από άλλα άτομα που δοκίμασαν τις θεραπείες τους, για να δεις αν σου ταιριάζουν. Μια άλλη επιλογή για εσένα που ψάχνεις κάτι δωρεάν, είναι να καλέσεις στις τοπικές ιατρικές και ψυχολογικές υπηρεσίες και να δεις εάν παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής σου.

Σκέψου το ενδεχόμενο να στείλεις αίτηση για να λάβεις βοήθεια από κάποια φιλανθρωπική οργάνωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν οργανώσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με την ψυχική υγεία των ανθρώπων, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτική από καταρτισμένους ψυχολόγους. Ψάξε για τέτοιους φορείς, είτε μέσα από τα social media, είτε γενικά online και δοκιμάσε να επικοινωνήσεις μαζί τους.

Να είσαι υπομονετική με το ταξίδι της φροντίδας της ψυχικής υγείας σου

Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσεις, να ξέρεις ότι πιθανότατα δεν θα κολλήσεις με τον πρώτο θεραπευτή με τον οποίο θα μιλήσεις και αυτό είναι καλό. Θα χρειαστούν μερικές συνεδρίες προτού βρεις αυτόν τον θεραπευτή που λειτουργεί πραγματικά για εσένα, οπότε μην τα παρατάς.

Γέμισε την καθημερινότητα σου με πράξεις αυτοφροντίδας

Τα social media μπορεί να είναι εξαιρετικά κουραστικά και προφανώς δεν αντικαθιστούν την αναζήτηση ενός πραγματικού θεραπευτή, αλλά υπάρχουν μερικοί λογαριασμοί εκεί που μπορούν να είναι μια καλή υπενθύμιση για να αναπνεύσεις και να αγαπήσεις τον εαυτό σου, ενώ περιηγείσαι στις ενημερώσεις της ζωής όλων των άλλων. Εμείς, έχουμε να σου προτείνουμε τέσσερις τέτοιους λογαριασμούς. Απλώς, σκέψου το σαν μια ακόμη ευκαιρία να κάνεις check-in με τον εαυτό σου κάθε φορά που χρησιμοποιείς τα social media.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Therapy for Black Girls ®️ (@therapyforblackgirls)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Self Love I Empowerment (@theopeninvite)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mental Health & Self Care 🦋 (@mentalhealth.q)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Allyson Dinneen (@notesfromyourtherapist)

Τσέκαρε τους φίλους και την οικογένειά σου

Μην ξεχνάς να ρωτάς τους αγαπημένους σου για το πως νιώθουν και αν είναι καλά, γιατί μπορεί και εκείνοι να έχουν ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον ή να μην είναι καλά. «Πώς αισθάνεσαι σήμερα; Πώς είναι η ψυχική σου υγεία σήμερα;», είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στα άτομα του περιγύρου σου. Και αν κάποιος σου απαντήσει «είμαι καλά», ρώτησε τον για δεύτερη φορά με ελαφρώς διαφορετικό ύφος, για να λάβεις μια πραγματικά μια ειλικρινή απάντηση, κάτι περισσότερο από ένα «καλά»». Αν δεις ότι αυτό το άτομο δεν είναι τόσο θερμό στις απαντήσεις του, μπορείς να προσφερθείς να το βοηθήσεις με την παραπάνω διαδικασία εύρεσης θεραπευτή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 1006 / position2: 1956
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb