THINK

Black Friday: Πόσο κακό κάνεις στο περιβάλλον κάθε φορά που ψωνίζεις

Πώς ο υπερκαταναλωτισμός σκοτώνει τον πλανήτη μας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Black Friday: Πόσο κακό κάνεις στο περιβάλλον κάθε φορά που ψωνίζεις
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις τρελές εκπτώσεις της Black Friday για πραγματικές προσφορές σε πράγματα που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά στην καθημερινή τους ζωή.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που χρησιμοποιούν τη Black Friday ως δικαιολογία για να αγοράσουν παράλογα πολλά πράγματα από οποιαδήποτε εταιρεία σκάσει μπροστά τους. Συμβαίνει. Έχει συμβεί σε πολλούς. Δεν κρίνουμε. Το shopping είναι κάτι που μπορεί να σου φτιάξει το κέφι. Όμως ήρθε η ώρα να δούμε και την άλλη μεριά.

Η Black Friday αναμφίβολα ενθαρρύνει έναν μη βιώσιμο τρόπο ζωής. Ένα κόσμο όπου αγοράζουμε, αγοράζουμε, αγοράζουμε, χωρίς καμία λογική. Ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ οι ημέρες όπως η Black Friday κάνουν τους ανθρώπους να τρελαίνονται, και να ξεχνούν είτε πως δεν χρειάζονται τόσα πράγματα και ταυτόχρονα προβληματίζει τους οικολόγους για τους πόρους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προϊόντων, την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους και τα απόβλητα που δημιουργούν. Σύμφωνα με την Greenpeace, οι άνθρωποι στη Βρετανία πέρυσι, ξόδεψαν 1,49 δισεκατομμύρια λίρες σε αγορές στην Black Friday.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ 60 και 80 τοις εκατό των επιπτώσεων στον πλανήτη προέρχονται από την οικιακή κατανάλωση. Δεν είναι περίεργο που η Extinction Rebellion και η Greenpeace έχουν ξεκινήσει εκστρατείες κατά της Black Friday.

Η Extinction Rebellion δεσμεύτηκε να κάνει "Block Friday" προκειμένου να διαταράξει τις διαδικτυακές πωλήσεις της Παρασκευής, ενώ η Greenpeace κυκλοφόρησε το hashtag #BuyNothingDay.

Και το γαλλικό κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει εάν θα απαγορεύσει την Black Friday με την αιτιολογία ότι προωθεί την υπερκατανάλωση.

Η τροποποίηση ζητήθηκε από την Delphine Batho, η οποία είναι πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας και μέλος του κόμματος των Πρασίνων. Θέλει η διαφήμιση της Μαύρης Παρασκευής να θεωρείται ως «επιθετική» εμπορική πρακτική, η οποία τιμωρείται επί του παρόντος με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 300.000 ευρώ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 503 / position2: 1125
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb