THINK

Oι γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Στον αγώνα κατά της χούντας ήταν εκεί
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Oι γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα του Πολυτεχνείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερις γυναίκες που βρίσκονταν εκεί, στην καρδιά των γεγονότων.

Μαρία Δαμανάκη

Ανέπτυξε δραστηριότητα εντός της Αριστεράς, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μέλος της Κ.Ν.Ε., έλαβε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και ήταν η φωνή πίσω από το ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου που επαναλάμβανε το "Εδώ Πολυτεχνείο". Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τη χούντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιωάννα Καρυστιάνη

Η συγγραφέας της "Μικράς Αγγλίας", πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής κι ανέπτυξε έντονο αγώνα κατά της χούντας με αποτέλεσμα να βασανιστεί και να φυλακιστεί - άντεξε στα βασανιστήρια και έμεινε ενεργή φωνή στην Αριστερά. Παρ'όλ'αυτά δεν δέχτηκε τις προτάσεις που κατά καιρούς είχε να κατέβει στη πολιτική. Είναι σύζυγος του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Πέπη Ρηγοπούλου

Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν το κορίτσι σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στεκόταν χωρίς φόβο, πάνω στη σιδερένια πόρτα της σχολής όταν το τανκ στράφηκε κατά πάνω τους. Ηταν η νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε βαριά. Μέσα στα χρόνια διέγραψε μια λαμπρή πορεία ως πανεπιστημιακός (στο ΕΚΠΑ) και με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Τόνια Μωροπούλου

Συμμετείχε επίσης στο φοιτητικό κίνημα κατά της Δικτατορίας και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73. Ήταν εκείνη που διάβασε στους δημοσιογράφους την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης. Το 2019 πήρε το διεθνές βραβείο Giuseppe Sciacca 2019 για το έργο της στον Πανάγιο Τάφο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 86 / position2: 425
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb