THINK

«Όταν με συνέλαβαν με τις πιτζάμες και έγινα πολιτική κρατούμενη στα 23 μου»

Η Άλα Γκουτνίκοβα είναι ακόμη σε κατ' οίκον περιορισμό
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
«Όταν με συνέλαβαν με τις πιτζάμες και έγινα πολιτική κρατούμενη στα 23 μου»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Στις έξι το πρωί της 14ης Απριλίου με ξύπνησε το κουδούνι της πόρτας και κάποιος φώναζε: «Άνοιξε, αλλιώς θα σπάσουμε την πόρτα!» Μισοκοιμισμένη και φοβισμένη άνοιξα την πόρτα. Δέκα περίπου άνδρες μπήκαν στο διαμέρισμά μου, κρατώντας όπλα και φορώντας μαύρα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ήμουν ακόμη με τις πιτζάμες".

Η Άλα Γκουτνίκοβα, βρίσκεται εδώ και 200 μέρες σε κατ' οίκον περιορισμό.

"Κοιμόμουν ακόμα και έβλεπα εφιάλτη; Ένιωθα σίγουρα έτσι. Με έσπρωξαν σε ένα δωμάτιο και μου άρπαξαν το τηλέφωνο και το διαβατήριό μου. Μετά από λίγο ρώτησαν, "Λοιπόν, Άλα Γκουτνίκοβα, γύριζες κάποιο βίντεο;"

Αναφέρονταν σε μια ταινία που είχε κάνει λίγους μήνες νωρίτερα. Τον Ιανουάριο, πολλοί νέοι Ρώσοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι, του πιο εξέχοντος αντιφρονούντος της Ρωσίας, κατά την επιστροφή του στη χώρα. Κάποιοι εκδιώχθηκαν από το πανεπιστήμιο για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη alla gutnikova/алла передавала (@allagut)

Η ίδια, έγραφε σε ένα διαδικτυακό φοιτητικό περιοδικό στη Μόσχα. Τρεις άλλοι συντάκτες και εκείνη δημοσίευσαν ένα τρίλεπτο βίντεο στο οποίο κατέκριναν τα πανεπιστήμια για την παράνομη απέλαση διαδηλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αλα είπε στην κάμερα: «H κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους νέους. Σίγουρα όμως θα κερδίσουμε»".

Έδειξαν το σενάριο σε δικηγόρους, οι οποίοι είπαν ότι δεν περιείχε εγκληματικό περιεχόμενο. "Ο νόμος εδώ όμως, είναι ένα είδος ρωσικής ρουλέτας".

"Οι αρχές έστειλαν επιστολή λέγοντας ότι το βίντεο ήταν παράνομο και ότι έπρεπε να το διαγράψουμε. Το κάναμε. Ακόμα κι έτσι όμως, μερικούς μήνες αργότερα, βρισκόμουν περικυκλωμένη από ένοπλους άνδρες στο διαμέρισμά μου. Μου είπαν να ντυθώ και με πήγαν για ανάκριση. Θα με κρατούσαν σε ένα υπόγειο και θα με βασάνιζαν;"

Εκείνο το βράδυ δικάστηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο Basmanny στη Μόσχα. Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν συμμετάσχει σε απειλητικές για τη ζωή δραστηριότητες: είπαν ότι οι έφηβοι που παρακολουθούσαν το βίντεο θα μπορούσαν να επηρρεαστούν και να πάνε σε μια συγκέντρωση, όπου μπορεί να κολλήσουν κορωνοϊό και να πεθάνουν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη alla gutnikova/алла передавала (@allagut)

Πώς ασχολήθηκε με την πολιτική

Όπως πολλοί νέοι Ρώσοι ασχολήθηκε με την πολιτική το καλοκαίρι του 2019 μετά τη σύλληψη του Ιβάν Γκολούνοφ, ενός ερευνητή δημοσιογράφου που είχε αναφέρει μεταξύ άλλων θεμάτων για τα οικονομικά του αντιδημάρχου της Μόσχας και της οικογένειάς του. Και άλλα περιστατικά την έκαναν να αναμειχθεί περισσότερο.

"Προσπαθούσα να μελετήσω, αλλά το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν τι συνέβαινε σε αυτούς τους διαδηλωτές. Ο φίλος μου και εγώ φτιάξαμε αυτοκόλλητα που έλεγαν «Η υπόθεση της Μόσχας πρέπει να σταματήσει» για να φορέσουν οι άνθρωποι στις τσάντες και τους φορητούς υπολογιστές τους.

"Ήμουν αρκετά αφελής για να ελπίζω ότι αυτό θα προωθούσε την αλλαγή: Φαντάστηκα αυτά τα αυτοκόλλητα να πλημμυρίζουν ολόκληρη την πόλη, ότι θα βλέπαμε πόσοι ήμασταν".

Από τον Απρίλιο, είναι ακόμη σε κατ'οίκον περιορισμό

Ο δικαστής έθεσε εκείνη και τους άλλους συντάκτες σε κατ' οίκον περιορισμό. Τους απαγόρευσαν επίσης να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις. Δύο εβδομάδες αργότερα, αφού έγινε έφεση, το δικαστήριο τους άφησε να βγαίνουν έξω για δύο ώρες βόλτα κάθε πρωί.

"Τον πρώτο μήνα άντεξα. Προσπάθησα να δω την αστεία πλευρά της κατάστασης και όλου αυτού του πράγματος. Σκέφτηκα να μετατρέψω την εμπειρία μου σε ιστορία, θεατρικό έργο ή ακόμη και τραγούδι. Αλλά μετά ήταν ανυπόφορο".

Μπορείς να την παρακολουθείς στο Instagram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
13 / position1: 392 / position2: 3134
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb